Την ενοχή τόσο του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου όσο και του άλλοτε στενού του συνεργάτη, Μιχάλη Λεμούσια, για την υπεξαίρεση-«μαμούθ» στο κεντρικό δήμο, πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο εισαγγελέας, Βασίλης Χαλντούπης.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να κηρυχθούν ένοχοι οι Β.Παπαγεωργόπουλος και Μ. Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση, ενώ για τον δεύτερο προτείνει -επιπλέον- την ενοχή του για την κατηγορία τής απλής συνέργειας σε πλαστογραφία. Οι παραπάνω κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.
Εξάλλου, για τους δύο παραπάνω, εισηγήθηκε να διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η δικογραφία για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα ‘βρώμικου’ χρήματος) προς άσκηση νέας ποινικής δίωξης.
Σε ό,τι αφορά τον «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον εισηγήθηκε την ενοχή του επί σειρά ετών διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία.
Ο κ. Χαλντούπης κατά την αγόρευσή του, ήταν «κόλαφος» για τον Β. Παπαγεωργόπουλο και τον Μ. Λεμούσια, ενώ, υιοθέτησε σε πολλά σημεία τα όσα ισχυρίστηκε κατά την απολογία του ο Π.Σαξώνης.
«Επιβεβαιώνεται η βασιμότητα των ισχυρισμών Σαξώνη. Δεν είναι μυθεύματα αυτά που λέει, έχουν λογική αλληλουχία» είπε.
Για τον πρώην δήμαρχο, είπε ότι είναι αδιανόητο να μη γνώριζε για τον διαχειριστή της Ταμειακής Διεύθυνσης. «Ήξερε για τα νυχτερινά μαγαζιά και το πολυτελές αυτοκίνητο. Ανέχθηκε να διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές ένας άνθρωπος της νύχτας. Προέτρεψε το Λεμούσια να βρει τρόπο ώστε να εκταμιεύονται χρήματα με διαδικασία που να προσδίδει νομιμοφάνεια. Ο Παπαγεωργόπουλος φοβούμενός να κάνει παράνομη συναλλαγή ενήργησε διά του Λεμούσια» τόνισε ο εισαγγελέας.
Σε ό,τι αφορά τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, παρατήρησε: «Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου. ‘Άνθρωπος με χαμηλά προσόντα. Δεν γινόταν τίποτα αν δεν περνούσες από τον πάγκο του, όπως κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Δεν χωράει αμφιβολία ότι γνώριζε το Σαξώνη. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ροή και στις αναλήψεις μετρητών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται το 1999 τα μετρητά που παίρνει ο πρώην ταμίας.»
Για τον Π.Σαξώνη, που είναι ο μόνος που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, ο εισαγγελέας τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε να δράσει επί τόσα χρόνια χωρίς άνωθεν εντολές».
Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί με την πρόταση επί της ενοχής ή μη των υπολοίπων κατηγορουμένων (σύνολο 18), ανάμεσα στους οποίους και για τους τρεις πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών.