Συγκριτικός Πίνακας 2012 – 2011 ΕΠΑΛ
Συγκριτικός Πίνακας 2012 – 2011 10%
Συγκριτικός Πίνακας 2012 – 2011 90%
Επιστροφή στις κλασικές σπουδές (π.χ. Φιλολογία, Ψυχολογία), αλλά και διατήρηση των «δυνάμεων» των μεγάλων και «κραταιών» Σχολών (Ιατρικές, Νομικές κλπ), δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για την εφετινή κίνηση των βάσεων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απo το υπουργείο Παιδείας συνολικά 1150 θέσεις έμειναν κενές , εκ των οποίων οι 471 από την κατηγορία του 90%, οι 381 του 10% και οι 298 από την κατηγορία Επαγγελματικού Λυκείου.
Άνοδος βάσεων καταγράφεται ιδιαίτερα στα τμήματα του 1ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου. Πάντως, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια με χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1…
Η άνοδος στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου (Νομικές, Φιλολογίες, Ψυχολογίες κλπ) ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο. Εξαίρεση στο πεδίο αυτό αποτελούν τα Παιδαγωγικά τμήματα (δάσκαλοι) τα οποία έχουν πτώση των βάσεων τους προφανώς λόγω της εγκατάλειψης τους από υποψήφιους που απομακρύνονται πλέον από το δημόσιο.
Άνοδος παρατηρείται, μικρή αλλά ορατή στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές), καθώς βεβαίως και στις στρατιωτικές και ιδιαίτερα στις αστυνομικές σχολές, λόγω κυρίως δραστικής μείωσης των θέσεων.
Στις Πολυτεχνικές Σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).
Άνοδο παρουσιάζουν τα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου. Για παράδειγμα, το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά (+285 μόρια) και το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού πανεπιστημίου (+176 μόρια).
Μεγάλο τμήμα των ΤΕΙ κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων σε όλα τα επιστημονικά πεδία παρουσιάζουν άνοδο.
Τα βασικά συμπεράσματα
– Οι στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές εκτοξεύτηκαν και ειδικά η σχολή Αστυφυλάκων απαίτησε εφέτος 2.243 μόρια περισσότερα από πέρυσι.
– Στις Ιατρικές σχολές άνοδος βάσεων σημειώθηκε σε όλα τα τμήματα της χώρας. Στην Αθήνα καταγράφθηκε η μικρότερη άνοδος με +17 μόρια και στην Θράκη η μεγαλύτερη με +135 μόρια.
– Τα Παιδαγωγικά τμήματα έκαναν «βουτιά» σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αθήνα καταγράφθηκε η μικρότερη πτώση με -75 μόρια και στο Αιγαίο η μεγαλύτερη με 1400 μόρια λιγότερα από πέρυσι.
– Οι Νομικές σχολές σημείωσαν άνοδο βάσεων. Μικρότερη άνοδο σημείωσε η Νομική Αθήνας με +271 μόρια και μεγαλύτερη η Θράκη με +393 μόρια.
– Στα Φυσικομαθηματικά η κίνηση των βάσεων ήταν και προς τις δυο κατευθύνσεις. Στα τμήματα Χημείας και Μαθηματικά οι βάσεις έπεσαν και στα τμήματα Φυσικής έχουν ανέβει.
– Και εφέτος βέβαια υποψήφιοι μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές με βαθμό «κάτω από τη βάση» και συγκεκριμένα στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας μπαίνει υποψήφιος από την γενική κατηγορία με 6.465 (-7048 μόρια σε σχέση με πέρυσι).
Στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, υποψήφιος από την γενική σειρά μπαίνει με 5070 (βαθμό 5). Πρόκειται για ένα από τα Τμήματα που είχε «κλείσει» πέρυσι λόγω εισαγωγής υποψηφίων με χαμηλές βαθμολογίες. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου που έχει ως βάση εφέτος τα 6.444 μόρια (βαθμό 6 δηλαδή)
Τα συγχαρητήρια του στους επιτυχόντες της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου. Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου το ποσοστό επιτυχίας των εφετινών υποψηφίων ήταν 69%, αυξήθηκε 3 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα τμήματα στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους θα γίνει από τις 11 έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν εφέτος μηχανογραφικό δελτίο ήταν 116.173 και από αυτούς εισήχθησαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας 80. 615 (με 45.000 στα πανεπιστήμια και 32.689 στα ΤΕΙ).