Aνακοίνωση, με την οποία εγκαλεί την ΕΛΑΣ. για τους χειρισμούς της, στην γνωστή υπόθεση της εξαφάνισης του Bulut Yayla στην Αθήνα, εξέδωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).
Το ΕΣΠ επικαλείται σχετικά τις δύο διαδοχικές – και αντιφατικές – ανακοινώσεις της αστυνομίας για την υπόθεση, στις 2 και 3 Ιουνίου, τις οποίες και παραθέτει:
Σύμφωνα με αυτά, στις 2 – 6 – 2013 η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι «για τον συγκεκριμένο τούρκο υπήκοο, καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του καθώς και καμία επίσημη καταχώρηση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα δεν προκύπτει στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ίδιος τούρκος υπήκοος επίσης ουδέποτε κατέθεσε αίτημα για πολιτικό άσυλο».
Αλλά την επομένη, 3 – 6 – 2013, στην νέα ανακοίνωση της αστυνομίας ανεφέρεται: «Για τον συγκεκριμένο υπήκοο είχε επιδείξει ενδιαφέρον το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αλλά παρότι είχε προσδιορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία (η 21η Μαΐου 2013), για την εμφάνισή του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και την υποβολή αιτήματος παροχής ασύλου, δεν εμφανίσθηκε».
Με άλλα λόγια, παρατηρεί το ΕΣΠ, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει αρχικά ότι δεν υπάρχει καμία καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα μας, εν τούτοις την επόμενη ημέρα παραδέχεται ότι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είχε ήδη παρέμβει για να καταγραφεί το αίτημά του.
Το ΕΣΠ, αφού υπενθυμίζει ότι «η υποβολή αίτησης ασύλου είναι σχεδόν αδύνατη στην Ελλάδα», παραθέτει τα ακριβή – όπως λέει χαρακτηριστικά – περιστατικά της υπόθεσης Γιαϊλά.
Όπως σημειώνει «ο Bulut Υayla, μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές του να υποβάλει αίτημα ασύλου, απευθύνθηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) ζητώντας συνδρομή για να καταθέσει το αίτημά του. Το ΕΣΠ έκρινε ότι ο Bulut Υayla αντιμετώπιζε βάσιμο φόβο δίωξης, από τις τουρκικές αρχές για λόγους πολιτικούς. Χωρίς να έχει καταγραφεί ως αιτών άσυλο στην Ελλάδα κινδύνευε να συλληφθεί και να απελαθεί στην Τουρκία».
Ο τούρκος υπήκοος, όπως αναφέρεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, ελέγχθηκε, τελικά, από αστυνομικούς του τμήματος Εξαρχείων στις 18 Μαίου. Εκεί ανέφερε στους αστυνομικούς ο ίδιος, αλλά και μέσω δικηγόρου, πως έχει απευθυνθεί στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προκειμένου να υποβάλει αίτηση ασύλου.
«Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές συνεπώς διαπίστωσαν και με αυτό τον τρόπο, την «αυτοπρόσωπη παρουσία του Bulut Yayla στη χώρα», καθώς και τη βούλησή του να υποβάλει αίτημα ασύλου», παρατηρεί το ΕΣΠ.
Το ΕΣΠ κάνει μάλιστα λόγο και για μια επόμενη προσπάθεια του Μπουλούτ Γιαϊλά να καταθέσει αίτηση ασύλου, η οποία θα παραλαμβανόταν στις 21 Μαϊου 2013, καθώς και να γνωστοποιήσει πως είναι θύμα βασανισμών, χωρίς ποτέ να λάβει κάποια απάντηση από τις αστυνομικές αρχές
«Ακόμη δε και μετά την απαγωγή του, το ΕΣΠ συνέχιζε τις προσπάθειες, ώστε να καταστεί εφικτή η παραλαβή του αιτήματος ασύλου του, τόσο με τηλεφωνικές παρεμβάσεις όσο και με αποστολή έγγραφων αναφορών προς τις αρχές, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 1-6-2013, που πληροφορηθήκαμε ότι βρισκόταν στα χέρια των τουρκικών αρχών», σημειώνεται.
Επομένως, καταλήγει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, «είναι ανακριβές ότι ο Bulut Yayla δεν προσήλθε σε προκαθορισμένο ραντεβού για την υποβολή του αιτήματος ασύλου του, καθώς ουδέποτε οι αρμόδιες αρχές προσδιόρισαν, ως ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος ασύλου του, την 21η Μαΐου 2013 ή οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία και δεν προέβηκαν σε καμία ενέργεια για να διευκολύνουν την πρόσβασή του στις αρμόδιες υπηρεσίες και την – και τυπική – κατάθεση του αιτήματος ασύλου του».