Εγκλωβισμένη στα… αυθαίρετα θα βρεθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο νέος πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, στο Ζάππειο ΙΙ είχε μιλήσει για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με… χωροταξικό σχεδιασμό. Μάλιστα, είχε τονίσει ότι «οι άνθρωποι θα πάρουν κανονικούς τίτλους στα χέρια τους».
Πάντως στις επόμενες κινήσεις του ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι εκκρεμεί η έκδοση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής κατοίκων του Αμαρουσίου που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου. Να σημειωθεί ότι ήδη με διαταγή της η Επιτροπή Αναστολών θεωρεί ότι διατηρούν δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα μόνο όσοι αποδεικνύουν το χρόνο κατασκευής του ακινήτου τους με δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες.
Από τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου. Οι τρεις πρώτοι δασικοί χάρτες της χώρας (για Μαραθώνα, Νέα και Παλαιά Πεντέλη) αναρτήθηκαν με καθυστέρηση 35 ετών τον Απρίλιο του 2011 για να κάνουν πράξη το αυτονόητο, δηλαδή να ορίσουν τι είναι δάσος και πού είναι δάσος. Δεκατέσσερις μήνες μετά, δεν έχουν κυρωθεί χάρτες παρά μόνο για οκτώ περιοχές της χώρας ενώ έχει προκηρυχθεί κατάρτιση δασικών χαρτών σε 22 νομούς.
Όσο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Μάλιστα, η Ομάδας Δράσης (Task Force) στη 2η Τριμηνιαία Έκθεσή της για την Ελλάδα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η έλλειψη πλήρους και λειτουργικού κτηματολογίου στη χώρα μας αποτελεί μακροχρόνια πηγή αβεβαιότητας και αμφισβητήσεων όσον αφορά την αγορά ή πώληση γης. Εκτιμούσε επίσης ότι δεν είναι σαφώς κατοχυρωμένοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας για το ήμισυ της ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την πώληση.
Έως σήμερα έχει ενταχθεί στις διαδικασίες του Κτηματολογίου περίπου 35% της χώρας το οποίο αντιστοιχεί στο 60% των δικαιωμάτων. Έως το τέλος του 2012 αναμένεται να προκηρυχθούν μελέτες και για τις υπόλοιπες περιοχές. Η πρόκληση για τον νέο υπουργό θα είναι να λάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εκκρεμούν η εφαρμοστική υπουργική απόφαση για τη διαγωνιστική διαδικασία των μελετών κτηματογράφης καθώς και η οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία των οριστικών κτηματολογικών γραφείων.
Ο κ. Λιβιεράτος αναμένεται ωστόσο να βρεθεί αντιμέτωπος και με το θέμα της ιδιωτικοποίσης της Κτηματολόγιο ΑΕ προοπτική που έχει δημιουργήσει οργή στους εργαζόμενους της εταιρείας και σε επαγγελματικές ομάδες (αγρονόμοι τοπογράφοι κ. ά.) οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παγκόσμια πρώτη καθώς δεν υπάρχει άλλο ιδιωτικό Κτηματολόγιο στον κόσμο.
Για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ο οποίος είχε τρίμηνη προθεσμία για την εφαρμογή του, η ΝΔ είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της θεωρώντας ότι η επεξεργασία είχε γίνει στο… πόδι. Θα έχει ενδιαφέρον αν τελικά η νέα ηγεσία του υπουργείου τον ακυρώσει και δώσει προθεσμία για ένα νέο κείμενο.
Ακόμη εκκρεμεί το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική το οποίο ήταν έτοιμο ήδη από την περίοδο που υπουργός ήταν η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (Ιούνιος 2011). Παρόλα αυτά πιέσεις πανταχόθεν για αλλαγές σε βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου «πάγωσαν» τις διαδικασίες και τελικά ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί.
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης στις αρχές Απριλίου είχε ρίξει το …μπαλάκι στη ΝΔ τόσο για την καθυστέρηση θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού, όσο και του Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης και του Ειδικού Πλαισίου για τον τουρισμό. Όπως είχε δηλώσει η ΝΔ δεν συναινούσε θεωρώντας ότι ήταν αρμοδιότητα της επόμενης κυβέρνησης.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και ένα από σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού που αφορά τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των έργων υποδοµής για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην πρωτεύουσα, όπως είχε δηλώσει στο τέλος του 2011 ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, θα ξεκινούσε τον περασμένο Ιανουάριο και τα έργα θα προχωρούσαν με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Ωστόσο, ακόμη τίποτα δεν έχει προχωρήσει.
Ανοιχτές παραμένουν επίσης δεκάδες παράνομες χωματερές καθώς δεν υπάρχουν ακόμη εναλλακτικές δυνατότητες ενώ πολλοί ΧΑΔΑ, αν και έχουν κλείσει δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Να σημειωθεί ότι η νέα προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπει λουκέτο στις χωματερές λήγει αυτό τον μήνα. Επίσης εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εκπόνησης των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων.