Η ΔΕΗ θα συνεχίζει να εισπράττει το χαράτσι. Το 4ο Τμήμα Αναστολών του Αρείου Πάγου έκανε την Τετάρτη δεκτή την προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι μπορεί να εισπράττεται το Ειδικό Τέλος αλλά δεν μπορεί να διακόπτεται το ρεύμα διότι «μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους καταναλωτές».
Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε την προηγούμενη Δευτέρα το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» η υπ’ αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η ιστορία μιας προσφυγής
Την Τρίτη συζητήθηκε στον Αρειο Πάγο η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία ζητάει να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο επί της αίτησης του Δημοσίου κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ισχύει μέχρι την έκδοση της απόφασης και η ΔΕΗ δεν μπορεί έως τότε να εισπράττει το λεγόμενο «χαράτσι» μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αναμενόμενη απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίσει τι θα κάνει στο μέλλον η ΔΕΗ.
Το ελληνικό Δημόσιο επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος, για τους οποίους η ΔΕΗ θα πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών όριζε ότι η απόφασή του είναι άμεσα εκτελεστή, κάτι που επιχειρεί να ανατρέψει η κυβέρνηση με την προσφυγή στον Αρειο Πάγο.
Την ίδια ώρα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την εντολή που έδωσε στη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών, αντίθετα με ό,τι προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ότι μέλος της κυβέρνησης παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις και προειδοποιούν ότι «είναι αυτονόητη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων που ενδεχομένως το πράττουν».
Χ. Θεοχάρης: «Να υπάρξει μεταβατικό διάστημα προς αναζήτηση ισοδύναμων»
Χρειαζόμαστε ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα για να σχεδιάσουμε τον εναλλακτικό τρόπο είσπραξης του τέλους, δήλωσε στον «ΒΗΜΑ 99,5» ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι εάν δεν εισπραχθούν τα προϋπολογισμένα ποσά, θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5» το πρωί της Τρίτης, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα μη σεβασμού της δικαιοσύνης, από τη σκοπιά που το βλέπω εγώ. Να δεχθώ ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος είσπραξης, αλλά πρέπει να υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα για ένα μεταβατικό στάδιο».
Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί μια διαδικασία που δεν θα ταλαιπωρήσει πολύ τον κόσμο, ώστε να αλλάξει ο τρόπος είσπραξης του τέλους, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα δοθεί από τα δικαστήρια.
Ερωτηθείς για τα ποσά που κινδυνεύει να μην εισπράξει το Δημόσιο, σημείωσε ότι υπολογίζονται σε 700 εκατ. ευρώ για το 2012 (έως τον Φεβρουάριο του 2013) και περίπου άλλα τόσα για το 2013. Εφόσον τα ποσά αυτά δεν εισπραχθούν από το τέλος, θα πρέπει να βρεθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.
Ο υπουργός Οικονομικών στην αίτηση αναστολής του υποστηρίζει ότι η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος το επιβάλλουν.
Η μη είσπραξη του επίμαχου τέλους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει ως συνέπεια να υπάρξει: 1) απώλεια δημόσιων εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ, 2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και 3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.
Κατόπιν αυτών, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του Ελληνικού Δημοσίου.
Η βλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προς το μη εισπραχθέν ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο.
Απέκλεισαν τα γραφεία της ΔΕΗ στο Ηράκλειο
Τα γραφεία της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι Ηρακλείου απέκλεισαν το πρωί της Δευτέρας πολίτες που αντιτίθενται στο χαράτσι έπειτα από τις πληροφορίες που είχαν ότι η εταιρεία θα προχωρούσε σε διακοπές ρεύματος σε λογαριασμούς, στους οποίους δεν έχει πληρωθεί η έκτακτη εισφορά.
Οι συγκεντρωμένοι συναντήθηκαν με τον διευθυντή της ΔΕΗ από τον οποίο ζήτησαν να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος στους πολίτες που έχουν πληρώσει το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά δεν έχουν καταβάλει την έκτακτη εισφορά για το ακίνητό τους.
Ταυτόχρονα, ανέφεραν ότι καταθέτουν εξώδικο, «πληροφορώντας τους αρμόδιους της ΔΕΗ για τις ευθύνες τους στην περίπτωση που επιμένουν στην είσπραξη του χαρατσιού μέσω του λογαριασμού της Επιχείρησης».
Παράλληλα, μίλησαν για αντισυνταγματικότητα του μέτρου της είσπραξης φόρων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και μάλιστα υπό την απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι «Πολίτες κατά του χρέους» ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πρωί της Τρίτης και πάλι έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ.