Τη σύσταση εξειδικευμένων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα, προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, που παρουσίασε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.
Όπως είπε ο υπουργός ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η δημιουργία αυτών των υπηρεσιών να συμπέσει με την αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας ωστόσο η διαδικασία επισπεύσθηκε λόγω «των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε».
Τα νέα τμήματα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας θα λειτουργήσουν αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κατόπιν σε όλη την επικράτεια, καθώς και η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την υποβολή καταγγελιών για ρατσιστικά κρούσματα, ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «η χώρα δεν στερείται νομικού οπλοστασίου όσον αφορά τη ρατσιστική βία».
Tα τμήματα αυτά, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, εντάσσονται στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας και έχουν ως αποστολή «την πρόληψη και δίωξη αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων αποκλειστικά και μόνο λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής ή του θρησκεύματος τους».
Το προσωπικό που θα τα στελεχώνει θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα ή μετά από υποβολή καταγγελίας ή μήνυσης. Παράλληλα, μεταξύ άλλων θα συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιοποιεί κατάλληλα πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τα αδικήματα που θα διερευνεί, θα επιτηρεί χώρους και περιοχές στις οποίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης ρατσιστικών επιθέσεων, θα τηρεί ειδικό αρχείο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας στα οποία επιλαμβάνεται, θα ενημερώνει τα θύματα για τα δικαιώματα τους και θα συντάσσει τον Ιανουάριο κάθε έτους έκθεση αναφορά με τις υποθέσεις που επιλήφθηκε.
Ακόμη το 1ο Τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας μετονομάζεται σε «Τμήμα Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού» και στις αρμοδιότητες του θα είναι και η τήρηση στατιστικών στοιχείων αναφορικά με περιστατικά ρατσιστικής βία.
Σχετικά με την πρόθεσή του να υποβάλει μήνυση στη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσίευσε άρθρο για βασανιστήρια σε κρατούμενους στη ΓΑΔΑ, ο υπουργός τόνισε ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα κρίνει εάν τελικά θα γίνει.
Επίσης, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, ανατίθεται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Σώματος η διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν σε αστυνομική βία κατά αλλοδαπών η οποία θα γίνεται σε πρώτη προτεραιότητα.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας γίνεται τροποποίηση του νόμου για τη σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο καθώς ήταν δημιουργούσε δυσκολίες σε όσους ήθελαν να καταγγείλουν επιθέσεις σε βάρος τους. Ειδικότερα πλέον δεν θα απαιτείται επώνυμη καταγγελία ή φυσική παρουσία του θύματος της επίθεσης.
Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες πολλοί αστυνομικοί ψηφίζουν Χρυσή Αυγή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δικαιούται να γνωρίζει ή να ελέγχει τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Σε περίπτωση όμως παρέκκλισης δεν θα δείξουμε καμία επιείκεια».
Η άποψη του υπουργείου Δημοσίας Τάξης
Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τονίζουν σχετικά με το ζήτημα των καταγγελιών για δήθεν «βασανισμούς» κρατουμένων στη ΓΑΔΑ με ηλεκτροσόκ και κάψιμο με αναπτήρες, ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι κανένα έγκαυμα δεν υπήρξε σε κρατουμένους. Προσθέτουν ακόμη πως η επιμονή της εφημερίδας «Αυγή» στο αντίθετο συνιστά ολίσθημα, καθώς συγχέει ορθοπεδικής φύσεως ερυθρότητα σε έναν τραυματία με έγκαυμα, παρότι πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε κάτι τέτοιο και θα αρκούσε ένα τηλεφώνημα στον ιατροδικαστή για να το διασταυρώσει. Σημειώνουν επιπλέον πως συγγνώμη συνεπώς πρέπει να ζητήσουν η συγκεκριμένη εφημερίδα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία άκριτα αναπαρήγαγαν την συγκεκριμένη «πληροφορία».