«Είμαστε θύματα κρατικής βίας, τόσο εγώ, όσο και η σύζυγός μου και η κόρη μου» δήλωσε ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν εκλήθη από τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Χρήστο Κατσιάνη, να τοποθετηθεί επί της κατηγορίας.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε το κατηγορητήριο που τους έφερε όλους στο εδώλιο του κατηγορουμένου «κατάπτυστο» και είπε χαρακτηριστικά: «Εμένα κυνηγούσαν και προφυλάκισαν τη γυναίκα μου και την κόρη μου».
Ηταν μια κίνηση έκπληξη του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να ζητήσει λίγο πριν από τη διακοπή της διαδικασίας την τοποθέτηση των κατηγορουμένων επί των κατηγοριών.
Ένταση δημιουργήθηκε στο δικαστήριο, όταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας, κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος κατά την αγόρευσή του μίλησε για «ανήθικο τρόπο, που έδρασαν οι κατηγορούμενοι, τους οποίους χαρακτήρισε ως άτομα με σταθερή ροπή στο έγκλημα». Πρόσθεσε ότι οι κατηγορούμενοι σύστησαν εταιρίες για να κρύψουν τα παρανόμως κτηθέντα από τον πρώην υπουργό.
Το δικαστήριο δέχθηκε τελικά να διακόψει για την περίοδο των εορτών του Πάσχα και αποφάσισε η δίκη να επαναληφθεί στις 8 Μαΐου, μετά από τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων υπεράσπισης (είναι περίπου 70) για τις δύο συνεδριάσεις που είχαν οριστεί αρχικά μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα.
Συγχρόνως εκκρεμεί και το αίτημα των υπερασπιστών για την αποβολή των δικηγόρων που παρίστανται ως πολιτική αγωγή για λογαριασμό του Δημοσίου. Το ελληνικό δημόσιο ζητεί 1 εκατομμύριο ευρώ από καθένα από τους 19 κατηγορουμένους ως αποζημίωση για τις μίζες, που περιγράφει το κατηγορητήριο και τη ζημιά που υπέστη από αυτές τις πρακτικές.
Εκ των υπολοίπων κατηγορουμένων, η πλευρά του Γιάννη Σμπώκου, διά του συνηγόρου του, Τάκη Μιχαλόλια, προανήγγειλε εκπλήξεις κατά την απολογία του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.
Στην ίδια γραμμή, των αποκαλύψεων, παραμένει και ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νικόλαος Ζήγρας, άλλοτε άνθρωπος της εμπιστοσύνης και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού. Ο Ν. Ζήγρας ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό και είπε ότι «έπεσε θύμα του Ακη»…
Εκ μέρους της Βίκυς Σταμάτη, που εκείνη την ώρα απουσίαζε από το εδώλιο, ο συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε ότι η πελάτισσά του, αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.
Ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης δήλωσε μέσω του συνηγόρου του ότι «ζει για την ώρα της απολογίας του».
Την Τετάρτη του Πάσχα η διαδικασία θα επαναληφθεί με την απόφαση για την συμμετοχή ή όχι στη δίκη της πολιτικής αγωγής. Οι συνήγοροι μέσω της ένστασής τους «έβαλαν από την πίσω πόρτα» και το θέμα της παραγραφής του κυρίου εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας. Υποστήριξαν, δηλαδή, ότι η πολιτική αγωγή του Δημοσίου θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αν το κύριο έγκλημα δεν ήταν παραγεγραμμένο.
Είναι η πρώτη φορά, πάντως, που θα υπάρξει νομολογία για το αυτοτελές έγκλημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αφού πρώτη φορά ένα πολιτικό πρόσωπο δικάζεται από την τακτική δικαιοσύνη. Η δίκη αυτή διεξάγεται ακριβώς 22 χρόνια μετά τη δίκη Κοσκωτά στο ειδικό Δικαστήριο.