«Καυτή» εβδομάδα ξεκινάει από τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στο υπουργείο Παιδείας, καθώς μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αρχίζουν οι συναντήσεις και τα ραντεβού με τους «ηγέτες» της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Με τα πανεπιστήμια χωρίς χρήματα, τα σχολεία χωρίς νέα αναλυτικά προγράμματα σε δύο τάξεις του Λυκείου (Β’ και Γ’) και τον περυσινό «εφιάλτη» της έλλειψης βιβλίων και των φωτοτυπιών νωπό ακόμη στη μνήμη, η νέα ηγεσία του υπουργείου θα αναζητήσει άμεσα λύσεις σε μια σειρά απαιτητικών προβλημάτων.

Έτσι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με πρυτάνεις των πανεπιστημίων, εκπροσώπους των ΤΕΙ αλλά και των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών της χώρας.
Για την Τρίτη έχει οριστεί το ραντεβού του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και την ηγεσία της ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).

Όπως είναι γνωστό, η κατάθεση του προεδρικού διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (δασκάλων και καθηγητών) έχει ανασταλεί έως τον Αύγουστο, ώστε να κριθεί εάν θα εξαιρεθούν ή όχι από τη διαδικασία αξιολόγησης των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και, αν κάτι τέτοιο τελικώς αποφασιστεί, να ορισθούν τα κριτήρια αξιολόγησης τους.

Σχετικά με τα σχολικά βιβλία έχει αποφασιστεί ήδη ότι η διανομή τους θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, ενώ για τα βιβλία των Επαγγελματικών Λυκείων και του δημοτικού η διανομή τους να γίνει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα.

Νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου θα είναι, εκτός απροόπτου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, κ. Θανάσης Κυριαζής.

Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης για ενοποίηση των ειδικών γραμματειών σε όλα τα υπουργεία, θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες εάν θα διατηρηθούν ή όχι ειδικοί γραμματείς σε δύο γραμματείες του υπουργείου που είναι νευραλγικής σημασίας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων).

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, αναμένεται και η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους της τρόικας, καθώς δεν υπάρχουν άμεσα οικονομικά ζητήματα που να απασχολούν τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως θέματα αξιολόγησης, σωστής λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού και οριστικής ρύθμισης όλων των θεμάτων που αφορούν κολέγια και ιδιωτικούς οργανισμούς στον χώρο της εκπαίδευσης.