Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των τεσσάρων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Αυτό ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εσωτερικών κ. κ. Κωστής Χατζηδάκης και Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μυταράκης, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας.
Τα έργα υλοποίησής τους εντάχθηκαν, την Πέμπτη, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, στον νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Οι τέσσερις μονάδες σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως και οι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους.
Οι ανάδοχοι εκτιμάται ότι θα προκύψουν τον Ιανουάριο του 2013. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα έργα να ολοκληρωθούν σε 12 με 15 μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν, δηλαδή έως το 2015. «Έχω ξαναπεί ότι ο Δημόσιος Τομέας χρειάζεται τον Ιδιωτικό Τομέα και αυτός με τη σειρά του τον Δημόσιο. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να μη χαθούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων», λέει ο κ. Σγουρός.
Το ύψος των επενδύσεων για την Αττική εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ με τους ιδιώτες να συμμετέχουν κατά 50%. Η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία και συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δις. ευρώ.
Για να επιταχυνθούν τα έργα θα επιχειρηθεί, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ένα «δικονομικό fast track». Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός «θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με τον χώρο της Δικαιοσύνης. Η δικονομική πολυπλοκότητα των διαδικασιών συχνά δημιουργεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Το γεγονός ότι πολλά και διαφορετικά δικαστήρια έχουν συναρμοδιότητα για το θέμα περιπλέκει επενδύσεις αυτού του τύπου και κινδυνεύει να μας βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης». Και κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης: «Θα πρέπει να καθετοποιηθεί με κάποιο θεσμικό τρόπο η δικονομική διαδικασία και να επισπευσθεί η εκδίκαση των υποθέσεων σε όποιο δικαστήριο κι αν βρίσκονται (Εφετεία, ΣτΕ ή Ελεγκτικό Συνέδριο) ώστε να έχουμε αποτέλεσμα Ένα δικονομικό fast track θα έλεγα. Έτσι μόνο θα ήμασταν γρήγοροι και αποτελεσματικοί ώστε να μην χάσουμε χρήματα».
Στη φάση λειτουργίας των έργων θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1200 κατά την κατασκευή. Γι΄ αυτό, όπως είπε ο κ. Σγουρός, κανένας από τους υπαλλήλους που εργάζονται ήδη στην καθαριότητα δεν θα χάσει τη θέση του.
Σύμφωνα με τους κ. κ. Χατζηδάκη και Στυλιανίδη, εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, με στόχο αφενός την επιτάχυνση υλοποίησής τους και αφετέρου τη μείωση του τελικού κόστους χρήσης για τους πολίτες.
Ωστόσο, δεν απέκλεισαν τη χρήση πανάκριβων τεχνολογιών όπως της βιοξήρανσης – καύσης ή της απευθείας καύσης των απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, επεσήμαναν ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων για τον πολίτη, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 45 ευρώ ανά τόνο.
Με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ υλοποιούνται ήδη άλλα έξι έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
Πρόκειται για τις μονάδες επεξεργασίας σε:
– Δυτική Μακεδονία: έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων και αναμένεται η υποβολή προσφορών ως το τέλος του 2012.
– Πελοπόννησο: ολοκληρώθηκε η προεπιλογή και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου μετά την απόρριψη των προσφύγων που είχαν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
– Ηλεία, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία: ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαγωνισμών και εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων από το ΣτΕ επί των προσφυγών που είχαν υποβληθεί.
– Αχαΐα: αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών και προετοιμάζεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού.