Σε προσαγωγές ξένων υπηκόων προχώρησε η τουρκική αστυνομία, ανάμεσά τους και ενός έλληνα φοιτητή, με την κατηγορία της υποκίνησης επεισοδίων στις διαδηλώσεις με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ.
Ο τούρκος πρωθυπουργός από την Τύνιδα έκανε λόγο για επτά ξένους πολίτες, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη και οι έξι βρίσκονται στον εισαγγελέα.
Αρχικές πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για 11 προσαγωγές ξένων υπηκόων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο έλληνας πολίτης, φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης είναι μεταξύ των ατόμων που προσήχθησαν και αναμένεται να παραπεμφθεί στην εισαγγελία.
Ο φοιτητής βρισκόταν στην Τουρκία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, Erasmus.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι δεν προσήχθη άτομο με ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο, διαψεύδοντας πληροφορία που είχε μεταδώσει η εφημερίδα Zaman.
Το προξενείο παρέχει νομική στήριξη στον φοιτητή.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι κανένας από τους ξένους υπηκόους δεν συνελήφθη με διπλωματικό διαβατήριο.
Εκτός από τον έλληνα που δημοσιεύματα τον ήθελαν να φέρει διπλωματικό διαβατήριο, άλλες πληροφορίες ήθελαν κάποιους από τους αμερικανούς προσαχθέντες με διπλωματικό διαβατήριο.
Συνολικά, τέσσερις από τους προσαχθέντες αναφέρονται ως φοιτητές.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τον δικηγορικό σύλλογο της Κωνσταντινούπολης κάνει λόγο για σύλληψη ενός Κύπριου φοιτητή, ο οποίος στη συνέχεια απελάθηκε. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για Τουρκοκύπριο ή για Ελληνοκύπριο.
Σύμφωνα με τις αναφορές της αγγλικής έκδοσης της Hurriyet, οι προσαχθέντες είναι τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, δύο Γάλλοι πολίτες, καθώς και άτομα ινδικής, γερμανικής και ελληνικής υπηκοότητας.
Τα δύο άτομα γαλλικής υπηκοότητας είναι μία φοιτήτρια με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus και άλλη μία φοιτήτρια που επίσης βρίσκεται στην Τουρκία με πρόγραμμα της ΕΕ, σύμφωνα με την Hurriyet.
Η γαλλίδα φοιτήτρια, 21 ετών, είχε μεταβεί στην Τουρκία από τη Νάντη της δυτικής Γαλλίας. Η νεαρή γυναίκα παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης ενώπιον ενός εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε την απελευθέρωσή της. Ωστόσο, παρέμεινε σε κέντρο κράτησης περιμένοντας απόφαση της Ασφάλειας για ενδεχόμενη απέλασή της.
Ο δικηγορικός σύλλογος της Κωνσταντινούπολης γνωστοποίησε πως είχε συλληφθεί άλλη μια Γαλλίδα, όμως δεν ήταν σε θέση να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Το προξενείο της Γαλλίας επιβεβαίωσε αυτή τη δεύτερη σύλληψη, χωρίς να κάνει γνωστές τις ταυτότητες των προσώπων που συνελήφθησαν.
Πάντως, από την πλευρά τους, τα προξενεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας διαβεβαιώνουν πως κανένας πολίτης τους δεν συνελήφθη στη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι 24 άτομα συνελήφθησαν πριν από λίγα 24ωρα με την κατηγορία της «παραπληροφόρησης» με αναρτήσεις τους στο Twitter.
Στελέχη του κόμματος της αντιπολίτευσης, CHP, υποστήριξαν πως οι χρήστες διώχθηκαν «επειδή κάλεσαν τον κόσμο σε διαμαρτυρία».
Η κατηγορία αυτή επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.