Στην αναφορά για «αστοχία υλικού» κατά την ενεργοποίηση ρουκέτας εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού αλλά και στους λόγους της εξάμηνης σιωπής της οργάνωσης στέκονται τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που προσπαθούν να αναλύσουν την πολυσέλιδη προκήρυξη της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».
Πρώτο σημείο ενδιαφέροντος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η αναφορά των μελών της νέας οργάνωσης σχετικά με τον λόγο μη εκτόξευσης ρουκέτας εναντίον των γραφείων στην επίθεση που έγινε στις 14 Ιανουρίου 2013. Στην προκήρυξη γράφουν ότι «οι δύο σύντροφοι που αποβιβάστηκαν από το κλεμμένο όχημα κατάφεραν χωρίς κανένα εμπόδιο να πλησιάσουν το στόχο στην απαιτούμενη απόσταση ώστε να βάλλουν εναντίον του με εκτοξευτήρα (RPG) που έφερε αντιαρματική ρουκέτα. Τελικά ήταν μια αστοχία υλικού –αφού δύο φορές ο επιφορτισμένος με το συγκεκριμένο ρόλο σύντροφος επιχείρησε να ξαναοπλίσει τον εκτοξευτήρα δίχως αποτέλεσμα -, που ματαίωσε τον αρχικό μας σχεδιασμό ωθώντας το δεύτερο σύντροφο να βάλλει με πολεμικό τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ εναντίον του κτιρίου».
Όπως ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ειδικός σε θέματα όπλων, «αυτή η αναφερόμενη αστοχία υλικού μπορεί να αποδίδεται είτε στον επικρουστήρα του ρουκετοβόλου είτε στο καψύλιο της οβίδας. Γι’ αυτό και παρ’ ότι φέρεται να όπλισε δύο φορές, δηλαδή τράβηξε πίσω τον επικρουστήρα, δεν έγινε εκτόξευση του βλήματος. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί και ότι στην άλλη μοναδική επίθεση με RPG εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2007 από τον «Επαναστατικό Αγώνα» πάλι υπήρχε θέμα αστοχίας υλικού, αφού η ρουκέτα δεν εξερράγη και έσπασε μέσα στο γραφείο της πρεσβείας. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποίησε ξανά ρουκετοβόλο η συγκεκριμένη οργάνωση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «Βήμα της Κυριακής» στις 10 Φεβρουαρίου 2013 («Είδα τον ψηλό να κρατάει εκτοξευτήρα ρουκετών») είχε δημοσιευθεί η αναφορά αυτόπτη μάρτυρα που μιλούσε για τη χρήση ρουκετοβόλου στα γραφεία της ΝΔ. Ο μάρτυρας είχε πει: «Είδα μπροστά μου δύο ντυμένους με μαύρες φόρμες να κινούνται στον στενό πεζόδρομο, απέναντι από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Στάθηκα και τους κοίταξα από μια απόσταση περίπου 20 μέτρων. Μόλις με είδαν κοντοστάθηκαν αφού δεν περίμεναν να έχουν έναν άνθρωπο ακριβώς απέναντί τους και στο πεδίο βολής τους. Ο πρώτος, που είχε ύψος περίπου 1,65, σήκωσε το Καλάσνικοφ για να χτυπήσει. Είμαι σίγουρος όμως ότι ο δεύτερος, που είχε ύψος περίπου 1,80, σήκωσε ρουκετοβόλο και δοκίμασε να ρίξει. Το είδα καθαρά να το φέρνει στον ώμο του. Όμως δεν μπόρεσε να ρίξει τη ρουκέτα ίσως γιατί ήταν πολύ πλάγια».
Σημειώνεται ότι στις 19 Απριλίου 2010 είχε βρεθεί στην οδό Αιγίνης 8 στην Κυψέλη η γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» μέσα στην οποία είχε εντοπιστεί ένας εκτοξευτήρας RPG-7 και πέντε ρουκέτες που πιθανολογήθηκε ότι προέρχονται από λαθρεμπόρους σε βαλκανική χώρα. Το ανησυχητικό για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι ίσως πάλι δραστηριοποιήθηκε ο ίδιος «δίαυλος» εξοπλισμού των ένοπλων ομάδων οι οποίοι πιθανόν να έχουν μια συσκευασία έξι αντιαρματικών ρουκετών για κάθε χρήση.
Ανάληψη ευθύνης έξι μήνες μετά
Ένα δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος για την ΕΛ.ΑΣ. είναι γιατί υπήρξε με καθυστέρηση έξι μηνών ανάληψη ευθύνης για το «κτύπημα» στη Νέα Δημοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά την πρώτη ανάλυση των δεδομένων της συγκεκριμένης ενέργειας είχαν εκτιμήσει «ίσως λόγω της αποτυχίας του εγχειρήματος με τη χρήση ρουκέτας η ευθύνη για την επίθεση της λεωφόρου Συγγρού να μην αναληφθεί ποτέ».
Η οργάνωση λοιπόν ανέφερε στο κείμενό της ότι «επιδιώκοντας την στο έπακρο αξιοποίηση της δυναμικής μιας ενέργειας τόσο εύληπτης πολιτικά ώστε να διεκδικεί επάξια με την ευστοχία της το χαρακτηρισμό «ότι μίλησε από μόνη της» όσο και αναβαθμισμένης στρατιωτικά ώστε να σηματοδοτεί με την εκδήλωσή της το πέρασμα σε ένα νέο επίπεδο βίαιης αντιπαράθεσης με το καθεστώς, επιλέξαμε -με όλο το ρίσκο που εμπεριείχε μια τέτοια τακτική- να μην διεκδικήσουμε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την ευθύνη της».
Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο προχωρούσαν σε τέσσερις επισημάνσεις:
Πρώτον, ότι η χρονική απόσταση κτυπήματος ανάληψης είχε ίσως άμεση σχέση με επιχειρησιακά ζητήματα της οργάνωσης αλλά και την αίσθηση της αποτυχίας που είχαν αρχικά τα μέλη της.
Δεύτερον, ότι ίσως επιχειρήθηκε το τελευταίο εξάμηνο δεύτερο κτύπημα ώστε να πλαισιώσει την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε.
Τρίτον, ότι τα μέλη της οργάνωσης εν όψει κάποιων αποφάσεων σε δικαστήρια με κατηγορούμενους αντάρτες πόλεων δεν ήθελε η ανάληψη ευθύνης να λειτουργήσει επιβαρυντικά γι’ αυτούς.
Κι ίσως το τέταρτο και πιο σημαντικό: όταν η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» είχε αναλάβει με καθυστέρηση τεσσάρων ετών την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στις 29 Μαΐου 2004 στα δικαστήρια της Λάρισας (εν όψει μεταγωγής των μελών της 17Ν) είχε παρόμοιες αναφορές για «ξεκάθαρα μηνύματα». Όπως σημείωνε τότε η οργάνωση, η καθυστερημένη ανάληψη ευθύνης «αφαίρεσε κάθε δυνατότητα προσχηματικής αξιοποίησης της ενέργειας από τα γνωστά ντόπια και ξένα «αντιτρομοκρατικά» κέντρα και παράλληλα συνέβαλε στην αποτροπή του προαναγγελθέντος σχεδίου μεταγωγής, αφού το ξεκάθαρο μήνυμά της ελήφθη».
Ο χρόνος της… ΕΡΤ
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν σειρά ομοιοτήτων στο κείμενο της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» με αντίστοιχες προκηρύξεις της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» του άφαντου αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη. Συμπλήρωναν ωστόσο ότι «πολλά από τα τμήματα της προκήρυξης της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» διακρίνονται από μια υπερθεωρητική ανάλυση και έχει μια μετριοπάθεια που μερικές φορές δεν ταυτίζεται πλήρως με πιο σκληρά κείμενα του «Επαναστατικού Αγώνα» και παραπέμπουν σε πιο ήπια θεωρητικά τμήματα κειμένων των οργανώσεων «Λαϊκή Επαναστατική Δράση», «Λαϊκή Θέληση» και «6η Δεκέμβρη» που δεν έχουν ωστόσο ένοπλο παρόν. Όμως όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν πολλά και τίποτα. Επισημαίνουμε ακόμη ότι προ ενός μηνός ο Νίκος Μαζιώτης είχε στείλει επιστολή σε διαδικτυακό τόπο αντεξουσιαστών για την απόφαση του δικαστηρίου για τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» χωρίς να κάνει καμιά μνεία στην προγενέστερη επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Τέλος, ο Μαζιώτης έγραφε κείμενα που αποστέλλονταν και είχαν αναρτηθεί με καθυστέρηση περίπου 20 ημερών από τη συγγραφή τους στο άγνωστο κρησφύγετό του. Αντιθέτως η προκήρυξη για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας έχει αναφορές για το κλείσιμο της ΕΡΤ (το χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική πράξη»), που είναι πολύ πιο πρόσφατο».