Μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να κάνει τους κατοίκους της πρωτεύουσας, έλληνες και αλλοδαπούς, να γνωρίσουν τη γειτονιά τους και να γνωριστούν μεταξύ τους ετοιμάζεται από τον Δήμο Αθηναίων. Το πρόγραμμα «Δράσεις στις γειτονιές» περιλαμβάνει εργαστήρια για δραστηριότητες όπως η μεταποίηση και η επισκευή παλιών ρούχων, γνωριμία με τις κουζίνες διαφόρων χωρών, μαθήματα χορού ακόμα και εκπαίδευση στο ραδιόφωνο.
«Βασικός στόχος όλου του προγράμματος είναι να βγουν οι πολίτες από τα σπίτια τους, να γνωρίσουν τους γείτονές τους, να αγαπήσουν με αυτό τον τρόπο την πόλη» λέει από την πλευρά της η κυρία Μαρία Τσανάκα, αναπληρώτρια υπεύθυνη του προγράμματος «Δράσεις στις Γειτονιές». Σύμφωνα με την κυρία Τσανάκα, «πέρα από τους ανθρώπους που ούτως ή άλλως δραστηριοποιούνται στα κινήματα της πόλης, στόχος είναι στα εργαστήρια -θα διαρκούν συνολικά 12 ώρες και θα διεξάγονται στα πνευματικά κέντρα του δήμου- να έρθει ο μέσος Αθηναίος. Ως τώρα και ενώ το γεγονός έχει τύχει μηδενικής προβολής, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν περίπου 500 άτομα, Έλληνες και ξένοι. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επόμενη εβδομάδα, ενώ αν όλα πάνε καλά, τον Ιούνιο θα διεξαχθούν αντίστοιχα δρώμενα στα οποία θα πάρουν μέρος όσοι συμμετείχαν στα εργαστήρια».
Υποβολή αιτήσεων και περισσότερες πληροφορίες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου που βρίσκεται στην περιοχή σας ή στα τηλέφωνα 210 5221.047, 210 5221.177 (ΚΕΚ Δήμου Αθηναίων):
Πατήσια (Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας: Ταϋγέτου 60, Άνω Πατήσια)
Πατήσια (Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας: Ταϋγέτου 60, Άνω Πατήσια)
Κυψέλη (Πολιτιστικό Κέντρο: Καλογερά 18)
Μεταξουργείο (Χώρος Πολλαπλών Πολιτιστικών Χρήσεων –Νέα Πινακοθήκη: Μυλλέρου & Λεωνίδου)
Σταθμός Λαρίσης –Άγιος Παύλος (Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη: Δομοκού 2)
Νέος Κόσμος (Πολιτιστικό Κέντρο Νέου Κόσμου: Σωστράτου 5)
Σεπόλια (Πολιτιστικό Κέντρο: Λαμπόβου 4)
Κάτω Πετράλωνα (Πολιτιστικό Κέντρο: Αθηναδώρου 61).
Τα εργαστήρια
Εργαστήριο κηπουρικής βεράντας, ταράτσας ή κήπου
Δημιουργήστε τον δικό σας λαχανόκηπο. Πρακτικό εργαστήριο ωρών που στοχεύει στην υποστήριξη ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων κηπουρικής στη γειτονιά. Μπορεί να συμβάλει στην αξιοποίηση της ταράτσας, της βεράντας και του κήπου, στην εκπαίδευση στην τέχνη της κηπουρικής και στην αύξηση του πρασίνου στον αστικό χώρο.
Εργαστήριο οικιακής κομποστοποίησης
Φτιάξτε το δικό σας φυσικό λίπασμα με ανακύκλωση των φυσικών οικιακών απορριμμάτων και μετατροπή τους σε φυσικό λίπασμα για τους κήπους και τις βεράντες. Στοχεύει στη μείωση του όγκου των οικιακών απορριμμάτων, στην αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας του σπιτιού, του διαμερίσματος και της πολυκατοικίας για τη δημιουργία οργανικού λιπάσματος (κομπόστ), το οποίο με τη σειρά του μπορεί να χρησιμοποιείται στην αστική κηπουρική.
Εργαστήριο για τη χρήση και την επισκευή ποδηλάτου
Εργαστήριο που στοχεύει στην ανάπτυξη και ανταλλαγή απλών γνώσεων για τη χρήση και την επισκευή του ποδηλάτου, χρησιμεύει ως έναυσμα για την επαφή της γειτονιάς με σχετικές πρωτοβουλίες ποδηλατιστών και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της βιώσιμης κινητικότητας.
Εργαστήριο μεταποίησης μεταχειρισμένων ρούχων
Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία σε όποιο ρούχο δεν σας κάνει πια. Εργαστήριο που στοχεύει στην εκμάθηση απλών αρχών ραπτικής για την επισκευή μεταχειρισμένων ρούχων και δίνει την ευκαιρία εξοικείωσης με τη ραπτομηχανή (για αρχάριους). Για πιο έμπειρους χρήστες μπορεί να προσανατολιστεί σε απλές αρχές πιο προχωρημένων εφαρμογών (πατρόν).
Εργαστήριο χειροτεχνίας με ανακυκλούμενα υλικά
Μυηθείτε στο κίνημα του «φτιάξ’ το μόνο σου» με απλά υλικά καθημερινής χρήσης τα οποία δεν τα έχουμε ανάγκη πια και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε δίνοντάς τους μια νέα μορφή και χρήση. Απλές ιδέες για την επαναχρησιμοποίηση υλικών συσκευασιών και άλλων ανακυκλούμενων και την αξιοποίησή τους στην κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων.
Εργαστήριο τοπικής ιστορίας
Η γειτονιά και οι γείτονες αφηγούνται τις ιστορίες τους. Στο σεμινάριο προβλέπεται εκπαίδευση στη συλλογή προφορικών μαρτυριών, στη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας και στη συγκέντρωση μαρτυριών από το «χθες» προκειμένου να κατανοηθεί το «σήμερα». Στόχος, να ακουστεί η φωνή των απλών, καθημερινών ανθρώπων, να αναδείξουμε την κινητικότητα μέσα σε αυτήν την πόλη που στην πλειοψηφία της αποτελείται από μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς, έλληνες και ξένους. Να γνωρίσουν καλύτερα το χώρο τους και να τον μετατρέψουν σε «τόπο» τους.
Πρακτικά εργαστήρια μαγειρικής του κόσμου
Γεύσεις από τις νοστιμιές των ιδιαίτερων πατρίδων στην κατσαρόλα της γειτονιάς. Αναδεικνύονται οι γαστρονομικές συνήθειες και ο πλούτος της πόλης. Τα εργαστήρια θα έχουν βιωματικό και πρακτικό περιεχόμενο με στόχο τη γνωριμία με την «κουζίνα των γειτόνων». Στόχος μπορεί να είναι επίσης και η οργάνωση μιας ανοικτής ημέρας «μαγειρέματος στη γειτονιά» με σκοπό την προετοιμασία γεύματος για όλους.
Καλλιτεχνικό εργαστήρι «Η πόλη μου κι εγώ»
Φωτογραφίστε, ζωγράφισε, εκφραστείτε ελεύθερα με θεατρικό παιχνίδι και γνωρίστε μέσα από αυτό τη γειτονιά σας. Το καλλιτεχνικό εργαστήριο « Η πόλη μου κι εγώ» έχει στόχο την εξοικείωση των κατοίκων των γειτονιών του κέντρου της Αθήνας με τη βοήθεια της Τέχνης. Η γειτονιά θα γίνει ο πυρήνας έμπνευσης για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι με την παράλληλη χρήση νέων μέσων όπως φωτογραφία και βίντεο ονειρεύονται «μια ομορφότερη γειτονιά» και την παρουσιάζουν μέσα από τις φωτογραφίες τους, τα βίντεο, τη ζωγραφική, τον λόγο τους…
Εργαστήριο: Μουσική (παραδοσιακά κρουστά – χορός)
Εργαστήριο παραδοσιακών μεσογειακών αλλά και αφρικανικών και βραζιλιάνικων κρουστών και χορού, που δίνει ευκαιρία βίωσης της γοητείας των παραδοσιακών ρυθμών και επαφής με τους χορούς που τους συνοδεύουν.
Εργαστήριο γνωριμίας με παραδοσιακούς χορούς
Γνωρίστε τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τις χορευτικές παραδόσεις όλων των χωρών προέλευσης των συμμετεχόντων.
Εργαστήριο: «Ο ρεπόρτερ της γειτονιάς»
Αναδείξτε την ιστορία της γειτονιάς, τις ανάγκες της και τις ομορφιές της. Μέσα από πρακτική 12ωρης διάρκειας, οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας και της ραδιοφωνίας. Θα μπορέσουν να γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με τους γείτονές τους όσα τους ενδιαφέρουν και τους αφορούν στην τοπική τους κοινωνία.