Η απειλή εφέτος για το υπουργείο Παιδείας, δεν έρχεται από τις προμήθειες σε βιβλία ή τα κενά εκπαιδευτικών. Έρχεται από την Τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών και τους Δήμους που χειρίζονται πλέον τα οικονομικά των σχολείων. Παρότι οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες «φουσκώνουν» τους αριθμούς των κενών σε διδάσκοντες στα σχολεία (οι ακριβείς αριθμοί θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου των δασκάλων και καθηγητών σήμερα Τρίτη), το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται έτοιμο να καλύψει τις κενές θέσεις ως το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων είναι εκείνα που αποτελούν εφέτος το πραγματικό «αγκάθι» στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς πολλά σχολεία στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί πετρέλαιο ή αναλώσιμα ή δεν έχουν πληρώσει τη ΔΕΗ ή το φυσικό αέριο.

Σ αυτό το κλίμα, ξεκινάει την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά, ενώ την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, η οποία βέβαια επιβαρύνει περισσότερο τους μαθητές και τους γονείς τους που επίσης αγωνιούν από τις μειώσεις μισθών που στην πλειονότητά τους δέχονται.

«Αυτό το διάστημα έχουμε δώσει τη μάχη του αυτονόητου κι έχουμε εξασφαλίσει τα βιβλία να είναι με τον αγιασμό στα σχολεία. Όπως επίσης οι εκπαιδευτικοί να έχουν τοποθετηθεί στην συντριπτική πλειοψηφία. Τα κενά, αν υπάρξουν, θα είναι ελάχιστα και αυτά θα τα αναπληρώσουμε αμέσως». Αυτό είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μετά από την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ (καθηγητές) και της ΔΟΕ (δάσκαλοι) το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Είναι δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί δίνουν έναν αγώνα να εκτελέσουν το καθήκον τους και το λειτούργημά τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες και το κάνουν με πενιχρά μέσα και μισθούς, οι οποίοι δεν είναι αντάξιοι του λειτουργήματος που επιτελούν. Όμως, τους τόνισα ότι αυτή τη στιγμή προέχει το εθνικό καθήκον, προέχει να σωθεί η χώρα και προέχει να θωρακίσουμε το σχολείο και να διασφαλίσουμε ότι το δημόσιο αγαθό αυτό που λέγεται παιδεία δεν θα υποτιμηθεί, δεν θα είναι χειρότερο απ’ ό,τι ήταν. Το αντίθετο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες θα πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι πάρα πολύ σοβαρό, διακυβεύεται το μέλλον της πατρίδας, διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας» είπε ο υπουργός Παιδείας.

Πάντως, όπως ανέφεραν τη Δευτέρα εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, έχει εξασφαλιστεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα κονδύλι 21 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων (θέρμανση, αναλώσιμα κλπ).

«Όλα τα λειτουργικά κενά σε εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία μας χωρίς ελλείψεις σε διδάσκοντες» δήλωσε σχετικά στο «Βήμα» ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Οι αρχηγοί δεν πήγαν στον αγιασμό

Χωρίς τους πολιτικούς αρχηγούς, που παραδοσιακά τέτοια μέρα επισκέπτονταν τα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια, έγινε σήμερα ο αγιασμός στα σχολεία της χώρας.

Στα προαύλια των σχολείων βρίσκονταν μόνον οι ενάμιση εκατομμύριο μαθητές που ξεκινούν τη νέα τους σχολική χρονιά, με τους καθηγητές και τους δασκάλους τους, που πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη με το «καλημέρα» την πρώτη απεργία της χρονιάς.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λείπει άλλωστε σε ταξίδι «αστραπή» στην Φραγκφούρτη για να συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι, αλλά ούτε και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί επισκέφθηκαν κάποιο σχολείο.

Επισκέψεις σε πέντε σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Αττικής κάνει αντίθετα από το πρωί ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για να ευχηθεί στους μαθητές καλή νέα σχολική χρονιά. Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επισκέφθηκε σχολείο στην πόλη της Πάτρας από την οποία κατάγεται.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος θα κάνει δηλώσεις σήμερα το μεσημέρι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ συνέντευξη Τύπου θα δώσουν και οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ (καθηγητές) και ΔΟΕ (δάσκαλοι) για τα κενά και τις ελλείψεις στα σχολεία.

Σήμερα όμως συνεδριάζει και η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ (καθηγητές πανεπιστημίων) με πρόταση για περαιτέρω κινητοποιήσεις μέσα στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Φτάνουν τις 13.000 τα κενά κατά τους διδάσκοντες


«Το περιβάλλον στο οποίο ξεκινούν τα σχολεία προκαλεί μόνο θλίψη» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κομνηνός Μαντάς, που πρόσθεσε ότι πρόκειται για την χειρότερη χρονιά από πλευράς προετοιμασίας των τελευταίων ετών. Ο κ. Μαντάς δήλωσε ότι τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα και είπε ότι «τα σχολεία χρωστούν παντού, δεν έχουν πετρέλαιο, δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν κιμωλίες».

Οπως προαναφέρθηκε, οι δάσκαλοι και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που διαμαρτύρονται για μειώσεις στους μισθούς τους κάνουν την Τετάρτη 24ωρη απεργία, ενώ η ΟΛΜΕ κήρυξε για την ίδια ημέρα τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ. και 2 μ.μ. – 5 μ.μ.)

Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες αναμένεται ότι θα αναφερθούν σε κενά 6.000 ατόμων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 7000 σε ειδικότητες των ολοήμερων σχολείων.

Ο κ. Μαντάς επανέλαβε ότι ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός παίρνει σήμερα 640 ευρώ μηνιαίως, ενώ πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας θα αντιδράσουν στο ενδεχόμενο αύξησης των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών από την ερχόμενη χρονιά που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστου δήλωσε ότι οι καθηγητές θα αντισταθούν σθεναρά σε οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του μισθού τους αλλά και σύνδεσής του με την αξιολόγησή τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ώρες που δουλεύουν οι έλληνες εκπαιδευτικοί είναι περισσότερες από τον μέσο όρο των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, η πρώτη ημέρα της εφετινής σχολικής χρονιάς ξεκινάει με προβλήματα και… χρέη σε πολλά σχολεία της χώρας. Όπως λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ Αθήνας, κ. Γιάννης Φάσαρης, σε πολλά σχολεία της περιοχής του, όπως το 8ο Λύκειο της οδού Νικοπόλεως, το φυσικό αέριο έχει διακοπεί και η νέα χρονιά ξεκινάει χωρίς θέρμανση, ενώ είναι πιθανόν να κοπεί και ο ηλεκτρισμός καθώς το σχολείο χρωστάει 4,500 ευρώ στην ΔΕΗ. Ακόμη, σε πολλά σχολεία του κέντρου της Αθήνας (το 19ο Λύκειο, ή το 42ο Γυμνάσιο της οδού Μιχ. Βόδα) γίνονται διακοπές του φυσικού αερίου καθώς δεν έχουν πληρωθεί οι λογαριασμοί του.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα σε σχολεία της Βορείου Ελλάδος όπου πολλά σχολεία δεν έχουν προμηθευτεί εφέτος πετρέλαιο αλλά όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους δεν έχουν και λεφτά για να το κάνουν.

Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ
Με κινητοποιήσεις ξεκινάει όμως και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Οι πανεπιστημιακοί έκαναν την Δευτέρα 24ωρη απεργία, ενώ συνεδριάζουν σήμερα Τρίτη 11, με θέμα τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Στα ΤΕΙ έχει ήδη αποφασιστεί πενθήμερη αποχή για ολόκληρη την εβδομάδα των διδασκόντων από τα καθήκοντά τους.

Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι θα διακοπούν οι εξετάσεις σε όλα τα τμήματα ή τις Σχολές των Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Ως εκ τούτου φοιτητές και σπουδαστές που έχουν αυτές τις μέρες την εξεταστική περίοδο θα πρέπει να επικοινωνούν με τις γραμματείες των τμημάτων τους για να διαπιστώσουν εάν οι καθηγητές τους συμμετέχουν στην απεργία. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ήδη ανακοίνωσε ότι οι διοικητικές του υπηρεσίες θα είναι ανοικτές, ενώ «η διεξαγωγή των προγραμματισμένων εξετάσεων θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή ή μη των εξεταστών Μελών ΔΕΠ στην απεργία».

Νέος πρόεδρος στην ΑΔΙΠ

Ο καθηγητής κ. Βαγγέλης Κουφουδάκης, θα είναι όπως όλα δείχνουν ο νέος πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα (ΑΔΙΠ). Στο πρόσωπο αυτό, ακαδημαϊκό με μεγάλη εμπειρία και θητεία σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας, έχει καταλήξει ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος και θα υποβάλει τη πρότασή του για έγκριση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Κουφουδάκης, είναι ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο, επίτιμος Πρύτανης του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα – Πανεπιστήμιο Purdue Fort Wayne και έχει το βαθμό του ομότιμου καθηγητή των Πολιτικών Επιστημών. Έχει υπηρετήσει στο Μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Από το 1986 εως το 1995 υπηρέτησε ως Βοηθός Αντιπρύτανη και αργότερα ως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.

Όπως είναι γνωστό, η ΑΔΙΠ θα αναλάβει το σχέδιο «Αθηνά» για τη χωροταξική αναδιάρθρωση και τις συγχωνεύσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας που θα έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά το σχεδιασμό του πριν τα Χριστούγεννα.