Τη συντονισμένη δράση για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής προτάσσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία καλεί τα δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα να κηρύξουν με αποφάσεις τους ανεπιθύμητη στις πόλεις τους το νεοναζιστικό μόρφωμα. Η ΚΕΔΕ με ψήφισμά της, στο οποίο εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποφάσισε να προχωρήσει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και προανήγγειλε την πραγματοποίηση, μαζί με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, συλλαλητηρίου κατά του ναζισμού στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή αιρετών από όλη την Ελλάδα.
Μάλιστα, καλεί τους δημάρχους της χώρας να προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις και συζητήσεις με τοπικούς φορείς, με συλλόγους και με την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη δημιουργία κινήματος κατά του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας.
Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι «πλέον τα φασιστικά κηρύγματα έχουν μετατραπεί σε εγκληματικές ενέργειες». Υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε άμεση και καθοριστική παρέμβαση της Πολιτείας στα ναζιστικά και φασιστικά φαινόμενα, κάτι που, όπως επισημαίνει, προκύπτει και από το γεγονός ότι χρειάστηκε να δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας ώστε να σταλούν στον εισαγγελέα οι 32 υποθέσεις.
Θεωρεί ότι η δολοφονική δράση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης δεν αρκεί να ξεριζωθεί μόνο από το πολιτικό σύστημα, αλλά πρέπει να ξεριζωθεί και από την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνει η ΚΕΔΕ, θα αναλάβει πρωτοβουλίες «για τη δημιουργία δημοκρατικού μετώπου, το οποίο θα διεκδικήσει και θα απαιτήσει τη διεύρυνση της δημοκρατίας και της αποκέντρωσης, με συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις που στόχο θα έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ιδίως της νεολαίας και των μαθητών».
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι για τα φαινόμενα εκφασισμού μία από τις αιτίες είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και η ανεργία και για το λόγο αυτό απαιτεί την οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορεί μέσα από τις δομές της να στηρίξει τους φτωχούς και αδύναμους οικονομικά και τους ανέργους.
Έτσι αποφάσισε την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η διοργάνωση αντίστοιχων κινητοποιήσεων στις μεγάλες πόλεις, αλλά η έκδοση έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού με αναφορά στις θηριωδίες και τα ολοκαυτώματα του ναζισμού και του φασισμού κατά την περίοδο της κατοχής στην πατρίδα μας. Στόχος είναι το υλικό αυτό να διανεμηθεί σε όλη τη χώρα και κυρίως στα σχολεία σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, τους καθηγητές και τους μαθητές.
Παράλληλα, και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα κατά της Χρυσής Αυγής, με επίκεντρο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταδικάζει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από ομάδα νεοναζιστών-φασιστών. Όσοι δεν είχαν πειστεί από τη μαφιόζικη δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα πριν από λίγες ημέρες, τώρα ξέρουν.
»Όπως ξέρει πλέον και η κυβέρνηση, που πρέπει να δράσει συντονισμένα και αμείλικτα με όλες τις δομές της εναντίον του νεοναζιστικού μορφώματος, ώστε να τελειώνουμε οριστικά με τη Χρυσή Αυγή, γιατί δυστυχώς επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις κώφευαν στη δολοφονική της δράση.
»Καλούμε όλους τους πολίτες και ειδικότερα τους εργαζόμενους, μέσα από τα συνδικάτα, τις ποικιλόμορφες οργανώσεις και συλλογικότητές τους, να απομονώσουν τα μέλη και τη δράση της Χρυσής Αυγής».