Νέο σκάνδαλο παρεμβάσεων τους τελευταίους μήνες στο σύστημα καταγραφής συνδιαλέξεων σε τέσσερις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας απασχολεί τις ερευνητικές αρχές. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι οι ίδιες υπηρεσίες έχουν ζητήσει από τον Αρειο Πάγο να σταματήσουν «παρακολουθήσεις συνομιλιών σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα από την ΕΛ.ΑΣ.».

Οι αναφορές αυτές εγείρουν νέα ερωτήματα για την ασφάλεια των επικοινωνιών στη χώρα μας και τη διαρκή δράση των υποκλοπέων. Και αυτό ύστερα και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ως και την περίοδο 2007-2008 από τα ίδια πρόσωπα που συμμετείχαν στο σκάνδαλο υποκλοπών του 2004.

Η παρέμβαση στα συστήματα καταγραφής των συνδιαλέξεων στους τέσσερις παρόχους τηλεφωνίας προέκυψε από αναφορές του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλου και των δύο συνεργατών του, στη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου, στην Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.

Οπως αναφέρθηκε, «διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις σε τέσσερις εκτάκτους ελέγχους σε ισάριθμους παρόχους τηλεφωνίας». Οπως είπε στέλεχος της ΑΔΑΕ που συμμετείχε σε σχετικούς ελέγχους, «τα ευρήματα ήταν αναιτιολόγητες προσβάσεις στο σύστημα όπου φυλάσσονται τα στοιχεία επικοινωνίας. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν παρακολουθήσεις χωρίς τα απαραίτητα βουλεύματα».

Τα στελέχη της ΑΔΑΕ σημείωσαν ότι «έχουν κληθεί οι συγκεκριμένες εταιρείες να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτές τις ύποπτες ενέργειες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, ενώ στελέχη της ΑΔΑΕ ανέφεραν στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι θα τους παρέδιδαν τα έγγραφα των συγκεκριμένων ελέγχων, μέχρι στιγμής δεν έχει προσκομισθεί οτιδήποτε σχετικό.
Επιπλέον ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είπε ότι ζήτησε εγγράφως από τον Αρειο Πάγο να σταματήσει η αποκαλούμενη «χωρική παρακολούθηση» από την ΕΛ.ΑΣ. Οπως σημείωσε ο κ. Λαμπρινόπουλος, «οι αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες ζητούσαν δεδομένα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα προκειμένου να εξιχνιάσουν εγκληματικές ενέργειες». Τόνισε ότι αυτό είναι παράνομο και πρέπει να σταματήσει.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «μια τέτοια απαγόρευση θα ήταν οδυνηρή για τις αστυνομικές έρευνες. Η χωρική παρακολούθηση δεν αφορά υποκλοπές στους κατοίκους των οικοδομικών τετραγώνων. Απλώς, όταν σημειώνεται μια εγκληματική ενέργεια σε κάποια περιοχή της Αθήνας, ζητούμε τη λίστα όλων των κλήσεων που έγιναν σε μια ευρύτερη περιοχή γύρω από το σημείο αυτό, προκειμένου να εντοπισθούν ύποπτες κλήσεις που μπορεί να έχουν γίνει από τους δράστες της επίθεσης. Αυτή η τακτική της σάρωσης των κινητών σε μια περιοχή έχει βοηθήσει στην εξιχνίαση πολλών περιπτώσεων. Εμείς δεν ακούμε τα τηλέφωνα των πολιτών σε αστικές περιοχές».

Αναφέρεται, τέλος, ότι η ΑΔΑΕ με νέο εμπιστευτικό έγγραφό της στις 9 Απριλίου ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών να ληφθούν έκτακτα μέτρα ώστε να μην αποστέλλονται δέματα-βόμβες μέσω εταιρειών κούριερ.

Ζητείται, μεταξύ άλλων, να μπουν κάμερες σε όλες τις εταιρείες ταχυμεταφορών, καθώς και να υπάρχει και δεύτερο αποδεικτικό στοιχείο, πέρα από την ταυτότητα του αποστολέα του δέματος. Ακόμη, ζητείται να υπάρξει έλεγχος όλων των ταχυδρομικών αντικειμένων που διακινούνται με πλοία στα μεγάλα λιμάνια της χώρας.