Πολεοδομική μεταρρύθμιση προωθείται από το ΥΠΕΚΑ ώστε να στηριχθούν οι κυβερνητικές επιταγές για fast track ανάπτυξη. Ήδη ετοιμάζεται σχέδιο νόμου το οποίο, όπως λένε οι εμπνευστές του, θα υπερσκελίζει γραφειοκρατικά εμπόδια και δυσκίνητες διαδικασίες για δόμηση ώστε να υπάρξει προσέλκυση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων των Περιφερειών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφέρθηκε στη «σύνταξη Σχεδίου Νόμου για τη θέσπιση συστήματος ταχείας Χωρικής και Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης».
Στόχος, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είναι η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης, έγκρισης και αναθεώρησης των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων και η υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στην τετράωρη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ευ. Λιβιεράτο, εξετάστηκαν επίσης τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών ενώ εξετάστηκε διεξοδικά και το θέμα των αυθαίρετων.
Οι Γενικοί Γραμματείς ενημερώθηκαν για τις επικείμενες αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών ενώ διερευνήθηκε η δυνατότητα πιο στενής συνεργασίας σε σχέση με την κατεδάφιση των αυθαιρέτων για τα οποία έχουν τελεσιδικήσει σχετικές αποφάσεις.
Ειδικότερα, ζητήθηκε από τους επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να επιτελέσουν το έργο τους και να ολοκληρώσουν την αποστολή όλων των απαραίτητων στοιχείων που αναφέρονται στα αυθαίρετα, με προτεραιότητα στις κραυγαλέες περιπτώσεις.
Σύμφωνα τους νόμους 4030/2011 και 4067/2012, είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που εκτελεί τις τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων τα οποία κατασκευάζονται σε δάσος και σε δασική έκταση, σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης, στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών, σε δημόσιο κτήμα, σε αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό, σε παραδοσιακό οικισμό και σε οικιστικό σύνολο, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σε ρέμα και σε κρίσιμη παράκτια ζώνη.
Επιπλέον, στη σύσκεψη έγινε λόγος και για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό το οποίο σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου θα τεθεί σε διαβούλευση πιθανώς και την ερχόμενη εβδομάδα.