Στους ρυθμούς των εγκαινίων της ΔΕΘ κινείται η Θεσσαλονίκη, καθώς το πρωί του Σαββάτου ανοίγει η αυλαία της 77ης διοργάνωσης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα τελέσει στις 10 το πρωί τα εγκαίνια της έκθεσης και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση εταιρειών HELEXPO και ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσκεψη-αστραπή στην φετινή ΔΕΘ, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η καθιερωμένη ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου, ούτε και η συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου αρχίζουν τα συλλαλητήρια των συνδικαλιστικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων.

Τον «χορό» των κινητοποιήσεων ανοίγουν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του Λευκού Πύργου αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες. Δεν έχει αποφασιστεί εάν στη συνέχεια θα γίνει πορεία.

Στις 16.00 φίλαθλοι του Ηρακλή καλούν σε συγκέντρωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα γίνονται στην ομάδα τους στην Πλατεία Αριστοτέλους μπροστά στο σύνδεσμο της «Αυτόνομης Θύρας 10» και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ.

Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας αλλά και οι πυροσβέστες. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στο ίδιο σημείο προγραμματίζει την ίδια ώρα τη συγκέντρωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Ξεχωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 18.00 στον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους, όπου θα παραβρεθεί η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα μιλήσει το βράδυ στο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Η κυρία Παπαρήγα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το πρωί του Σαββάτου όπου θα έχει συνατήσεις με φορείς της πόλης και εκπροσώπους σωματείων, μκεταξύ άλλων με τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη. Στις 11 θα μεταβεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη, όπου θα έχει συνάντηση με σωματεία και εκπροσώπους εργαζομένων

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση έχει προγραμματίσει κινητοποίηση για τις 18.00 στο Συντριβάνι, ενώ την ίδια ώρα θα γίνει συλλαλητήριο στην Καμάρα που διοργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να οργανωθούν και άλλες, τυπικά απρογραμμάτιστες, κινητοποιήσεις το πρωί του Σαββάτου, την ώρα τέλεσης των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον κ. Σαμαρά.

Συγκέντρωση συνταξιούχων στην Αθήνα

Κινητοποιήσεις οργανώνονται και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην πλατεία Κοτζιά, όπου οργανώσεις Συνταξιούχων καλούν στις 11.00 σε συγκέντρωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας την ίδια ώρα.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Την Κυριακή, στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόκειται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση εταιριών, ενώ μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός»).

Για τη Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ ΑΕ.

Στη μία το μεσημέρι της Τρίτης πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ο οποίος το απόγευμα της επομένης αναμένεται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ και τους προέδρους των σωματείων των εργαζομένων. Το βράδυ της Τετάρτης, στις 19.30, ο κ. Καμμένος θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης»).

Ο κ. Τσίπρας θα ξανανέβει στη Θεσσαλονίκη στις 15 του μήνα, προκειμένου να μιλήσει στις 19:30 το απόγευμα του Σαββάτου ενώπιον των παραγωγικών φορέων («Ι.Βελλίδης»), ενώ στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης το Σάββατο από τις 14.00 σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη των κινητοποίησεων και μέχρι την ολοκλήρωσή τους δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

– Λ. Στρατού, από Καυτατζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
– Γ΄ Σεπτεμβρίου , από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία.
– Βασ. Όλγας, από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος.
– Βασ. Γεωργίου, από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου.
– Λεωφ. Νίκης, καθ’ όλο το μήκος της.
– Κουντουριώτη, καθ’ όλο το μήκος της.
– Κων/νου Καραμανλή, από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
– Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
– Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.
– Κασσάνδρου, καθ’ όλο το μήκος της.
– Προξένων, καθ’ όλο το μήκος της.
– Φιλήμονος Δραγούμη , από Αγίου Δημητρίου μέχρι Κασσάνδρου.
– Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της.
– Αγ.Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Φιλήμονος Δραγούμη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η κυκλοφορία των οχημάτων τις ώρες αυτές θα διεξάγεται από Ανατολικά προς Δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου – Ολυμπιάδος και από Δυτικά προς Ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού καθώς και από τη Λ. Νίκης.