Η πρώτη ημέρα στη δουλειά, η ζωή μετά το πτυχίο, η ανεργία, η μοναξιά, η ζωή μακριά από την πατρίδα, μια πρόταση γάμου ή οι στιγμές που αισθανόμαστε αγχωμένοι. Πόσες φορές δεν βρίσκεται ο καθένας από εμάς μπροστά σε μια πραγματικότητα που τον τρομάζει ή βιώνει μια ευτυχισμένη στιγμή που θέλει να μοιραστεί με άλλους ζητώντας μόνο μια ευχή; «Καλή τύχη»! Αυτή την ευκαιρία προσφέρει στους χρήστες της η καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα με το χαρακτηριστικό όνομα «WishLuck.me», η οποία κρύβει μια ακόμα έκπληξη, καθώς αποτελεί μια ιδέα καθαρά ελληνική.

Δείτε το βίντεο
«Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση, δύο έννοιες που γίνονται όλο και πιο σημαντικές στις μέρες μας, σε συνδυασμό με κάποια προσωπικά βιώματα μου έδωσαν την έμπνευση για την δημιουργία του WishLuck.me» αναφέρει στο «Βήμα» ο 27χρονος Δημήτρης Μπουγιούκας, απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια εφαρμογή στο εύχρηστο περιβάλλον της οποίας μπορεί ο καθένας, δίχως να απαιτείται καταγραφή προσωπικών στοιχείων ή δημιουργία προφίλ, να ζητήσει αλλά και να δώσει τη δική του ευχή, αλλά και γιατί όχι μια φιλική συμβουλή.
Κάντε μια ευχή σε έναν άγνωστο

«Πρόταση γάμου σε λίγες ώρες!!! Ευχηθείτε μου καλή τύχη». «Μου λείπει η κορούλα μου. Ευχηθείτε της κάθε καλό». «Πώς περνάς δυο ακόμα ημέρες με 3 ευρώ; Wish me luck». «Όταν ξεχνάς πώς είναι να χαμογελάς, θες βοήθεια». Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αναρτήσεις που έχουν κάνει οι χρήστες του WishLuck.me. Για τον Δημήτρη Μπουγιούκα, οι ευχές για καλή τύχη αποτελούν «το περιτύλιγμα που περιβάλλει και αποφορτίζει συναισθηματικά την βαθύτερη και ουσιαστική ανάγκη των ανθρώπων για υποστήριξη». Για το λόγο αυτό το σχέδιό του δεν σταματά εκεί.
Πολύ σύντομα, η πλατφόρμα του «WishLuck.me» θα είναι σε θέση να παρέχει και υπηρεσίες micro-counselling, μέσω των οποίων θα δίδονται σύντομες συμβουλές και κατευθυντήριες οδηγίες από εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες. Ήδη έχει συσταθεί μια ομάδα ψυχολόγων, νομικών, οικονομολόγων, οι οποίοι θα προσφέρουν δωρεάν στους χρήστες μια πρώτη συμβουλή για το θέμα που τους απασχολεί. «Είναι τόσο δύσκολες οι εποχές από οικονομική άποψη, που όλοι οι επαγγελματίες πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι και καινοτόμοι. Ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει το εγχείρημά μας, υπάρχει η σκέψη ακόμα και για συνεδρίες με ειδικούς από μακριά» εξηγεί ο κ. Μπουγιούκας.
Ένα από τα προτερήματα της εν λόγω πλατφόρμας είναι ότι εξασφαλίζει στους χρήστες της όχι μόνο ανωνυμία, αφού δεν απαιτείται να δώσουν κανένα προσωπικό στοιχείο, αλλά και προστασία. Η διαδικασία του moderation είναι συνεχής, όπως επισημαίνει ο δημιουργός της, και για τις αναρτήσεις και για τα σχόλια που γίνονται, ώστε να προστατευθούν απόλυτα οι χρήστες μιας και «χειριζόμαστε θέματα στα οποία πρέπει να δείχνουμε ευαισθησία, ιδιαίτερα όταν οι χρήστες μπορεί να είναι ανήλικοι».
Ένα πρότζεκτ κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Δεν παύει όμως το εγχείρημα αυτό να αποτελεί για τον ίδιο μια κίνηση επαγγελματική, ένα πρότζεκτ κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως εξηγεί, ότι ο βασικός κορμός των υπηρεσιών που προσφέρονται θα πάψει να είναι δωρεάν. Ήδη έχει επιτύχει μια πρώτη χρηματοδότηση για το ξεκίνημα κερδίζοντας έναν διαγωνισμό καινοτομίας τον οποίο διενήργησαν ομογενείς και συνεχίζει ανάλογες προσπάθειες.
Για την ώρα, το «WishLuck.me» είναι διαθέσιμο όχι μόνο στη δική του πλατφόρμα, αλλά και ως εφαρμογή στο facebook και στο twitter, ενώ έχει ήδη έχει μπει σε φάση δημιουργίας εφαρμογής για smartphones. Όσο για τις σκέψεις ανάπτυξης αυτού του πρότζεκτ, αυτές περιλαμβάνουν ακόμα και τη δημιουργία ενός «νέου μικρού κομματιού αγοράς μέσω της πλατφόρμας, το οποίο θα αποτελείται από ευχετήριες κάρτες και προϊόντα εμψύχωσης από τα αγαπημένα brands των χρηστών», μέσω του οποίου θα μπορούν να αντλούνται πόροι για τη λειτουργία του.