Τα πάθη των ασθενών με ογκολογικές νόσους δεν έχουν τελειωμό. Την προηγούμενη εβδομάδα έψαχναν να βρουν τα πολύτιμα για τη ζωή τους φάρμακα ξεροσταλιάζοντας έξω από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Το πρόβλημα επιλύθηκε στο «και πέντε» – συνήθης ελληνική τακτική – ύστερα από παρέμβαση των αρμοδίων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Τα περισσότερα φάρμακα εξασφαλίστηκαν. Αλλά σήμερα τους πάσχοντες από καρκίνο περιμένουν άλλα δυσάρεστα: για να υποβληθούν σε μια συγκεκριμένη ιατρική πράξη πρέπει πρώτα να… ξεπουληθούν. Καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τουλάχιστον 5.000 ευρώ, παρ’ ότι η συγκεκριμένη θεραπεία συστήνεται από γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων και δεν έχουν δυνατότητα επιλογής, καθώς το ΕΣΥ δεν διαθέτει ανάλογο μηχάνημα.Η μέθοδος «στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής υπό απεικονιστική καθοδήγηση», η οποία έχει ταυτιστεί και επισήμως με την εμπορική ονομασία του ρομποτικού μηχανήματος CyberKnife, εφαρμόζεται μόνο σε ένα ιδιωτικό κέντρο σε όλη τη χώρα. Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται, θεραπευτικά, προβλήματα που απαιτούν ακτινοθεραπεία σε όλο το σώμα.
Το 2007 η θεραπεία κοστολογήθηκε στις 12.500 ευρώ (11.500 ευρώ για την κύρια συνεδρία, 800 ευρώ για την πρώτη συμπληρωματική και 200 ευρώ για κάθε επόμενη). Το ποσό καλυπτόταν στο σύνολό του από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Τη σχετική απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων «φωτογράφιζε» το συγκεκριμένο μηχάνημα (τότε δεν υπήρχε ακόμη άλλο και έτσι εντάχθηκε με την εμπορική του ονομασία αντί της επιστημονικής, κλείνοντας μελλοντικά τον δρόμο σε άλλα ανάλογα), υπέγραφαν οι τότε υπουργοί Υγείας κ.
Δ. Αβραμόπουλος και Απασχόλησης κ.
Σ. Τσιτουρίδης, καθώς και ο τότε υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.
Π. Δούκας. Τουλάχιστον, έστω κι έτσι, οι ασφαλισμένοι-ασθενείς είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Κόστος ιατρικού team
Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο ΕΟΠΥΥ ναι μεν έχει σύμβαση με το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο, αλλά καλύπτει μικρότερο χρηματικό ποσό σε κάθε ασφαλισμένο που υποβάλλεται στη θεραπεία (6.500 ευρώ), με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι του κέντρου να ζητούν να καλυφθεί η διαφορά (5.000-5.500 ευρώ) από τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Πολλοί ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα έχουν βρεθεί σε απόγνωση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 65χρονου με καρκίνο στον πνεύμονα, από την οικογένεια του οποίου ζητούν οι αρμόδιοι του ιδιωτικού κέντρου 5.000 ευρώ για να τον βάλουν στο μηχάνημα. «Ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος των 700 ευρώ και όλοι μας τα βγάζουμε πέρα πολύ δύσκολα. Τα χρήματα που μας ζητούν από το ιατρικό κέντρο δυστυχώς δεν τα έχουμε. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να πάω να δανειστώ; Να υποθηκεύσω το σπίτι μας; Βρισκόμαστε όλοι σε απόγνωση» λέει ο γιος του.
Ο 65χρονος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας από το 2004.
«Ξεκίνησε με καρκίνο στον πνεύμονα και παρουσίασε μετάσταση στον εγκέφαλο. Οι γιατροί τού είχαν δώσει 6-12 μήνες ζωής» θυμάται ο γιος του.
«Ο όγκος στον πνεύμονα ήταν μη χειρουργήσιμος και αντιμετωπίστηκε αρχικά με ακτινοβολίες και εν συνεχεία με χημειοθεραπείες, ενώ ο άλλος στον εγκέφαλο αντιμετωπίστηκε επίσης ύστερα από θεραπεία με ένα άλλο μηχάνημα, το X-Knife. Ολο αυτό το διάστημα ο πατέρας μου έκανε αξονικές και προσφάτως διαπιστώθηκε ενεργοποίηση του καρκίνου στον πνεύμονα. Ο γιατρός μας μάς είπε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και αυτή τη φορά το πρόβλημα και μας συνέστησε το CyberKnife. Μας είπε ότι το κόστος της θεραπείας καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο μας» εξηγεί ο γιος του 65χρονου
.Παρέλαση επιταγών
Η έκπληξη ήταν όμως αναμενόμενη στη συνέχεια: «Ετσι κι εγώ συγκέντρωσα τα χαρτιά, τα κατέθεσα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και πήγα στο ιδιωτικό κέντρο για να δω τι χρειάζεται. Εμεινα έκπληκτος όταν μου είπαν ότι πρέπει να πληρώσω από την τσέπη μου 5.000 ευρώ. Το ίδιο έκπληκτος έμεινε και ο γιατρός του πατέρα μου όταν τον ενημέρωσα. Ξαναπήγα στο ιδιωτικό κέντρο για να ρωτήσω για ποιον λόγο πρέπει να καταβάλω τόσα χρήματα όταν υπάρχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Περίμενα περί τις τρεις ώρες μέχρι να βγάλω άκρη. Στο διάστημα αυτό πέρασαν για τον ίδιο λόγο 15 συγγενείς ασθενών, άλλοι με χιλιάρικα, άλλοι με επιταγή…» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Στο τέλος» καταλήγει ο γιος του 65χρονου
«με πλησίασε κάποιος από το κέντρο και μου είπε ότι μπορεί να με… διευκολύνει αφού δεν έχω μετρητά. Μου είπε ότι μπορώ να πληρώσω με άτοκες δόσεις, με κάρτα ή με επιταγή. Οταν ρώτησα τον λόγο για τον οποίο πρέπει να πληρώσω, μου είπε ότι το Ταμείο μου πληρώνει μόνο 6.500 ευρώ και ότι τα υπόλοιπα είναι η αμοιβή των γιατρών. Ειλικρινά εξακολουθώ να μην ξέρω τι να κάνω και σκέφτομαι ότι αυτό το καρκίνωμα που υπάρχει στον χώρο είναι χειρότερο. Είναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους να ξεπουλιούνται…».Αποκλειστική… εκμετάλλευση
Βρήκαν «παραθυράκι» στον κανονισμό παροχών
Με το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών (ΚΕΦΙ). Σύμφωνα με την κυρία Πόπη Μεταξά, μέλος του συλλόγου, εστάλη την περασμένη Πέμπτη επιστολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Δύο καρκινοπαθείς μάς κατέθεσαν ότι περιμένοντας την έγκριση από το ΚΕΣΥ για τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση με CyberKnife πληροφορήθηκαν από το συγκεκριμένο κέντρο που είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει το κόστος των 6.500 ευρώ και ότι αυτοί πρέπει να καλύψουν το κόστος των 5.000 ευρώ για την κάλυψη του team των θεραπόντων ιατρών!
Ομως, αφού είναι το μοναδικό ιδιωτικό κέντρο με CyberKnife που έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, και δεν δύνανται να αντιμετωπιστεί αλλού ο ασθενής με το ανωτέρω μηχάνημα, αφού δεν υπάρχει σε κανένα κρατικό νοσοκομείο, θα πρέπει το σύνολο του κόστους να καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του φορέα, δεδομένου ότι ο ασθενής αδυνατεί να πληρώσει το ανωτέρω ποσό.
Παρακαλώ απαντήστε μας σύντομα για την ενημέρωση των ασθενών μας».
Οπως εξηγεί η κυρία Μεταξά, οι αρμόδιοι του Κέντρου εκμεταλλεύθηκαν ένα «παραθυράκι» που υπάρχει στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με αυτό, ο Οργανισμός καλύπτει το κόστος νοσηλείας σε συμβεβλημένο ιδιωτικό κέντρο των ασθενών-ασφαλισμένων του, όχι όμως και την αμοιβή του θεράποντος ιατρού. Αυτή πρέπει να καταβληθεί από τον ίδιο τον ασθενή. «Εδώ όμως» προσθέτει «είναι διαφορετική περίπτωση, δεδομένου ότι ο ασθενής δεν έχει εναλλακτική. Το συγκεκριμένο κέντρο και το μηχάνημα είναι μονόδρομος».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ