Στους δρόμους και τις πλατείες βγήκαν και πάλι κάτοικοι των χωριών της Φθιώτιδας, μετά τους δύο νέους σεισμούς, εντάσεως 4,9 και 4,6 βαθμών, που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής και έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή.
Η δόνηση των 4,9 βαθμών έγινε αισθητή και στην Αθήνα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην Ελάτεια, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, όπου την Τετάρτη είχε σημειωθεί ο σεισμός των 5,1 βαθμών.
Σύμφωνα μετο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμόςπροερχόταν από απόσταση 123 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας, 28 χλμ δυτικά της Αταλάντης. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.
Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα αρμόδια συνεργεία που βρίσκονται στη Φθιώτιδα για να επιθεωρήσουν τις κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την περιοχή. Μέχρι στιγμής 87 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα.
«Σε πρώτη φάση ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε σωστά. Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε από κοντά τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις. Πιστεύω και το επόμενο διάστημα να έχουμε ακριβώς την ίδια θετική αντίδραση» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε συγκέντρωση κατοίκων στο χωριό Ρεγγίνι, όπου έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές.
Μαζί με τον υπουργό ήταν και ο διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Νικήτας Παπαδόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι αυτός ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των κατοίκων, ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ζητώντας συγχρόνως από τη δημοτική αρχή να κοινοποιήσει άμεσα στο υπουργείο τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν, κυρίως με σχολεία, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, για να προγραμματιστούν άμεσες παρεμβάσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ήταν παρών στη συγκέντρωση ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπονται τα μέτρα πολιτικής για τους κατοίκους που έχουν υποστεί ζημιές.
Ζημιές από τον σεισμό
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία, την περιοχή της Αμφίκλειας, αλλά και άλλα χωριά της περιοχής, επικράτησε πανικός, ενώ οι ίδιοι αναφέρουν ότι προκλήθηκαν επιπλέον ζημιές, από αυτές που είχαν βεβαιώσει λίγες ώρες νωρίτερα οι μηχανικοί της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων.
Στην κεντρική πλατεία, στο Ρεγγίνι, κατέρρευσε προσθήκη σε κατοικία μαζί με ένα μπαλκόνι.
Οι νέες δονήσεις προκαλούν προβληματισμό για την εξέλιξη του φαινομένου, αν και οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί στην επικοινωνία που έχουν με τις Αρχές. Μάλιστα αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να εκτιμηθεί η κατάσταση.
«Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Εκείνα τα οποία γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις ζημιές στα σπίτια, ίσως και να μην έχουν σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί» δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στερεάς Ελλάδας, Αποστόλης Καραναστάσης, καθώς όπως σημειώνει «μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα η κατάσταση των κατασκευών» και μάλιστα ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι μηχανικοί του ΤΕΕ και των αρμόδιων υπηρεσιών να προχωρήσουν ακόμη και σε νέες αυτοψίες.
Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 60 σπίτια χαρακτήρισαν, μέσα σε μία μέρα, ως «κόκκινα» και απαγόρευσαν την είσοδο των κατοίκων, τα συνεργεία των μηχανικών της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων που έκαναν τις πρώτες αυτοψίες σε χωριά της Φθιώτιδας, μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών. Ήδη, ζήτησαν ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για να συγκροτήσουν περισσότερα συνεργεία ελέγχου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος στη Λαμία, «18 μηχανικοί έχουν τεθεί στη διάθεση της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων έτσι ώστε να ολοκληρώσουν γρήγορα τις πρώτες αυτοψίες και να υπάρξει μια συνολική εικόνα για ολόκληρη την περιοχή».
Αυτοψία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη
Την Πέμπτη, οι μηχανικοί έκαναν αυτοψίες και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. Από τα 50 σπίτια στα οποία κλήθηκαν να κάνουν ελέγχους, τα 42, μεταξύ των οποίων και πολλές νέες οικοδομές, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» αφού είχαν πολύ σημαντικές βλάβες.
Στο χωριό Δρυμαία το ίδιο απελπιστικά είναι τα ευρήματα τα οποία επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Απόστολος Καραναστάσης:
«Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 68% των οικοδομών που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς την πρώτη μέρα έχουν χαρακτηριστεί ‘κόκκινα’ δηλαδή υποδεικνύεται στους ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα πρέπει να μείνουν στα κτίσματα αυτά καθώς κρίνονται επικίνδυνα».
Τα συνεργεία των μηχανικών συνεχίζουν από το πρωί της Παρασκευής τους ελέγχους κάτω από μεγάλη πίεση, καθώς τα αιτήματα που δέχονται είναι πάρα πολλά. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα χωριά, και θα παραδώσουν την έκθεσή τους στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.
Οι έλεγχοι έχουν πλέον επεκταθεί έτσι ώστε να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, περισσότερα από 12 με 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές. Οι μηχανικοί ωστόσο, αναμένεται να έχουν σαφή άποψη μετά το τέλος της αυτοψίας σε όλα τα κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ζημιές.
Για δεύτερη νύχτα πάντως, δεκάδες οικογένειες στα χωριά που χτύπησε ο Εγκέλαδος πέρασαν τη νύχτα τους στο ύπαιθρο. Μεγάλες αυλές σπιτιών, προαύλια σχολείων και εκκλησιών αλλά και πλατείες γέμισαν με κρεβάτια. Στα χωριά Δρυμαία και Ρεγγίνι που έχουν πάθει τις μεγαλύτερες καταστροφές, με παρεμβάσεις των δήμων και της περιφέρειας, αποκαταστάθηκαν οι βασικές τους λειτουργίες στο οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και στο δίκτυο ύδρευσης.