Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Λιβύης εμφανίζεται σαν παραλήπτης του φορτίου των 20.000 καλάσνικοφ και του μεγάλου αριθμού πυρομαχικών που εντοπίθηκαν στο πλοίο «Nour Μ», σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει η ΕΛΑΣ και το ΣΔΟΕ και τα οποία αποκαλύπτει το «Βήμα».
Αποστολέας του φορτίου που ελέγχεται από τις λιμενικές αρχές στο λιμάνι της Ρόδου εμφανίζεται στα παραστατικά η ουκρανική εταιρεία «UKRINMASH Co» που έχει έδρα στο Κίεβο κι η οποία φέρεται να είναι κρατικών συμφερόντων. Μάλιστα από Ουκρανούς παράγοντες εκφράζεται τις τελευταίες ώρες «έντονη δυσφορία», αφού θεωρούν ότι «η συγκεκριμένη μεταφορά όπλων ήταν απολύτως νόμιμη μεταξύ των κυβερνήσεων Ουκρανίας και Λιβύης».
Αποδίδουν μάλιστα στην ελληνική πλευρά «υπερβάλλοντα ζήλο και προσπάθεια δυσφήμισης» της συγκεκριμένης χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Ωστόσο εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι στην συγκεκριμένη εταιρεία είχε αποδοθεί σε έρευνα των Ηνωμένων Εθνών το 2011 ότι «μεσολαβεί προκειμένου να σπάει το εμπάργκο τροφοδοσίας με όπλα του καθεστώτος Κανταφι».
Η «UKRINMASH Co» ιδρύθηκε το 1997, έχει έδρα στο Κίεβο, διευθυντής της είναι ο Ντούτκο Βολοντομίρ Σεμένοβιτς και έχει περισσότερους από 100 υπαλλήλους. Ενας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας είναι και το υπουργείο Βιομηχανικής Πολιτικής της Ουκρανίας κι ένας από τους κύριους τομείς δραστηριότητάς της είναι η επιδιόρθωση κι η ανακατασκευή πολεμικού υλικού και μηχανών.
Η εταιρεία κάνει εξαγωγές σε 14 χώρες ανάμεσα στις οποίες η Κίνα, η Τσεχία, η Μογγολία, το Καζακστάν, η Κούβα και άλλες. Τον Απρίλιο του 2013 είχε δημοσιοποιηθεί έκθεση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 δύο αεροπλάνα που προέρχονταν από τα Τίρανα προσγειώθηκαν έμφορτα με όπλα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Παραλήπτης του φορτίου εμφανιζόταν η κυβέρνηση Καντάφι. Τότε ωστόσο ως προορισμός των όπλων εμφανίζονταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε αυτήν την παράνομη «εξαγωγή» δεκάδων χιλιάδων Καλάσνικοφ και σφαιρών αρχικά φέρονταν να συμμετείχαν μερικές αλβανικές εταιρείες όπως η MEICO. Όμως από την περαιτέρω έρευνα και τα έγγραφα στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ρόλο μεσάζοντα εμφανίζεται να έπαιζε η προαναφερθείσα ουκρανική εταιρεία που τώρα φέρεται ως ο αποστολέας των όπλων προς την Λιβύη.