Ομως, η βομβιστική επίθεση στο σπίτι της Προέδρου Εφετών κυρίας Παρασκευής Καλαϊτζή, που εκδίκασε την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή κ Περικλή Παναγόπουλου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι «κρατούμενοι νονοί» κτυπούν όποτε θέλουν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Τουλάχιστον 20 φορές τα τελευταία χρόνια έχει εξαγγελθεί ότι θα ληφθούν μέτρα για να μην κατευθύνονται εγκληματικές ενέργειες μέσα από τα σωφρονιστικά συστήματα, με κορυφαίες στιγμές τις δύο αποδράσεις με ελικόπτερα των ποινικών Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα. Ωστόσο, στην πράξη, δεν γίνεται απολύτως τίποτα και ποσοστό άνω του 50-60% των σοβαρών εγκλημάτων υπολογίζεται ότι κατευθύνονται από… «μέσα».
Οπως λένε αστυνομικοί «σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, έχουμε βρει ότι η ίδια ομάδα εγκλείστων νονών της νύκτας κρύβεται πίσω από συμμορίες δολοφόνων, εκβιαστών, ληστών κλπ. Χωρίς η υποτιθέμενη, διαρκής, παρακολούθηση των συνδιαλέξεων των κρατουμένων να αναδείξει αυτή την εγκληματική δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ τριετίας είχε προταθεί σε συσκέψεις, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να εγκατασταθούν στις Φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας συστήματα αδρανοποίησης κινητών (jammers), όπως αυτά που υπάρχουν σε πολλούς δημόσιους χώρους, θέατρα και αίθουσες συνεδριάσεων. Προβλεπόταν η εγκατάσταση ενός κεντρικού αδρανοποιητή στο κτίριο της διεύθυνσης των Φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο θα διασυνδεόταν με ένα σύστημα 30 «κατευθυντήριων» κεραιών που θα επρόκειτο να τοποθετηθεί στους εξωτερικούς τοίχους, στις πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος. Το σύστημα αυτό θα δημιουργούσε μια ηλεκτρονική ομπρέλα που θα μπλόκαρε τα σήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και όλα τα κινητά που χρησιμοποιούσαν οι κρατούμενοι θα νεκρώνονταν. Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος στις Φυλακές Κορυδαλλού προσδιορίστηκε περίπου στις 300.000 ευρώ. Παράλληλα προτάθηκε παρόμοια συστήματα να εγκατασταθούν και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Αλλωστε, τέτοια συστήματα λειτουργούν εδώ και χρόνια στις περισσότερες φυλακές στο εξωτερικό. Ομως αυτή η εισήγηση μπλόκαρε με πρόσχημα ότι το σύστημα αδρανοποίησης κινητών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των κρατουμένων αλλά και γιατί «θα παραπονεθούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που θα αδρανοποιηθούν και τα δικά τους κινητά όση ώρα βρίσκονται στην υπηρεσία τους»»