Επεισόδιο ανάμεσα στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο – που έφθασε ως την πρόταση αποβολής του βασικού κατηγορουμένου από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων – εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Αφορμή η ανάγνωση του πορίσματος της Βουλής για τα Tor – Μ1 και η αντίδραση Τσοχατζόπουλου στο γιατί τα αντιπυραυλικά συστήματα έχουν ενταχθεί στη δικογραφία.
«Δεν είναι καφενείο εδώ πέρα! Μάθετε δικονομικούς τρόπους, μη διακόπτετε τον αγορεύοντα εισαγγελέα!», του απευθύνθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε υψηλό τόνο, προτείνοντας να βγει από την αίθουσα. Ο εισαγγελέας είχε παρέμβει για να «επανέλθει η δικονομική τάξη», μετά και την αιχμή του συνηγόρου του πρώην υπουργού κ. Λεωνίδα Κοτσαλή, για «άλμα» των αρχών, καθώς του εισαγγελικού πορίσματος του 2012 ακολούθησε η σύλληψη Τσοχατζόπουλου.
«Η έκθεση των εισαγγελέων εμφανίσθηκε τον Μάρτιο του 2012. Ήταν ύποπτος ο πρώην υπουργός και έπρεπε να ενημερωθεί για να δώσει εξηγήσεις. Τα έγγραφα όμως δεν ήλθαν ποτέ, ήλθε η σύλληψη. Εδώ υπάρχει ένα άλμα», σημείωσε ο καθηγητής, μιλώντας για «σιγή ασυρμάτου» την περίοδο εκείνη. «Εμείς δεν είχαμε ενημερωθεί, αγνοούμε πως τα περίφημα αυτά έγγραφα βρέθηκαν σε αυτό το φάκελο».
Παρέμβαση για την πολιτική διάσταση του πορίσματος για τα Tor – M1, και ειδικά αυτού της Ν.Δ., έκανε ο κ. Ιωάννης Παγορόπουλος, συνήγορος επίσης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Παγορόπουλος τόνισε ότι το εν λόγω πόρισμα περί σκανδάλου «δικαιολόγησε πολιτικά τη στάση που επέλεξε να τηρήσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2004», ενώ αναφέρθηκε και στον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών κ. Γιώργο Ζορμπά που «σήκωσε» το θέμα, εμφανίζοντας ανώνυμη επιστολή στρατιωτικών (σσ: υπάρχει σχετική μήνυση Τσοχατζόπουλου κατά Ζορμπά).
«Αργότερα, ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ως ΥΕΘΑ, είπε ότι τα συστήματα αυτά είναι ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα» τόνισε η υπεράσπιση του πρώην υπουργού.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε ήδη χαρακτηρίσει τα Tor – M1 «τελειωμένη υπόθεση (είχε περάσει από εξεταστική επιτροπή της Βουλης και τρεις φορές από την Ολομέλεια), που κάποιοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς», ενώ είχε ήδη καταφερθεί κατά της Δικαιοσύνης («πολλές σκοπιμότητες τον τελευταίο καιρό στη Δικαιοσύνη», «ο κύριος ανακριτής ασχολείται μόνον με τους φίλους του»), ερχόμενος για πολλοστή φορά σε σύγκρουση με τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.
Η φόρτιση του πρώην υπουργού είναι πάντως εμφανής, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά και πέραν αυτής, καθώς σε διάλειμμα της δικής ήλθε σε ρήξη με αστυνομικό που δεν τον άφηνε να απομονωθεί και να συνομιλήσει με συγγενικό του πρόσωπο, ζητώντας «να τον αφήσει στην ησυχία του». «Θα πας εσύ στο νοσοκομείο;», του φώναξε αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα της συζήτησης με τη συγγενή του ήταν αυστηρά οικογενειακό.