Μέρες όπως αυτές του Πάσχα οι παραδοσιακές ελληνικές διατροφικές συνήθειες οδηγούν τους καταναλωτές στην αγορά – κατανάλωση κυρίως φρέσκων και μη τυποποιημένων προϊόντων. Ελλοχεύουν ωστόσο αρκετοί «κρυφοί» και «φανεροί» κίνδυνοι. Για να αποφευχθούν αυτές οι «κακοτοπιές», ο ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους καταναλωτές με βασικές οδηγίες για τις αγορές τους ενόψει των εορτών.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αγοράζουν προϊόντα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς τα οποία να είναι τοποθετημένα μέσα σε ψυγεία. Επίσης θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου των καταστημάτων.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν στις σφραγίδες και στη σχετική επισήμανση που διαθέτουν τα αμνοερίφια, οι συκωταριές και τα έντερα, η ζήτηση των οποίων είναι μεγάλη αυτή την περίοδο.
·Η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.
·Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό.
·Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
·Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
·Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί και ελέγξτε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
·Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το κοκορέτσι ή τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
Μεγάλη προσοχή απαιτείται επίσης και στην αγορά γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά και σε εκείνη των αλλαντικών.
·Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις.
·Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, επάνω στη συσκευασία πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.
·Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
·Το περίβλημα των αλλαντικών πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
·Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
·Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
·Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
·Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αλλαντικά αέρος, πολλά από τα οποία, όσο είναι ακέραια, μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.
Και τα αβγά όμως, είτε σοκολατένια είτε φρέσκα, που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες αυτό το διάστημα χρειάζονται προσοχή. Να λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθειά τους.
·Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν επάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
·Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
·Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
·Για την καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
·Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
·Για την αγορά σοκολατένιων αβγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
·Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αβγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
Προσοχή στις βαφές των αβγών
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και για τις χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές των αβγών, οι οποίες θα πρέπει να είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Εκτός όμως από την ποιότητα της βαφής θα πρέπει να ελέγξουμε και τις συνθήκες υπό τις οποίες βάφουμε τα αβγά μας.
Από τον ΕΦΕΤ λοιπόν προτείνεται πρώτα το βράσιμο των αβγών σε σιγανή φωτιά, ώστε να μη σπάσουν. Έπειτα, τα αβγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και ελέγχονται για πιθανά σπασίματα, έτσι ώστε να μην εισχωρήσει η βαφή στο εσωτερικό των αβγών.
Στην περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ τους καλεί να απευθύνονται στο πενταψήφιο νούμερο 11717.