Η ρύθμιση για την κατάργηση δικαστικών αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κερδίσει (κυρίως) συμβασιούχοι του δημοσίου, η οποία αποσύρθηκε μετά την σφοδρή αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, φαίνεται ότι δεν αφορούσε μόνο το Δημόσιο, αλλά και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
{{{ audio1 }}}
Εξηγώντας τη στάση του, ο Αντώνης Ρουπακιώτης δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο ΒΗΜΑ FM και στον τηλεοπτικο σταθμό Mega, ότι χθες [Πέμπτη] προσπάθησαν να καταργήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων που απολύονται να προσφεύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα.
Υπογράμμισε ότι οι διατάξεις, όπως αυτές έφθασαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο για να μελετηθούν, δεν αφορούσαν μόνο το δημόσιο τομέα, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως είπε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν διάβασαν τις διατάξεις οι επιστημονικοί συνεργάτες του δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Ο Αντώνης Ρουπακιώτης έκανε λόγο για τερατούργημα και επέμεινε, παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις, ότι δεν γνωρίζει ποιος «κατασκεύασε τέτοια ρύθμιση». Ξεκαθάρισε, δε, ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει για τη ρύθμιση, ούτε κι εκείνος «βγήκε στη γύρα να ψάχνει» μετά ποιος την κατασκεύασε.
Ερωτηθείς για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι ο κ. Μανιτάκης κάνει μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και συγκρούεται μεταξύ των δεσμεύσεων αυτών και της προσπάθειας να μην φύγουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε ότι δεν αισθάνεται δικαιωμένος, καθώς το θέμα είναι ότι επικράτησε η νομιμότητα. Όπως τόνισε: «Καθήκον μας είναι να προστατέψουμε το δικαίωμα του εργαζόμενου να προσφεύγει σε ασφαλιστικά μέτρα – η κατάχρηση αποτελεί την εξαίρεση».
Υπογράμμισε, δε ότι: «Δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η κατάργηση της πολιτικής δικονομίας» και κάλεσε «να μην ευτελίσουμε εντελώς το κράτος δικαίου».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι δεν υπερασπίζεται την ύπαρξη μεγάλου αριθμού συμβασιούχων, αλλά τη νομιμότητα. Υπενθύμισε, δε, ότι ενώ προβλεπόταν να εκτελούνται τα ασφαλιστικά μέτρα (δηλαδή ο εργαζόμενος να παραμένει στη θέση του) έως ότου τελεσιδικήσει μια υπόθεση, πρόσφατα αυτό το διάστημα μειώθηκε έως την πρωτόδικη απόφαση.