Περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες αδυνατούν, λόγω οικονομικών δυσχερειών, να επισκεφθούν οδοντίατρο και να υποβληθούν σε σημαντικές προληπτικές εξετάσεις. Με άλλα λόγια, δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Οι περισσότεροι εξ αυτών, απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των Δημοσίων Νοσοκομείων, όπου τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί δραματικά η κίνηση.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, οι έξι στους δέκα Ελληνες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας (ιδιωτικές πληρωμές και παραπληρωμές), έχουν περιοριστεί την τελευταία τριετία, κατά 50%. Το 2012 αυξήθηκε κατά 12%, σε σχέση με το 2006, το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι δεν έχει καλή υγεία.
Οπως ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος, η κρίση πλήττει κατά σειρά προτεραιότητας αυτούς που έχουν δάνεια-χρέη, τους άνεργους και όσους έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημά τους. Επίσης, πλήττονται οι χρονίως πάσχοντες, οι φτωχοί και οι συνταξιούχοι.