To πλαίσιο ανάπτυξης των νησιών σε περίοδο κρίσης αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στον ΟΛΠ, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη.
Στην ημερίδα με θέμα «Η νησιωτικότητα ως ευκαιρία: μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση για τα νησιά την περίοδο 2014-2020», έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, ανοίγοντας τις εργασίες, αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της πολιτικής ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών, υπογραμμίζοντας ότι τα νησιά θα πρέπει να στραφούν σε επώνυμα αγαθά και υπηρεσίες, βασισμένα σε παραδοσιακούς τοπικούς πόρους και τεχνογνωσία, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά στις αγορές, να μειώσουν τη χρήση κρίσιμων και «ακριβών» πόρων, αλλά και να προχωρήσουν σε παράλληλη ανακύκλωση κάθε είδους αποβλήτων.
Ο Κωστής Μουσουρούλης επισήμανε επίσης ότι οι νησιώτες δεν έχουν ισοδύναμες ευκαιρίες για την ικανοποίηση των αναγκών τους με τους μη νησιώτες και συνεπώς, είπε, χρειάζεται βελτίωση της παροχής υπηρεσιών δικτύων, ανάπτυξης ευρυζωνικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και ενίσχυση αρμοδιοτήτων.
Όπως είπε ο υπουργός «αυτή η κατεύθυνση που συνάδει με τη στρατηγική για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία, γνωστή ως «Ευρώπη 2020», συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο στρατηγικών στόχων: νησιά »ποιοτικά», »πράσινα» και »ίσων ευκαιριών» » και πρόσθεσε «πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα πλαίσιο που να επιδιώκει διαρκώς το βέλτιστο αποτέλεσμα με το λιγότερο κόστος», σημειώνοντας ότι «σήμερα οι πόροι είναι λιγοστοί και κάθε ευρώ μετράει».
Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τη νησιωτική πολιτική, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αναρτηθούν εντός της εβδομάδας στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.
Η πρώτη αφορά την εφαρμογή «ρήτρας νησιωτικότητας», έναν μηχανισμό αξιολόγησης και ελέγχου, με τον οποίο κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα εξετάζεται ως προς τις επιπτώσεις της στον νησιωτικό χώρο και -όπου είναι εφικτό- θα προτείνονται παρεμβάσεις.
Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και παραγωγικών φορέων των νησιών, που θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στα νησιά, αλλά και για τον σχεδιασμό και υλοποίηση νησιωτικών πολιτικών.
Ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε επίσης σε παρεμβάσεις και αλλαγές τις οποίες μελετά το υπουργείο αναφορικά με την ακτοπλοΐα, τη μεταρρύθμιση του λιμενικού συστήματος και την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στους θαλάσσιους τομείς, καθώς όπως υπογράμμισε αποτελούν τους βασικούς τομείς για να μπορέσει να υποστηριχθεί η νησιωτική πολιτική.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης αναφέρθηκε στους άξονες της στρατηγικής για τα ελληνικά νησιά.
Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε ότι οι νησιωτικές περιοχές θα πρέπει να αξιοποιήσουν τους τοπικούς φυσικούς και περιβαλλοντικούς πόρους για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας, να μειώσουν τη χρήση και επανάχρηση των περιορισμένων και σε ανεπάρκεια φυσικών πόρων και να εξασφαλίσουν υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, όπως πχ. ακτοπλοΐα, υγεία, κατάρτιση και δια βίου μάθηση, κοινωνικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Ο κ. Σπιλάνης επισήμανε, επίσης, την ανάγκη για την ανάληψη δράσεων από όλους τους φορείς και τις επιχειρήσεις, προκειμένου τα νησιά να αξιοποιήσουν καλύτερα τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα για τη δημιουργία ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων.
Ο Προγραμματισμός του υπουργείου Ναυτιλίας