Αποκλεισμένοι από το τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, είναι ουσιαστικά εκατοντάδες άνθρωποι που πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας ή άλλη σοβαρή πάθηση. Μέχρι πριν από τρία χρόνια όσοι έπασχαν από αναπηρία έδιναν ειδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα εν λόγω τμήματα. Από το 2009 όμως, οι ειδικές εξετάσεις καταργήθηκαν και οι υποψήφιοι πρέπει να δίνουν τις ίδιες εξετάσεις με τους υπόλοιπους.
Ο αποκλεισμός αυτών των ανθρώπων ξεκίνησε το 2009, με το νόμο 3794 του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 35 αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι που πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας ή σοβαρή πάθηση (πχ τυφλοί, κωφοί, κωφάλαλοι, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κλπ), εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5% εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Οι πάσχοντες από τις προαναφερόμενες παθήσεις _ τονίζεται _ δεν εισάγονται σε Τμήματα στα οποία λόγω της φύσης της επιστήμης είναι δυσχερής γι’ αυτούς η παρακολούθηση σύμφωνα με αιτιολογημένη απόφαση του τμήματος, που εγκρίνεται από τη σύγκλητο και ανακοινώνεται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο γίνεται η επιλογή.
Όπως εξηγεί η εικαστικός, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Ακαδημαϊκής Στήριξης και Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κυρία Ουρανία Αναστασιάδου, μετά την ψήφιση του νόμου οι ειδικές εξετάσεις καταργήθηκαν. «Αυτή τη στιγμή» τονίζει, «υπάρχει νομικό κενό. Πρέπει από το υπουργείο Παιδείας να γίνει πιο σαφές το άρθρο. Να λέει δηλαδή, ότι οι άνθρωποι με αναπηρία ή σοβαρά προβλήματα υγείας δεν εισάγονται μεν με βαθμό απολυτηρίου Λυκείου, αλλά με ειδικές εξετάσεις (για τους υποψηφίους που εμπίπτουν στην κατηγορία των ειδικών διατάξεων)».
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον
Σύμφωνα με την κυρία Αναστασιάδου, σήμερα μόνο έξι άνθρωποι με αναπηρία φοιτούν στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
«Φέτος τα παιδιά αυτά έδωσαν το Σεπτέμβριο κανονικές εξετάσεις, μαζί με τους υπολοίπους, και φυσικά δεν πέρασε κανείς, κυρίως διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν καθημερινώς τα φροντιστήρια που κάνουν οι υπόλοιποι», τονίζει η κυρία Αναστασιάδου. Διευκρινίζει όμως, ότι οι ειδικές εξετάσεις που διενεργούνταν παλαιότερα ήταν εξίσου αυστηρές.
«Δεν κάνουμε χάρες», σημειώνει. «Υπάρχει ένα επίπεδο. Οι εξετάσεις είναι αυστηρές, με κλειστά τα ονόματα των υποψηφίων και αν δεν είναι υψηλό το επίπεδο της δουλειάς τους, δεν εισέρχονται στη Σχολή. Γι αυτό και το επίπεδο των φοιτητών αυτών είναι πολύ υψηλό. Τα τελευταία δύο –τρία χρόνια φοιτητές με αναπηρία πρώτευσαν σε βαθμολογία στην πτυχιακή τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους συμφοιτητές τους».