Ενα νέο δόγμα για τη θωράκιση της χώρας στα ζητήματα ασφαλείας και στην αντιμετώπιση κινδύνων, εσωτερικών και εξωτερικών, θέτει σε εφαρμογή από την άνοιξη η κυβέρνηση. Το νέο σχέδιο έχει τον κωδικό τίτλο «Ολικό δόγμα ασφαλείας» και περιλαμβάνει αναδιάρθρωση όλων των κρατικών φορέων που εμπλέκονται στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, με πρώτους την Αστυνομία, το Λιμενικό και το δικαστικό Σώμα. Ταυτοχρόνως, περιλαμβάνει την αλλαγή πολιτικής σε μια σειρά από τομείς που σχετίζονται με την προσπάθεια ελέγχου της εγκληματικότητας, της μείωσης της ροής εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα, του εντοπισμού της εγχώριας τρομοκρατίας, αλλά και με τη συλλογή πληροφοριών για την έξαρση της τρομοκρατίας από πυρήνες του αραβικού κόσμου. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα της Κυριακής», οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο για την ασφάλεια της χώρας που έχει διαμορφώσει ο κ. Ν. Δένδιας έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί σε ειδικές συσκέψεις που έχουν συγκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών και φορέων. Η έναρξη της ισχύος τους έχει τοποθετηθεί για τον Μάρτιο, διότι θα συνδυαστούν με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, εφόσον αυτός οριστικοποιηθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, και με την αντικατάσταση ορισμένων προσώπων που εκφράζουν αντιρρήσεις. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που ο ανασχηματισμός δεν πραγματοποιηθεί τελικώς, ο Πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές με προσωπικές του παρεμβάσεις, καθώς έχει πλέον πειστεί ότι το στοίχημα της πολιτικής επιβίωσης της παράταξής του, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, εξαρτάται και από τα ζητήματα ασφαλείας, στα οποία ως σήμερα οι επιδόσεις χαρακτηρίζονται μεν ικανοποιητικές, όχι όμως αρκετές για να εμπεδωθεί και το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας στους πολίτες.
Στον τομέα της καθημερινότητας και της συνήθους εγκληματικότητας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ιδίως μετά την ενίσχυση της νυχτερινής αστυνόμευσης των συνοικιών της Αθήνας από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν πολλά ακόμη καθημερινά κρούσματα αιματηρών ληστειών και διαρρήξεων και ένας μηχανισμός της Αστυνομίας που σε πολλές περιπτώσεις είναι και λάθος οργανωμένος.
Μία από τις αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση λοιπόν είναι η ενίσχυση του κλάδου ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με τον κλάδο τάξης, που παραδοσιακά καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Αστυνομίας.
Συγχρόνως, η ΕΛ.ΑΣ. θέτει πλέον επιτακτικά και ζήτημα εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού της, τόσο όσον αφορά τον στόλο των οχημάτων της, που έχει να ανανεωθεί από το 2004, όσο και την υλικοτεχνική υποδομή του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της. «Σε λίγο ούτε θα ακούμε ούτε θα βλέπουμε» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ ενδεικτικό επίσης είναι ότι η Αστυνομία δηλώνει απολύτως αδύναμη να χειριστεί τεχνολογία 4G, με την οποία θα λειτουργούν σε λίγο όλα τα κινητά τηλέφωνα, ιδίως για την παρακολούθηση προσώπων έπειτα από εισαγγελική εντολή.
Μία ακόμη αλλαγή που κρίνεται απαραίτητη για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος είναι η ενσωμάτωση του επιχειρησιακού τμήματος του λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Οπως συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ευρώπη, το λιμενικό Σώμα θα πρέπει να ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της ναυσιπλοΐας και της δραστηριότητας των λιμανιών. Αλλά οι υπηρεσίες ακτοφυλακής, πάταξης του λαθρεμπορίου και εντοπισμού παράνομων μεταναστών θα πρέπει να αποκτήσουν άμεση επαφή με τις υπόλοιπες διωκτικές αρχές που στεγάζονται στην Κατεχάκη. Το επιχειρησιακό κομμάτι του Λιμενικού κρίνεται απαραίτητο και στην προσπάθεια εντοπισμού κινήσεων ξένων τρομοκρατών που διέρχονται ή… σταθμεύουν προσωρινά στη χώρα, αξιοποιώντας τους πλημμελείς ελέγχους των θαλασσίων συνόρων μας.
Προσαρμόζεται η Αντιτρομοκρατική
Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους τους τελευταίους μήνες για τη μετάλλαξη που έχει υποστεί η τρομοκρατία στη χώρα, αλλά και για τα πενιχρά μέσα με τα οποία καλούνται να την αντιμετωπίσουν.
«Η τρομοκρατία στην Ελλάδα έχει αλλάξει» τονίζουν, επισημαίνοντας ότι, από τον κλειστό κύκλο των προσώπων που απάρτιζαν τη «17 Νοέμβρη» και τον «Επαναστατικό Αγώνα», έχουμε περάσει στους πιτσιρικάδες της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», για τους οποίους είναι αδύνατον να υπάρξει περιγραφή του ιδεολογικού τους προφίλ και ανάλυση των απόψεών τους.
Ακόμη και για τις αναλύσεις των προκηρύξεών τους χρησιμοποιείται μια απαρχαιωμένη υπηρεσία, που δεν μπορεί να προσεγγίσει ψυχολογικά τους καθοδηγητές της οργάνωσης. Επίσης, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλει ότι:
- Δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος συλλογής πληροφοριών. Μία ημέρα μετά τη σύλληψη των δραστών στο Βελβεντό Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες είχαν ελεγχθεί από αστυνομικούς για τροχαία παράβαση, για την οποία η Αντιτρομοκρατική ενημερώθηκε μία εβδομάδα αργότερα.
- Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης για τις κινήσεις της διεθνούς τρομοκρατίας στο εξωτερικό, πλην ορισμένων αναφορών ξένων μυστικών υπηρεσιών.
- Δεν εισακούγονται από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι εκκλήσεις της Αστυνομίας για απομόνωση των βαρυποινιτών από τους συλληφθέντες για τρομοκρατικές πράξεις, για να μην υπάρχει «ώσμωση» και εν τέλει συνεργασία τους. Αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι βαρυποινίτες που κρατούνται στις φυλακές έδιναν οδηγίες για συνδεσμολογία βομβών σε μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και τους προμήθευαν με βαρύ οπλισμό, που διακινείται ακόμη και μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται ακόμη και σήμερα τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας για την απομόνωση των βαρυποινιτών και των τρομοκρατών.
Το μέτωπο του χρυσού
Δεύτερος γύρος σήμερα στις Σκουριές
Ο τρίτος πόλος έντασης που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι οι κινητοποιήσεις πολιτών για τοπικά ζητήματα, στις οποίες προσκολλώνται στη συνέχεια και πυρήνες αντιεξουσιαστών ή κρυφά παρακλάδια κομμάτων.
Οι έρευνες της Αστυνομίας για τους βανδαλισμούς στα μεταλλεία της Χαλκιδικής απέδειξαν ότι τα επεισόδια προκάλεσαν κάτοικοι της Ιερισσού, χωρίς να υπάρξουν ενδείξεις σύνδεσης με την τρομοκρατία ή με οτιδήποτε άλλο. Αλλά αυτό αφορά μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Αστυνομία εκτιμά ότι κινητοποιήσεις και επεισόδια θα υπάρξουν και σήμερα που οι φορείς της περιοχής διοργανώνουν και πάλι συλλαλητήρια τύπου Κερατέας.
Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι στις κινητοποιήσεις θα επιχειρήσουν να παρεισφρήσουν κι άτομα από άλλους χώρους. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, εντόπισαν και σχετικά μηνύματα στο Twitter, με τα οποία καλούσαν τους «φίλους και συναγωνιστές τους» να δώσουν το «παρών» στη Χαλκιδική.
Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως δηλώνει αποφασισμένη να συγκρουστεί με κάθε εστία παρανομίας που εκδηλώνεται στη χώρα, ακόμη και με αυτές που προστατεύονται από πολιτικά κόμματα, όπως συνέβη πρόσφατα με τις καταλήψεις πολιτικών γραφείων από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ή με ακτιβισμούς κατά πολιτών, όπως το τελευταίο περιστατικό βίας κατά συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ από ομάδα της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, η προσοχή της Αστυνομίας στρέφεται τον τελευταίο καιρό κυρίως στις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής και αναμένει να της δοθεί η ευκαιρία για να αποδείξει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για υπόγειες και επιλεκτικές σχέσεις στελεχών του κόμματος με αστυνομικούς.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ