Συνεχίζονται την Παρασκευή οι αντιδράσεις από πλευράς του δημάρχου της Κορίνθου, Αλέξανδρου Πνευματικού, για τη λειτουργία του στρατοπέδου της πόλης ως κέντρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της δημοτικής αρχής για την απόφαση του υπουργείου και κατήγγειλε ότι τα μεσάνυχτα μετανάστες βγήκαν από το στρατόπεδο, ενώ σχετικά με τη διακοπή της υδροδότησης στο στρατόπεδο είπε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται».

Ο κ. Πνευματικός έφερε πάντως το παράδειγμα της ανέγερσης νέων φυλακών στην Κόρινθο, λέγοντας ότι με διάλογο και ενημέρωση, το δημοτικό συμβούλιο συνεργάζεται με την Πολιτεία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστος Μανούρας, παρενέβη στην ίδια εκπομπή διαψεύδοντας τα περί απόδρασης από το στρατόπεδο της Κορίνθου. Διευκρίνισε ότι τέσσερις μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα, από συμπλοκή που σημειώθηκε εντός του στρατοπέδου μεταξύ μεταναστών διαφορετικής προέλευσης.

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης του δήμου με την κυβέρνηση με αφορμή την κράτηση παράνομων μεταναστών σε στρατόπεδο της Κορίνθου, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σταματά η αποκομιδή σκουπιδιών από το εν λόγω στρατόπεδο ενώ θα κόψει και την υδροδότηση.

«Η Κόρινθος είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» είπε και πρόσθεσε ότι «με δική μου εντολή, ήδη, δεν γίνεται και δεν θα γίνει στο μέλλον καμία αποκομιδή σκουπιδιών». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει άμεσα την υδροδότηση του 6ου Συντάγματος Πεζικού.

Ο κ. Πνευματικός έχει στείλει επιστολές στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, στον διοικητή του 6ου Συντάγματος Πεζικού και στο σύνολο των βουλευτών του νομού, με τις οποίες εκφράζει την αντίθεση της δημοτικής αρχής στη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και ζητεί την απόσυρση των μεταναστών την Πέμπτη.

Νωρίτερα, έξω από το στρατόπεδο σημειώθηκε επεισόδιο μικρής έκτασης μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας, μερίδας πολιτών και μελών της Χρυσής Αυγής, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν κλούβα με παράνομους μετανάστες να μπει στο στρατόπεδο, κατά το οποίο και τραυματίστηκε ελαφρά ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο νομό Κορινθίας, Ευστάθιος Μπούκουρας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Βασίλης Νανόπουλος επικαλέστηκε πληροφορίες για μεταφορά λαθρομεταναστών από την Αθήνα και έθεσε ζήτημα ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι στο στρατόπεδο υπάρχει μικρός αριθμός στρατιωτών, αλλά και οπλισμός, που δεν γνωρίζει αν έχει απομακρυνθεί.

Με πρόταση του δημάρχου Κορίνθου στις 7:00 το απόγευμα της Πέμπτης συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο της πόλης που αντιδρά στη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και τη συντεταγμένη αντίδρασή τους.

Ο αντιδήμαρχος Κορίνθου, Χαράλαμπος Καμπούρης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σημείωσε ότι η δημοτική αρχή είναι κάθετα αντίθετη στη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνονται τέτοιου τύπου ενέργειες και επιχειρήσεις, χωρίς η Πολιτεία να λαμβάνει υπόψη και χωρίς να έχει λόγο η δημοτική αρχή της πόλης».

Με τη μεταφορά των 300 παράνομων μεταναστών στο στρατόπεδο ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» από την Ελληνική Αστυνομία. Η αστυνομία πρόλαβε να περάσει μέσα στο στρατόπεδο περίπου τα 250 μετανάστες.

Δήλωση Φώφης Γεννηματά

Τα επεισόδια στην Κόρινθο όπως και άλλες τέτοιου είδους ενέργειες μελών κοινοβουλευτικού κόμματος, νοσταλγών του φασισμού, που επιχειρούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους προτάσσοντας την ξενοφοβία, πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα και δεν συνάδουν με την Ιστορία της χώρας μας. H απονομή της δικαιοσύνης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Όποιος επιχειρεί να υποκαταστήσει τους θεσμούς, αυτοδικώντας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κράτος δικαίου.

Το ΠαΣοΚ καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια αυτά, και στις αποσπασματικές και επικοινωνιακού τύπου στρατηγικές απαντά θεσμικά. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχιστεί απερίσπαστα η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Μεταναστευτικών Ροών (Action Plan) που εκπονήθηκε κατά το διάστημα 2010-2011. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, συμφωνημένο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχέδιο Δράσης, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης συνολικά.

Το ΠαΣοΚ τονίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και των Κέντρων Κράτησης είναι η προηγούμενη συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είναι μείζονος εθνικής σημασίας. Το ΠαΣοΚ εμμένει στις αρχές της συνέχειας και της διάρκειας στην εφαρμογή της νομιμότητας, ως πρωτογενές στοιχείο της δημοκρατίας μας. Για τον λόγο αυτόν το ΠαΣοΚ στην Επιτροπή της Βουλής, που συζητούνταν σχετικό νομοσχέδιο, πρότεινε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με τη συμμετοχή των Αρχηγών για το Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, που έγινε πέρυσι για τη Μετανάστευση.