Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ. Τα χρέη του αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Υπολογίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 ο Οργανισμός οφείλει 100 εκατ. ευρώ για παροχές προς τους ασφαλισμένους του, 400 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές Κλινικές, 260 εκατ. ευρώ σε φυσικοθεραπευτές και διαγνωστικά Κέντρα και περίπου 400-500 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ έχει «κλειδώσει» στα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ –όπως αποκάλυψε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός –από τα ασφαλιστικά ταμεία λαμβάνει κάθε μήνα 250 εκατ. ευρώ αντί 360 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστική, παρ’ ότι παραδέχεται ότι «στον ΕΟΠΥΥ έχει χαθεί ο έλεγχος». Ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι «ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να καταρρεύσει» και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας δεσμεύεται ότι «η κατάσταση σε σχέση με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ θα βελτιωθεί».
Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, πληρώνοντας διπλά και τριπλά ενοίκια για να στεγάσει τις υπηρεσίες του ανά την Ελλάδα, παρ’ ότι υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια του Δημοσίου. Όπως αποκάλυψε το δημοσίευμα του «Βήματος» της 7ης Ιουλίου, οι χώροι αυτοί «κληρονομήθηκαν» από το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία που εντάχθηκαν στον Οργανισμό. Οι έντονες προσπάθειες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να απαλλαγεί από τα «αιματηρά» ενοίκια σκοντάφτουν σε τοπικά συμφέροντα, αλλά και στην αδιαφορία που επιδεικνύουν οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ είναι ότι δεν διαθέτει ανεξάρτητη από το ΙΚΑ τεχνική υπηρεσία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εύρεση και μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Οργανισμού, δίδοντας λαβή σε πολλούς να ισχυρίζονται ότι «ο ΕΟΠΥΥ δεν κάνει τίποτα»», αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Δύο ενοικιασμένα κτίρια σε απόσταση 50 μέτρων…
«Καβγάς» γίνεται τους τελευταίους μήνες στην Πτολεμαΐδα. Οι διευθυντές των δύο μονάδων υγείας που «κληρονόμησε» ο ΕΟΠΥΥ, τη μία από το ΙΚΑ και τη δεύτερη από το Ταμείο Υγείας της ΔΕΗ, «τσακώνονται» για τον χώρο όπου θα συστεγαστούν, παρ’ ότι το ένα κτίριο απέχει από το άλλο μόλις 50 μέτρα. Και οι δύο θεωρούν το δικό τους κτίριο ως το καταλληλότερο για να στεγάσει τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Από τις αρχές του χρόνου οι διευθυντές των δύο μονάδων έχουν λάβει επιστολή από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία τους καλεί το αυτονόητο: να αποφασίσουν το κτίριο στο οποίο θα εγκατασταθούν «ώστε να μην σπαταλά ο Οργανισμός χρήματα για δύο υπηρεσίες υγείας που βρίσκονται εντός της ίδιας πόλης».
Στο απαντητικό έγγραφο που έστειλε στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ο ένας εκ των δύο διευθυντών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Να παραμείνουν τα ιατρεία ως έχουν στη μονάδα μας και να μετακινηθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της άλλης μονάδας σε εμάς. Παρακαλούμε όπως δείτε το όλο θέμα εκτενέστερα λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους και τα προβλήματα που τυχόν μπορεί να προκύψουν, καθώς ο πυλώνας του ΕΟΠΥΥ είναι η μονάδα μας».
Γίνεται αντιληπτό ότι ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, με τον Οργανισμό να συνεχίζει να πληρώνει μηνιαίως 6.323 ευρώ για το ένα κτίριο και 3.198 ευρώ για το δεύτερο.
Τη λύση αναμένεται να δώσει κλιμάκιο του ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή μηχανικού που μετέβη στην περιοχή.
Διαθέτουν ιδιόκτητο χώρο, αλλά πληρώνουν ενοίκιο
Περισσότερα από 9.000 ευρώ πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τη στέγαση των ιατρείων του σε μία παλιά ιδιωτική κλινική της Χαλκίδας, όταν υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι χώροι σε ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει στείλει από τον Οκτώβριο του 2012 επιστολές στο ΙΚΑ ζητώντας να γίνει μελέτη για την διαμόρφωση των χώρων.
Σε επιστολή του προς τη διοίκηση του ΙΚΑ, απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος επισημαίνει εκτός από το ύψος του μισθώματος και το γεγονός ότι η μίσθωση έχει λήξει από τις 27 Μαρτίου 2012. Οπότε, σημειώνει, υπάρχει «αναγκαιότητα ανανέωσης ή μίσθωσης άλλου κτιρίου». Αναφέρει επίσης ότι στο μισθωμένο κτίριο είναι δύσκολη η πρόσβαση των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία.
«Την παρούσα οικονομική συγκυρία, καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε στην εξοικονόμηση των λιγοστών πόρων που διαθέτουμε για την Υγεία, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες ισότιμα σε όλους» προσθέτει. Παρά ταύτα, η μελέτη για την μετεγκατάσταση της μονάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία.
Και από τον δήμο δεν… απήντησαν
Τους τελευταίους επτά μήνες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με έγγραφά της ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Νεάπολης Συκεών να παραχωρήσει στον Οργανισμό κτίριο –αν βεβαίως διαθέτει –για τη στέγαση της υγειονομικής μονάδας. Σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στεγάζονται σε κτίριο με μίσθωμα 4.600 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν λάβει ούτε καν απάντηση από τις υπηρεσίες του δήμου.
«Επειδή από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι σήμερα απάντησή σας και δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθούν από τον ΕΟΠΥΥ οι τελικές αποφάσεις για την ΤΜΥ Νεάπολης, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και την περιστολή των δαπανών, παρακαλούμε να έχουμε άμεση απάντηση για το θέμα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ θα θεωρήσει ότι ο δήμος σας δεν διαθέτει ανάλογο χώρο» αναφέρεται σε επιστολή του κ. Παπαγεωργόπουλου.
Εγκαταστάθηκαν σε… κτίριο-φάντασμα
Από σαράντα κύματα πέρασε η υπόθεση της μετεγκατάστασης των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ της Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας. Την πρώτη κίνηση έκανε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος, ο οποίος γνώριζε ότι υπάρχει στην περιοχή άδειο κτίριο του Δημοσίου. Σε αυτό στεγάζονταν παλαιότερα οι υπηρεσίες της ΔΟΥ. Ύστερα από ελέγχους και αλληλογραφία μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, του Δήμου Αλεξάνδρειας και των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτεται ότι το εν λόγω κτίριο δεν υπάρχει… Δηλαδή, το κτίριο είναι υπαρκτό, όχι αποκύημα της φαντασίας, αλλά δεν είναι καταγεγραμμένο ως δημόσιο κτήμα. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Νομού Ημαθίας, «από έρευνα που έγινε δεν βρέθηκαν στοιχεία για έκδοση οικοδομικής άδειας και δεν υπάρχουν σχέδια για το κτίριο εκτός από κάποια σκαριφήματα και τα σχέδια της στέγης που έγινε το 1989-1990».
Ωστόσο, επειδή το οικόπεδο στο οποίο είχε οικοδομηθεί το ακίνητο ανήκε στον Δήμο Αλεξάνδρειας, το πρόβλημα ξεπεράστηκε. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οικόπεδο, και κατ’ επέκταση το ακίνητο, παραχωρήθηκε στον ΕΟΠΥΥ για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Βέβαια, η μεταστέγαση των υπηρεσιών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αφού δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.