– Σας παρακαλώ θέλω να μιλήσω με το παιδί μου…
– Αν δώσεις τα λεφτά, θα το έχεις το παιδί σου αύριο στην αγκαλιά σου. Σου μιλάω έντιμα. Εντάξει; αύριο το πρωί θα είναι σπίτι. Στις δέκα η ώρα το πολύ…
– Ακούστε, κύριε, είμαι μάνα, θερμή παράκληση, σας παρακαλώ πολύ! εγώ νομίζω ότι το έχετε σκοτώσει το παιδί μου…
– Οχι, όχι. Σε διαβεβαιώ ότι δεν είναι σκοτωμένο το παιδί…
– Τα λεφτά μου θα τα κάψω, δεν τα θέλω, τα καίω. Πού ξέρω εγώ αν δεν είστε δολοφόνοι και μου έχετε σκοτώσει το παιδί μου;
–
Οχι! Στο ορκιζόμαστε αυτό…
Απόσπασμα από την δραματική τελευταία συνομιλία που είχε στις 17 Αυγούστου 2012 ένας από τους απαγωγείς του άφαντου 26χρονου σπουδαστή Μάριου Παπαγεωργίου με την μητέρα του άτυχου παιδιού. Η γυναίκα εκλιπαρεί μάταια τον απαγωγέα να μιλήσει μαζί του για να βεβαιωθεί ότι είναι ζωντανός. Η ύπαρξη αυτής της συνομιλίας στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης αναδεικνύει ότι η ΕΛΑΣ βρισκόταν στα ίχνη των απαγωγέων και παρακολουθούσε τις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του από τις πρώτες ημέρες της αρπαγής του άφαντου 26χρονου. Μέχρι τώρα ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ σημείωναν – για λόγους τακτικής – ότι «ενεπλάκησαν στην υπόθεση εκ των υστέρων όταν πλέον οι απαγωγείς είχαν εξαφανισθεί».
Παράλληλα αποκαλύπτεται οι ο 71χρονος οργανωτής της αρπαγής, που ήταν υπάλληλος στην αμερικανική βάση του Ελληνικού, εμφανιζόταν σαν αρχηγός του κλιμακίου της CIA στην Ελλάδα, και κατόρθωνε να διαφεύγει από αστυνομικούς ελέγχους. Ακόμη, λόγω της υποτιθέμενης «εμπειρίας» του ως στέλεχος της… CIA αλλά και ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, εμφανιζόταν σαν «σύμβουλος» της μητέρας του 26χρονου για τον χειρισμό της απαγωγής!
Το «Βήμα» παρουσιάζει την άγνωστη μέχρι σήμερα δικογραφία για την απαγωγή του 26χρονου σπουδαστή, τα ίχνη του οποίου έχουν εξαφανισθεί από τις αρχές Αυγούστου, και οι αστυνομικοί εκφράζουν φόβους ότι έχει πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης. Ο δικαστικός φάκελος περιέχει σειρά νέων στοιχείων κι αναφορών για την υπόθεση, που δίνουν νέα τροπή. Ανάμεσα στα άλλα υπάρχουν μυστηριώδεις αναφορές για τηλεφωνικά συστήματα παρακολουθήσεων εκ μέρους των απαγωγέων, για αγορές ακινήτων στην…. Ισπανία, για πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται ότι «σχετιζόταν» με τον άτυχο 26χρονο και για τις «επενδύσεις» των υπόπτων με δημιουργία πρακτορείων ΟΠΑΠ!
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στην απαγωγή συμμετείχαν κι άλλα τουλάχιστον δύο με τρία πρόσωπα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα κι οι οποίοι πιθανόν σχετίζονται με τον πιθανολογούμενο θάνατο του 26χρονου νεαρού, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης του.
Στις 9 Αυγούστου 2012, λοιπόν, ο 26χρονος, ενώ βρισκόταν με τη μητέρα του στο Διακοφτό Αχαΐας, είχε αναχωρήσει για το Αίγιο με το αυτοκίνητό του, το οποίο τελικά εντοπίστηκε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει μέχρι τώρα ο 26χρονος είχε κανονίσει να συναντήσει τον 71χρονο
Πέτρο Μιχαλεάκο που ήταν οικογενειακός φίλος και στον οποίο εκμυστηρευόταν διάφορα προσωπικά προβλήματα του.
Την επόμενη ημέρα άγνωστο άτομο τηλεφώνησε στην μητέρα του 26χρονου, αναφέροντας πως έχουν απαγάγει το γιο της και απαίτησε ως «λύτρα» το χρηματικό ποσό των 620.000 ευρώ, προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο, απειλώντας παράλληλα για τη ζωή του. Οι «επαφές» απαγωγέων με μητέρα συνεχίστηκαν μέχρι τις 17 Αυγούστου 2012 και από τότε όλα σταμάτησαν.
Μέχρι τότε η μητέρα διαβεβαίωνε τους απαγωγείς ότι είχε ήδη συγκεντρώσει 300.000 ευρώ από τα λύτρα. Στις 16 Οκτωβρίου συνελήφθησαν επτά άτομα (ηλικίας 71, 45, 35, 31, 57, 44 και 46 ετών) ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται στην απαγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στην διάρκεια του τελευταίου μηνός οι επτά προφυλακισθέντες σχεδίαζαν την αρπαγή της μητέρας του 26χρονου ή της ληστείας της για να της αποσπάσουν τα 300.000 ευρώ που φέρεται να είχε συγκεντρώσει.
Το πρώτο νέο ενδιαφέρον στοιχείο της δικογραφίας είναι η κατάθεση μιας φίλης του άφαντου 26χρονου, η οποία ανέφερε στην ΕΛΑΣ ότι είδε συμπτωματικά τον νεαρό, την ημέρα της εξαφάνισης του, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας να οδηγεί το ΙΧ του με κατεύθυνση την Αθήνα. Οπως είπε η κοπέλα ο 26χρονος δεν φαινόταν να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.
Ομως εξαιρετικά καθοριστική θεωρείται για την ΕΛΑΣ η απολογία του 71χρονου στην οποία αναφέρει ότι «ο 26χρονος ήλθε από το Διακοφτό στην Αθήνα για να μου δείξει ένα σύστημα τηλεφωνικής παρακολούθησης 100 ατόμων! Στην συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα μαύρο αυτοκίνητο μάρκας BMW στο οποίο επέβαιναν τρεις σωματώδεις τύποι, που μου ήσαν άγνωστοι. Εγώ ακολούθησα με ένα δεύτερο αυτοκίνητο και είδα στο ύψος του σταθμού του προαστιακού στο Πέραμα οι τρεις και ο 26χρονος να παραλαμβάνουν μια βαλίτσα. Μετά ο 26χρονος έφυγε μαζί τους κι από τότε δεν τον είδα ξανά…».
Ο 71χρονος διατύπωσε τον ισχυρισμό ακόμη ότι «ο νεαρός επειδή είχε οικονομικά προβλήματα με την οικογένειά του, είχε αποφασίσει να σκηνοθετήσει την απαγωγή του και ζητούσε την αρωγή μου. Κι εγώ, παρότι χάθηκε με τους επιβάτες της μάρκας BMW, αποφάσισα να υλοποιήσω το σχέδιό του»…
Εκείνο ωστόσο που έχει εντυπωσιάσει τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και προκύπτει από την δικογραφία ήταν το γεγονός ότι ο 71χρονος, επί σειρά ετών, είχε κατορθώσει να πείσει τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του ότι «
ήταν σημαίνον στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών στην Αθήνα και αντλούσε τεράστια δύναμη από μέλη των κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα»!
Μάλιστα στην δικογραφία υπάρχει διάλογος όπου μνημονεύεται περιστατικό όπου εποχούμενοι αστυνομικοί σταμάτησαν προ μερικών εβδομάδων το ΙΧ του 71χρονου κι εκείνος τους επέδειξε ταυτότητα αμερικανικής υπηρεσίας (πιθανολογείται ότι ήταν ταυτότητα από τότε που εργαζόταν ως οδηγός στην αμερικανική βάση) λέγοντας ότι είναι στέλεχος της CIA. Κι οι αστυνομικοί φέρεται να τον άφησαν ελεύθερο, ζητώντας του… συγγνώμη για την «ενόχληση». Ακόμη στο ΙΧ του είχε αστυνομικό φάρο, προκειμένου, υποτίθεται, να συμμετέχει σε καταδιώξεις!
Με αυτήν την υποτιθέμενη εμπειρία του λειτουργούσε σαν «σύμβουλος» της μητέρας του 26χρονου συστήνοντας της «να πληρώσει ασυζητητί τα λύτρα» κι ότι θα «φροντίσει αυτός για τα υπόλοιπα».
Επικαλούμενος τις ίδιες διασυνδέσεις υποσχέθηκε στον 57χρονο γνωστό του Αναστάσιο Μπασαντή να του εξασφαλίσει άδεια πρακτορείου ΟΠΑΠ και 10.000 ευρώ αν αναλάμβανε να τηλεφωνήσει στην μητέρα του 26χρονου και να της ζητά λύτρα. Οπως σημειώνεται στον δικαστικό φάκελο υπήρξαν 14 τηλεφωνικές επαφές του 56χρονου «εντολοδόχου» με την οφθαλμίατρο, από τις οποίες ορισμένες διάρκειας ελαχίστων δευτερολέπτων. Ο 56χρονος τηλεφωνούσε από τρία καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ στην Αθήνα με «χρησιμοποιημένες» τηλεκάρτες που οδήγησαν εύκολα στον εντοπισμό του ίδιου και του 71χρονου.
Στην δικογραφία περιέχεται η τελευταία, δραματική συζήτηση που είχε ο 56χρονος με την μητέρα του 26χρονου. Από την συνομιλία προκύπτει ότι οι απαγωγείς εμφανίζεται να είχαν συμφωνήσει για την «απελευθέρωση» του Μάριου Παπαγεωργίου και με 300.000 ευρώ που είχε συγκεντρώσει η μητέρα του.
Ομως οι «διαπραγματεύσεις», πιθανόν και με τις συμβουλές των αστυνομικών είχαν κολλήσει στην απαίτηση της γυναίκας να μιλήσει με τον γιο της! Από την άλλη πλευρά ο 56χρονος αρνιόταν πεισματικά λέγοντας ότι «δεν τον έχω κοπέλα μου, δίπλα μου. Δεν τον έχω μαζί μου…». Συμπληρώνοντας δε «αυτή την στιγμή σου δίνεται μια ευκαιρία να δώσεις αυτά τα χρήματα που έχεις και τα υπόλοιπα έχουνε κανονίσει οι μεγάλοι με το μικρό…», υπονοώντας τάχα ότι ο 26χρονος είχε κάποιες παράνομες συναλλαγές. Η τελευταία αυτή συνομιλία σταματά από τα αναφιλητά της μάνας που ακούγεται να καταρρέει, με τον απαγωγέα να της λέει ψυχρά «όταν συνέλθεις θα τα ξαναπούμε…».
Σημειώνεται τέλος ότι στην δικογραφία υπάρχει σειρά συνομιλιών όπου ο 71χρονος από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έρχεται σε επαφή με δύο ιδιοκτήτες εταιρειών πώλησης αυτοκινήτων με τους οποίους σχεδιάζει την αρπαγή των χρημάτων από την άτυχη γυναίκα. Τα άτομα αυτά δεν προκύπτει να έχουν οποιαδήποτε επαφή με την προηγηθείσα εξαφάνιση του 26χρονου. Μάλιστα σε συνομιλίες ακούγεται ο 71χρονος να λέει σε αυτούς ότι «ο νεαρός ήθελε λεφτά για να πάει στην Ισπανία και να αγοράσει εκεί ακίνητο» ή ότι υποτίθεται ότι «είχε επαφές με ένα πρώην στέλεχος του ΠαΣοΚ και χρειάζεται μεγάλα ποσά…».
Ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Παπαλάμπρος, νομικός εκπρόσωπος των πέντε κατηγορουμένων που φέρεται να συμμετείχαν στο σχέδιο ληστείας της μητέρας του 26χρονου, υπογραμμίζει ότι «τα αδικήματα στα οποία έχουν υποπέσει οι πελάτες μου εκτιμώ ότι είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα αφού δεν υπήρξε καμία προσπάθεια εκδήλωσης της εγκληματικής ενέργειας».