Κοινή επιστολή απέστειλαν οι δήμαρχοι Μήλου κ. Γερ. Δαμουλάκης, Σίφνου κ. Ανδρ. Μπαμπούνης, Κύθνου κ. Εμ. Φίλιππας, Σερίφου κ. Αντ. Αντωνάκης και Κιμώλου κ. Θ. Γ. Μαγκανιώτης, με την οποία θέτουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανεπάρκεια του ακτοπλοϊκού δικτύου από και προς τα νησιά των Κυκλάδων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται στο νησί της Νάξου ημερίδα με θέμα το ακτοπλοϊκό δίκτυο στις Κυκλάδες. Πρόκειται προφανώς για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία για την οποία συγχαίρουμε τους διοργανωτές Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Δυστυχώς όμως, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται η ανεπάρκεια του ακτοπλοϊκού δικτύου και η συνεπαγόμενη απομόνωση των νησιών μας, καθώς, ελλείψει δρομολογίου, δεν μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουμε στην ημερίδα και να εκθέσουμε τις απόψεις μας. Τα νησιά μας, λίγα μίλια από το νησί της Νάξου, δεν διαθέτουν ακτοπλοϊκή σύνδεση με αυτό, οπότε θα έπρεπε να φύγουμε Τρίτη και να επιστρέψουμε Σάββατο, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη επιστολή μας κατά την περυσινή ημερίδα, θίγαμε και πάλι το ζήτημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν σε προγραμματισμένη συνάντηση Δημάρχων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο ακτοπλοϊκό δίκτυο των Κυκλάδων, παρουσιάζεται πρόβλημα διασύνδεσης των νησιών, τι έχει να γίνει με την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών;

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, όπου ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να είναι η βαριά βιομηχανία για την τοπική οικονομία και μοχλός ανάπτυξης και προόδου για τη χώρα συνολικά, είναι πραγματικά λυπηρό κάθε προσπάθεια τουριστικής προβολής, αλλά και οι σχετικές σημαντικές δαπάνες, να πέφτουν στο κενό, όταν ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης των νησιών μας διαπιστώνει ότι δε μπορεί να κάνει κανένα προγραμματισμό, όχι μόνο για να μεταβεί από το ένα στο άλλο, αλλά ούτε και στο πως θα ταξιδέψει από και προς το κύριο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά.

Κατά την περυσινή ημερίδα, διατυπώθηκαν προτάσεις και απόψεις για τη βελτίωση των κακώς κειμένων στην ακτοπλοΐα, προκειμένου οι νησιώτες να εξυπηρετούνται ουσιαστικά και να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ιδίως μάλιστα στην πολύπαθη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων, στην οποία εμείς υπαγόμαστε.

Το κορυφαίο πρόβλημα για τα νησιά μας είναι η μη έγκαιρη δημοσιοποίηση των δρομολογίων από τα συμβατικά πλοία που μας εξυπηρετούν (Κοινοπραξία των Δυτικών Κυκλάδων).

Το πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων τόσο με τον Πειραιά όσο και με τα υπόλοιπα νησιά είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει οξυνθεί και έχει οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες –φορείς, ιδιώτες, επιχειρηματίες κ.λ.π.– σε απόγνωση και αγανάκτηση, αφού όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υφίστανται έντονες αρνητικές συνέπειες. Για ακόμα μια φορά είμαστε θεατές στο «θέατρο του παραλόγου» που διαδραματίζεται με την Κοινοπραξία των Δυτικών Κυκλάδων να μην έχει έως σήμερα δημοσιοποιήσει για την θερινή περίοδο το σύνολο των δρομολογίων της στο σύστημα κρατήσεων (FORTHcrsSA)και έτσι να μην μπορούν οι επισκέπτες των νησιών μας να προγραμματίζουν τα ταξίδια τους και τις διακοπές τους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι άλλων νησιών των Κυκλάδων και για άλλη μια φορά η πολιτεία μένει αμέτοχη, μη επιτελώντας το ρόλο της ως ρυθμιστή των ναυτιλιακών υποθέσεων προς όφελος των νησιών μας.

Επιπλέον σημαντικά προβλήματα είναι η κατακόρυφη μείωση των δρομολογίων εκτός των περιόδων αιχμής [π.χ. κατά την περσινή χειμερινή περίοδο και έως σήμερα έχουμε μόλις τρία (3) δρομολόγια εβδομαδιαίως με συμβατικό πλοίο, από και προς το λιμάνι του Πειραιά ή και λιγότερα –όπως η Κίμωλος– και δε γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι κατά τον φετινό χειμώνα], η μη τήρηση των όποιων δημοσιοποιημένων (ακόμα και λίγες μέρες πριν) δρομολογίων, η ανεπαρκής ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών, η παλαιότητα των ακτοπλοϊκών μέσων και τόσο άλλα.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τι από αυτά έχει υλοποιηθεί ή έστω υπάρχει ένδειξη κινητικότητας γύρω από αυτό;

Τίποτα!!!

Επανερχόμαστε λοιπόν φέτος για να θέσουμε και να ζητήσουμε τα ίδια πράγματα:

Ø Να ρυθμιστεί νομοθετικά η υποχρέωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών να αναρτούν, το αργότερο έως τέλος Ιανουαρίου εκάστου έτους, το σύνολο των εγκεκριμένων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δρομολογίων στο ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων, όπως πράττουν, για παράδειγμα, οι εταιρείες Aegean Speed Lines, Blue Star Ferries κ.α., αναρτώντας στο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων το συνολικό πρόγραμμα δρομολογίων για όλο το διάστημα δρομολόγησης των πλοίων τους κατ’ έτος.

Ø Να επιτρέπεται τροποποίηση εγκεκριμένου από το Σ.Α.Σ. δρομολογίου μόνο σε εξαιρετικά ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Ø Να προβλέπονται και να επιβάλλονται κυρώσεις στις εταιρείες, σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω.

Ø Να χαρακτηρισθεί η γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων και ειδικότερα η γραμμή Κύθνου-Σερίφου-Σίφνου-Κιμώλου εποχικά άγονη (από 01/10 έως 30/04), ούτως ώστε να δοθεί το κίνητρο και η δυνατότητα σε σύγχρονα και ταχύτερα πλοία να πραγματοποιούν δρομολόγια και στα νησιά μας.

Ø Να υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός και συντονισμός των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων (δρομολόγια πλοίων από και προς μεγάλα κεντρικά λιμάνια των Κυκλάδων αλλά και από και προς τα νησιά στα οποία υφίστανται αεροδρόμια). Με αυτό εννοούμε, για παράδειγμα, ότι το πλοίο Aqua Jewel της εταιρείας NEL, συνδέει τα νησιά μας με τη Σύρο κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Κυριακή, ενώ το λογικό και αυτονόητο θα ήταν η σύνδεση να γίνεται Τρίτη – Πέμπτη – Κυριακή ούτως ώστε να μπορούν οι δημότες μας να μεταβαίνουν στην έδρα της Περιφέρειας και των περισσότερων υπηρεσιών, χωρίς να χρειάζεται να μένουν στη Σύρο 3 και 4 ημέρες ή να επιστρέφουν στο νησί μας μέσω Πειραιά. Με αυτή την πρόταση μας έχουν συμφωνήσει τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πουσσαίος όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σπιλάνης, έχοντας μάλιστα αποστείλει και σχετικές επιστολές στη συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία, δίχως όμως κανένα αντίκρισμα!!!

Ø Να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, με τη μείωση του κόστους των εισιτηρίων. Η ανυπαρξία του μεταφορικού ισοδύναμου στην παρούσα φάση λειτουργεί περισσότερο αρνητικά από ποτέ και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών.

Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε και να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πολλούς φορείς και ανθρώπους για την επίλυση του μείζονος προβλήματος της ακτοπλοΐας, μέρος των οποίων αποτελεί και η σημερινή ημερίδα, αυτό που πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό είναι ότι η Πολιτεία επιβάλλεται, επιτέλους, να είναι θεματοφύλακας των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των νησιών μας για ίσες ευκαιρίες, ισονομία και ισοπολιτεία.

Είναι θέμα επιβίωσης των κοινωνιών μας και όχι απλά καλής διαβίωσης. Οι αντοχές των νησιωτών πλησιάζουν το όριο θραύσης. Είναι καιρός πια από τη θεωρία, να περάσετε στην πραγματικότητα και στην πράξη».