Σε σύγχυση βρίσκονται αστυνομικές και δικαστικές αρχές για τους χώρους εκπαίδευσης και το κρυμμένο οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής περίπου έναν μήνα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Από τις πληροφορίες και κυρίως τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δεν έχουν προκύψει καταλυτικά στοιχεία για τον εντοπισμό του οπλοστασίου του ακροδεξιού μορφώματος. Αξιωματούχοι μιλούν για «ασαφείς ή αντικρουόμενες αναφορές που δεν υποβοηθούν στην ανεύρεση των όπλων της οργάνωσης ούτε αποσαφηνίζουν σε ποιο σημείο ακριβώς γινόταν η εκπαίδευση με τα όπλα». Οι αστυνομικοί μιλούν για οπλισμό που έχει διασκορπιστεί και όσο περνούν οι ημέρες το έργο του εντοπισμού έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο.
Ρόπαλα, σκοποβολή και αποθήκες
Ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας από τη Νίκαια ανέφερε για τα κρίσιμα ζητήματα: «Υπήρχε στρατιωτική εκπαίδευση σε Μάνδρα και Μαλακάσα. Πιθανολογώ ότι κατέχουν όπλα χωρίς άδεια, φροντίζουν μέσα στα γραφεία να μην υπάρχουν όπλα, μόνο ρόπαλα και κανένα μαχαίρι, ενώ θεωρώ ότι ο οπλισμός βρίσκεται σε αποθήκες που είναι απομακρυσμένες». Η κατάθεσή του δεν θεωρήθηκε εκμεταλλεύσιμη.
Ο δεύτερος μάρτυρας σημείωσε: «Γινόταν στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Εγώ μάλιστα επρόκειτο να πάω σε αυτήν που θα γινόταν στη Σαλαμίνα αλλά δεν πήγα γιατί μου έτυχε μια έκτακτη δουλειά, δηλαδή να φυλάξω κάτι παιδάκια. Γνωρίζω όμως ότι η στρατιωτική εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα σκληρή και επικίνδυνη αφού γινόταν χρήση πραγματικών όπλων. Στα γραφεία της οργάνωσης (σ.σ.: στη Νίκαια) κυκλοφορούσαν κλομπ, στιλέτα και πτυσσόμενα μαχαίρια, όπως κι εγώ είχα ένα. Αυτά όλα τα αντικείμενα, όταν γινόταν έφοδος της Αστυνομίας, τα έδινε στη μάνα του, που ήταν κι αυτή ενεργό μέλος και ήταν εκεί και τα μετέφερε σπίτι της». Και αυτή η έρευνα όμως δεν απέδωσε τίποτα σημαντικό και κυρίως ερχόταν σε ένα σημείο σε εμφανή αντίθεση με ό,τι είπε στους ανακριτές ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, που μίλησε για μεταφορά των όπλων σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο η οποία ανήκει στον «πυρηνάρχη της Νίκαιας» και όχι για οποιαδήποτε εμπλοκή της μητέρας του συγκεκριμένου.
O ίδιος υποστήριξε: «Κάθε Σαββατοκύριακο κάναμε εκπαίδευση σκοποβολής σε ανοικτό χώρο δίπλα από το σκοπευτήριο στο Χαϊδάρι ώστε να μην τραβήξουν οι πυροβολισμοί μας την προσοχή της Αστυνομίας. Στη βολή συμμετείχαν περίπου 20 άτομα, γυναίκες και άντρες, εκ των οποίων ο ένας υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. Γνωρίζω ότι με εντολή Πατέλη μεταφέραμε κοντάρια, ασπίδες, πιστόλια, πιστόλια εκτόξευσης ναυτικών φωτοβολίδων, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες κ.ά. σε αποθήκη η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου πίσω από τις αποθήκες της εταιρείας (…) κοντά στην Αττική οδό. Η αποθήκη ήταν περίπου 100-150 τ.μ. και τα κλειδιά τα είχε ο Πατέλης».
Και αυτή η έρευνα έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ατελέσφορη. Σύμφωνα με όσα σημειώνουν αστυνομικοί, «περιμένουμε ο ίδιος ο μάρτυρας-κλειδί να μας υποδείξει τους χώρους στους οποίους αναφέρει ότι έχει πάει κι ο ίδιος».
Το μοναστήρι και τα αμνοερίφια


Ο τέταρτος μάρτυρας που κατάγεται από την περιοχή της Κορινθίας σημείωσε: «Κάποιοι πυρηνάρχες έχουν συλληφθεί να φέρουν παρανόμως τα όπλα αυτά και έχουν κατηγορηθεί για παράνομη οπλοφορία. Εχω ακούσει για διατήρηση οπλισμού σε κάποιο εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στις Αρχαίες Κλεωνές. Στο ίδιο σημείο έχουν κρύψει και τρόφιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Ούτε και εκεί όμως η έρευνα των αστυνομικών κατέδειξε οτιδήποτε.
Οι άλλοι δύο βασικοί μάρτυρες θεωρείται ότι δεν συνεισφέρουν κάτι σημαντικό για αυτή την κρίσιμη έρευνα των αστυνομικών και δικαστικών αρχών. Ο προστατευόμενος «μάρτυρας Ε» ισχυρίστηκε ότι «πραγματοποιούνταν σε μαντριά περιοχών της Αττικής, σε Μαλακάσα κτλ. «εκπαιδευτικές» μαζικές σφαγές αμνοεριφίων σε στάνες προκειμένου να διδαχθεί η τεχνική των χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα. Εχω ακούσει επίσης ότι γίνονταν βολές με πυροβόλα όπλα σε ερημική περιοχή στην Πεντέλη. Ενας βουλευτής της Χρυσής Αυγής προωθούσε όπλα σε διάφορα μέλη της οργάνωσης και τα πωλούσε έναντι τιμήματος».
Ωστόσο μια άλλη κατάθεση ενός μάρτυρα που δηλώνει πρώην γραμματέας τοπικής οργάνωσης (νοτίων προαστίων) δείχνει να αμφισβητεί τις προηγούμενες αναφορές και να πολλαπλασιάζει τον προβληματισμό των Αρχών. Οπως ανέφερε ο ίδιος, «ό,τι έχω ακούσει για εκπαιδεύσεις σε στάνες, για σκοποβολή σε νταμάρια, τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού, είναι αστειότητες και δεν ισχύουν. Εξ όσων γνωρίζω η εκπαίδευση στα πυροβόλα όπλα δεν υπάρχει, υπάρχει όμως διδασκαλία αυτοάμυνας σε κατασκηνώσεις της οργάνωσης. Πράγματι υπήρχε θέμα διακίνησης όπλων από ορισμένους βουλευτές ή μέλη της οργάνωσης. Τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιούνταν εν καιρώ, όπως αντιλαμβάνομαι. Κυρίως ήταν πιστόλια, ακουγόταν όμως για τυφέκια τύπου Μ-16. Συνήθης τρόπος κάλυψης της μεταφοράς ή μεταφοράς οπλισμού είναι φορτηγάκια ή ΙΧ με πλαστά στοιχεία κυκλοφορίας που μετέφεραν δήθεν είδη ρουχισμού. Εικάζω ότι υπάρχει ελαφρύς οπλισμός αποθηκευμένος σε διάφορα σημεία». Και αυτή η κατάθεση κρίνεται από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι «είναι σχετικά ασαφής και δεν είναι δυνατόν να επαληθευθεί τώρα η ενδεχόμενη χρήση των οχημάτων με πλαστές πινακίδες για μεταφορά οπλισμού».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 15 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus