Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων, του ΣΔΟΕ, αλλά και της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής έχουν μπει όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τη λίστα Λαγκάρντ και αφορούν δικαιούχους πολιτικούς ή πρόσωπα τα οποία συνδέονται στενά με αυτούς. Ανάμεσά τους εντοπίζονται σύζυγοι, παιδιά αλλά και γονείς, οι οποίοι έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η λίστα χαρακτηρίζεται από τους αρμοδίους που την ερευνούν «θησαυρός», αφού για κάθε καταθέτη καταγράφεται η πλήρης κίνηση του λογαριασμού, αποκαλύπτονται άλλοι καταθέτες, ενώ φαίνεται από πού δέχεται ο δικαιούχος χρήματα και πού αποστέλλονται στη συνέχεια. Εχουν εντοπιστεί επίσης δεκάδες εταιρείες οι οποίες παρεμβάλλονται στην κίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή δολαρίων. Νέα διάσταση δίνεται μετά την αποκάλυψη των στοιχείων και στην έρευνα μεγάλων σκανδάλων, όπως οι προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και άλλα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη.

Τη Δευτέρα ο κ. Γρηγόρης Πεπόνης θα στείλει στη Βουλή (μετά τους Πελέκη – Βουλγαράκη και Κουράκου – Παπαντωνίου) στοιχεία και για σύζυγο άλλου πολιτικού, η οποία πάντως εμφανίζεται ως αντίκλητος λογαριασμού που ανήκει στην οικογένειά της. Η συγκεκριμένη οικογένεια εμφανίζεται με τρεις λογαριασμούς στη λίστα, αλλά αποδεδειγμένα αυτοί υπήρχαν από τη δεκαετία του ’60.


Ο ΑΦΜ «καρφώνει» τη σύζυγο
Την κίνηση του λογαριασμού της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου, στην τράπεζα HSBC της Γενεύης τα έτη 2005, 2006 και 2007 ερευνούν τα μέλη της Επιτροπής περί «πόθεν έσχες» της Βουλής με τη βοήθεια ορκωτών λογιστών.
Παρά τις διαψεύσεις του πρώην υπουργού, οι εισαγγελείς δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για αυτήν, αφού η ημερομηνία γέννησης, ο ΑΦΜ, αλλά και η διεύθυνση η οποία δηλώνεται ταυτοποιούν το πρόσωπο. Τα στοιχεία έφθασαν στη Βουλή, στα χέρια του προέδρου της Επιτροπής του άρθρου 21 του Κανονισμού κ. Αθ. Νάκου, με πλήρη τον φάκελο της κίνησης από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη.
Το όνομα της συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομίας και Αμυνας καταγράφεται μεταξύ των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ και ο λογαριασμός φέρεται να έχει δεχθεί την τριετία αυτή ποσά που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. δολάρια! Αναλήψεις δεν φαίνεται να έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα παρά μόνο καταθέσεις. Ηδη στα χέρια των αρμοδίων υπάρχουν και αντίγραφα από το τμήμα μηχανογράφησης, όπου φαίνεται πώς εξελίχθηκε η κίνηση ποσών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, χωρίς πάντως κανένας να αποσύρει ούτε δολάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα κληθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός για εξηγήσεις και αν εντοπιστούν ευθύνες ο φάκελος θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Θα συγκριθούν τα ευρήματα με το επάγγελμα της συζύγου του (εκεί καταγράφεται ως businesswoman) και με τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» από το 1974 και μετά. Ειδικότερα θα μετρήσει αν έχουν δηλωθεί τα χρήματα αυτά.
«Καυτοί» φάκελοι με προμήθειες
Με βάση τα τελευταία ευρήματα ο οικονομικός εισαγγελέας ενημέρωσε εγγράφως αλλά και προφορικά, έπειτα από πολύωρη συνεργασία, την εισαγγελέα Πρωτοδικών η οποία διενεργεί την έρευνα για τα εξοπλιστικά μετά το 2000. Στα χέρια της συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργού υπάρχουν τουλάχιστον τρεις «καυτοί» φάκελοι με προμήθειες δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται ειδικότερα για τα προστατευτικά συστήματα των F-16, προμήθεια για την οποία υπάρχει κατάθεση-«φωτιά» πρώην στελέχους του υπουργείου Αμυνας. Το εν λόγω στέλεχος έχει επίσης καταθέσει για περίεργες διαδικασίες στην προμήθεια των ελικοπτέρων Απάτσι αλλά και των αρμάτων Leopard. Στο μικροσκόπιο της εισαγγελέως έχει μπει και η δεύτερη προμήθεια των υποβρυχίων, η οποία έγινε μετά την «αναδόμηση» του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Με βάση τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, θα γίνει αντιπαραβολή των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στις αναλύσεις της λίστας Λαγκάρντ με λογαριασμούς εταιρειών οι οποίες υπήρξαν προμηθεύτριες στο υπουργείο Αμυνας, προκειμένου να αποκλειστεί ή να εντοπιστεί οποιαδήποτε ένοχη σχέση την επίμαχη περίοδο την οποία ερευνά η Εισαγγελία.
Νέα διάσταση παίρνει η δικαστική έρευνα για τα εξοπλιστικά, η οποία διαρκεί τουλάχιστον 12 χρόνια για κάποιες υποθέσεις, μετά την κατάθεση του στελέχους του υπουργείου Αμυνας, το οποίο καλεί το πολιτικό σύστημα να ξεπεράσει τα στενά κομματικά κριτήρια και να αρχίσει μεγάλη έρευνα στη Βουλή για τις προμήθειες των τελευταίων 16 χρόνων. Οπως έχει καταθέσει και ενώπιον του εισαγγελέα Πεπόνη (κατά συγκυρία ερευνούσε σε άλλον χρόνο και από άλλο πόστο τις προμήθειες των εξοπλιστικών), τα ποσά που δόθηκαν από το 1996 ως το 2010 από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας για προμήθειες ήταν τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς τις προμήθειες σε 3%-5%, τότε γίνεται αντιληπτό ότι διακινήθηκαν υπέρογκα ποσά μέσω σκοτεινών διαδρομών αλλά και άγνωστων ως σήμερα λογαριασμών του εξωτερικού.

Σύζυγος Μανώλη Κεφαλογιάννη
Ενημέρωση της Βουλής για τον λογαριασμό
Η δικαστική έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται σε αυτή τη φάση στην ουσία της υπόθεσης. Εκτός από τον εντοπισμό προσώπων που εξήγαγαν χρήματα στο εξωτερικό και δεν τα δήλωσαν, στο επίκεντρο βρίσκονται και δεκάδες εταιρείες, είτε υπεράκτιες είτε όχι, οι οποίες επίσης εμφανίζονται δικαιούχοι ή διακινητές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αναζητούνται οι πραγματικοί δικαιούχοι τους με σκοπό να εντοπιστεί αν έχουν διακινήσει «μαύρο χρήμα». Διευρύνεται όπως φαίνεται ο κύκλος των εμπλεκομένων, οι οποίοι σύντομα θα γίνουν κατηγορούμενοι και έχουν εντοπιστεί ως ένοχοι για φορολογικές παραβάσεις, ορισμένες από τις οποίες όμως βρίσκονται στα όρια της παραγραφής.
Αύριο Δευτέρα αναμένεται να σταλεί στη Βουλή ο φάκελος για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ από τους αρμόδιους πρώην υπουργούς Οικονομικών. Συγχρόνως ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης θα ενημερώσει εγγράφως τον κ. Νάκο για την εμφάνιση ως αντικλήτου λογαριασμού και της συζύγου του βουλευτή της ΝΔ, Γραμματέα του κόμματος και μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη είναι αντίκλητος διαχείρισης λογαριασμού της οικογενείας της (υπάρχουν και καταθέσεις στη λίστα της μητέρας της και της γιαγιάς της), αλλά η περιουσία αποδεδειγμένα αποκτήθηκε πριν από δεκαετίες, όταν οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι-γυναίκες δεν ήταν κάτοικοι Ελλάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ