«Σωστά εξαιρεθήκαμε από το μνημόνιο γιατί όταν σε αστυνομικούς, δικαστές και στρατιωτικούς έβρεχε λεφτά, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα. Εξάλλου οι στρατιωτικοί πληρώνονται για να συμμετέχουν σε έναν πόλεμο σε 200 χρόνια. Ενώ σ΄ εμάς ο πόλεμος γίνεται κάθε μέρα»!
Αυτό ανέφερε στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρεθούν από τα νέα μέτρα οι περίπου 1.300 υπάλληλοι της υπηρεσίας, οι οποίοι δεν θα υποστούν καμία περικοπή στον μισθό τους. Κάτι τέτοιο συνέβη και στο προηγούμενο μνημόνιο.
Η απόφαση για «ευνοϊκή μεταχείριση των πρακτόρων της ΕΥΠ», σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη σε πρόσφατη συνάντηση των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά, παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Η απόφαση να μείνουν οικονομικά αλώβητοι οι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έχει προκαλέσει ήδη τριβές στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας. Αξιωματικοί εκτιμούν ότι είναι «αναιτιολόγητη η εξαίρεση τους από το μνημόνιο». «Γιατί να εξαιρείται μία ομάδα υπαλλήλων που έχει πενιχρή προσφορά στο σύστημα ασφαλείας της χώρας;», αναρωτιούνται.
Το θέμα αυτό μάλιστα έφερε εκ νέου στο προσκήνιο και τα οικονομικά αλλά και ενδοϋπηρεσιακά σκάνδαλα που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Από την άλλη πλευρά το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ σημειώνει: «Εμείς δεν είχαμε κανένα δικαίωμα απεργίας, ούτε αποχής. Η ζωή μας είναι δεσμευμένη από τους κανόνες των μυστικών υπηρεσιών. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε καμία πολιτική, πολιτιστική ή ακόμη κι αθλητική συγκέντρωση αν δεν πάρουμε ειδική άδεια από την υπηρεσία. Ενας γνωστός διεθνής διαιτητής είναι στέλεχος της ΕΥΠ και σε κάθε συμμετοχή του σε αγώνα χρειάζεται να ακολουθήσει μια ειδική σύνθετη διαδικασία για να πάρει σχετική άδεια. Ακόμη μας απαγορεύονται μια σειρά προσωπικών επιλογών, όπως φερ΄ ειπείν να παντρευόμαστε αλλοδαπή. Η προσφορά μας είναι μεγάλη αλλά άγνωστη. Έχουμε μεγάλη συμμετοχή στην εξάρθρωση μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων ή δικτύων κατασκοπείας, χωρίς ποτέ να δημοσιοποιείται ο ρόλος μας… ».
Ο αντίλογος ωστόσο που υπάρχει από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι «οι περισσότεροι πράκτορες είναι υπάλληλοι γραφείων με μηδαμινή προσφορά. Η μοναδική ουσιαστική συνδρομή της ΕΥΠ είναι μόνο τεχνικού είδους, με την χρήση του συστήματος καταγραφής των συνομιλιών».
Οσον αφορά την μισθολογική σύγκριση με στρατιωτικούς και αστυνομικούς, το στέλεχος της ΕΥΠ σημειώνει: «Οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί έπαιρναν μέχρι προ διετίας, διαδοχικές αυξήσεις. Ενώ εμείς, η τελευταία φορά που πήραμε αύξηση ήταν με το επίδομα «υψηλής ευθύνης» που μας δόθηκε σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της υπηρεσίας μετά την σύλληψη του Οτσαλάν στην Κένυα, στις αρχές του 1999. Το 60% των υπαλλήλων της ΕΥΠ έχουν μισθό περίπου 1.000 ευρώ, και ο μέγιστος μισθός(υπαλλήλου με 37 χρόνια υπηρεσίας) φτάνει στα 1.500 ευρώ. Εμείς έχουμε μισθούς ίδιους με τους μισθολογικά υποβαθμισμένους υπαλλήλους μυστικών υπηρεσιών από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Το μνημόνιο, λοιπόν, σωστά δεν μας άγγιξε και άδικα υπάρχει αυτή η γκρίνια… ».