Με ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος από τη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αν δεν κληθούν ως μάρτυρες τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση. Τη διακοπή της δίκης ως την προσεχή Τετάρτη προκειμένου να επανακαθοριστεί η στάση της υπεράσπισης, ζήτησε ο κ. Γιάννης Παγορόπουλος, εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού (σ.σ.: το δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά αύριο Παρασκευή).
Ο κ. Παγορόπουλος τόνισε ότι έχουν πληγεί βασικότατα δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά και ότι αρχίζει να διαμορφώνεται η αίσθηση περί εξιλαστήριου θύματος. Ο ίδιος τόνισε το αδιέξοδο της υπεράσπισης, μετά την απόρριψη επτά ενστάσεων, και την εξέταση του κ. Νικολάου Μαϊτού, τον οποίο και χαρακτήρισε «βαρύ πυροβολικό» των μαρτύρων.
Τόσο ο κ. Παγορόπουλος όσο και ο έτερος συνήγορος του πρώην υπουργού κ. Λεωνίδας Κοτσαλής επέμειναν ξανά και ξανά στην κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ. «Να κληθεί ο κ. Σημίτης», επανέλαβε ο Παγορόπουλος, «γνώριζε τα περί εξοπλιστικών, ήξερε τα οικονομικά μεγέθη, ήταν σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών».
Σε «νομικό ατόπημα» και «ολίσθημα» της γερμανικής δικαιοσύνης αναφέρθηκε επιπλέον ο κ. Κοτσαλής. «Η εμπλοκή του Άκη Τσοχατζόπουλου τόσο στο κατηγορητήριο της Εισαγγελίας του Μονάχου, όσο και στην απόφαση του Πλημμελειοδικείου του Μονάχου (σ.σ.: σχετικά με τη δίκη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας Ferrostaall) είναι τελείως αστήρικτη» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει στο δικαστήριο σχετική γνωμοδότηση διαπρεπούς γερμανού καθηγητή του Ποινικού Δικαίου.
Παρέμβαση Σμπώκου
Με πυρήνα το ΚΥΣΕΑ ήταν και η παρέμβαση του έτερου κατηγορούμενου, πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Γιάννη Σμπώκου, που τόνισε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις από το όργανο πολύ προτού διατυπωθεί η δική του εισήγηση. Το πρώτο έγγραφο για τα υποβρύχια χρονολογείται από τις 11.12.1998, σημείωσε ο κατηγορούμενος, χαρακτηρίζοντας εν πολλοίς αποδυναμωμένα τα υπάρχοντα στοιχεία.
«Στις 24.7.98 το ΚΥΣΕΑ χωρίς καμία εισήγηση, και πολύ σωστά, αποφάσισε να αναθέσει τα μεγάλα ναυπηγικά προγράμματα στα ελληνικά ναυπηγεία – το τότε κρατικό Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και το Ναυπηγείο Ελευσίνας –, σε συμπαραγωγή με ξένους» ανέφερε αναλυτικά ο πάλαι ποτέ συνεργάτης Τσοχατζόπουλου. «Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρότειναν μάλιστα με επιστολή τους προς τον εποπτεύοντα υπουργό Βιομηχανίας και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να έχουν ως βασικό συνεργάτη τη γερμανική εταιρεία HDW. Εν τω μεταξύ, η ETΒA ενημέρωσε ότι στην περίπτωση που προκριθεί η συνεργασία με τη HDW, θα είναι δυνατή και η στήριξη από τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων. Στις 9.10.98 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τελικά ο συνεργάτης των ελληνικών ναυπηγείων να είναι η HDW».
Ο Γιάννης Σμπώκος πρόσθεσε, δε, ότι «δεν προέκυψαν στοιχεία για δική μου δωροδοκία», ούτε και στην απόφαση της ρωσικής δικαιοσύνης σχετικά με την Antey, προμηθεύτρια εταιρεία των πυραύλων Tor-M1.
Οι υπόγειες διαδρομές
Η σημερινή, όγδοη, ημέρα της δίκης έχει πάντως στιγματιστεί από τις αντεγκλήσεις συνηγόρων με τους εισαγγελείς, καθώς φθάνουν συνεχώς στα χέρια του δικαστηρίου έγγραφα από τον ανακριτή από άλλη δικογραφία.
Ο κ. Γιάννης Ηρειώτης, συνήγορος του Γιώργου Σαχπατζίδη, άφησε μάλιστα αιχμές για «απαράδεκτες κινήσεις του ανακριτή, που υποκρύπτουν σκοπιμότητα». «Δεν φέρουν ημερομηνία για το πότε εισφέρθησαν στη δικογραφία» σημείωσε, χωρίς να διστάσει να κάνει λόγο για «υπόγειες διαδρομές».
«Άλλοι κατηγορούνται για υπόγειες διαδρομές» ήλθε η απάντηση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Χρήστο Κατσιάνη. «Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει το ήθος του ανακριτή» επεσήμανε από την πλευρά της η εισαγγελέας κυρία Γεωργία Αδειλίνη και διαβεβαίωσε: «Εμείς είμαστε η κρησάρα από την οποία θα περάσουν τα έγγραφα αυτά».
Λίγο αργότερα, ο κ. Ηρειώτης ζήτησε συγγνώμη για τους βαρείς χαρακτηρισμούς.
Η εισαγγελέας είχε ήδη διευκρινίσει ότι προσκομίζει τα επίμαχα έγγραφα καθώς «σχετίζονται με στοιχεία της παρούσης δικογραφίας». «Είμαι στις ράγες της ποινικής δικαιοσύνης. Το πώς θα αξιολογηθούν μετά, είναι άλλη ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.