«Συναγερμός» έχει ξεσπάσει στις κοινότητες των μεταναστών της Αττικής, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα ρατσιστικής βίας, αλλά και οι εξαφανίσεις αλλοδαπών.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των μεταναστευτικών οργανώσεων, το κλίμα στις κοινότητες τους είναι τεταμένο, αφού σε καθημερινή βάση καταγράφονται βίαιες επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα.
Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι στις τάξεις τους, καθώς διαπιστώνεται εκτεταμένη οργή από μερίδα μεταναστών, που δηλώνουν έτοιμοι να προβούν σε αντίποινα.
Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», προ μηνός σημειώθηκε εκτεταμένη συμπλοκή μεταξύ ακροδεξιών και μεταναστών στην πλατεία Κύπρου, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 200 άτομα. Αντίστοιχα επεισόδια είχαν σημειωθεί και τον χειμώνα στον Άγιο Νικόλαο, όπως σημειώνουν πηγές με άριστη γνώση της υπόθεσης.
Πρόσωπα που χρόνια δίνουν αγώνα για να καλλιεργήσουν ένα πνεύμα ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχα από τις εξελίξεις, καθώς φοβούνται την έκρηξη των εμιγκρέδων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια διαρκείας.
Μάλιστα, το όλο κλίμα επισκιάζεται από τον εντοπισμό δύο πτωμάτων αλλοδαπών (κατά πληροφορίες Αφγανών) στην γέφυρα του Μοσχάτου την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις μεταναστευτικές οργανώσεις, από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο αγνοούνται περί τους 30 ανθρώπους, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί.
Οι οικείοι και φίλοι τους πραγματοποιούν εντατικές προσπάθειες εντοπισμού τους, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, καθώς δεν βρίσκουν σημεία ζωής. Οι εξαφανίσεις αφορούν πρωτίστως Αφγανούς και Σομαλούς, καθώς και κάποιους Πακιστανούς.
Το γεγονός ότι οι περισσότερες των περιπτώσεων προέρχονται από τους παρανόμως διαμένοντες καθιστά την αναζήτηση του νήματος από την αστυνομία ακόμη πιο δύσκολη.
Τα σενάρια που ανακυκλώνονται στους κόλπους των ξένων κοινοτήτων είναι είτε να έχουν πέσει θύματα ρατσιστικής βίας είτε να έχουν εμπλακεί σε «εμφύλιο» μεταναστών είτε να έχουν πέσει θύματα εγκληματικών κυκλωμάτων.
Τα τελευταία, όπως σημειώνουν πηγές με άριστη γνώση της υπόθεσης, αποτελούν «συμπράξεις» αλλοδαπών και ημεδαπών, που δραστηριοποιούνται κυρίως στις απαγωγές, με «δόλωμα» την υποτιθέμενη εξασφάλιση της μετάβασης τους στο εξωτερικό.
Το κλίμα πυροδοτείται και από τις καταγγελίες για άσκηση ρατσιστικής βίας από την Χρυσή Αυγή κατά την διάρκεια μηχανοκίνητων πορειών μελών του κόμματος, τις οποίες, όμως, η οργάνωση αρνείται και διαψεύδει.
Πάντως, αντιρατσιστικές οργανώσεις έχουν φτιάξει χάρτη για λαθρομετανάστες που φτάνουν στην Αθήνα, ο οποίος οριοθετεί το τρίγωνο Σταθμός Λαρίσης – Βικτώρια – Άγιος Παντελήμονας ως χώρου επικίνδυνου για παρουσία, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο κομμάτι των ρατσιστικών επιθέσεων.
«Οι καταγγελίες που δεχόμαστε είναι πια καθημερινές και, κυρίως, προέρχονται από Αφγανούς, Μπαγκλαντεσιανούς και Πακιστανούς μετανάστες» σημειώνει στέλεχος του αντιρατσιστικού κινήματος, που δέχεται πια καθημερινά απειλές για τη ζωή του.
Ανάμεσα στις καταγγελίες υπάρχουν και κάποιες εφιαλτικές για ευρωπαϊκή χώρα, όπως η χρήση εκπαιδευμένων σκύλων κατά μεταναστών. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό συμβάν σημειώθηκε στην οδό Δροσοποπού τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι «οι επιθέσεις με με χρήση σκύλων είναι πια δεκάδες».
Τον ίδιο μήνα υπάλληλοι υγειονομικού ιδρύματος έμειναν άφωνοι όταν είδαν στην είσοδο του κτιρίου έναν γυμνό και ολότελα γδαρμένο αφρικανό, ο οποίος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε, στη συνέχεια, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε κεντρικό νοσοκομείο.
Σύμφωνα με πρόχειρη καταγραφή που έχουν κάνει αντιρατσιστικές οργανώσεις, τα συμβάντα ρατσιστικής βίας στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 500 στο πρώτο τρίμηνο του 2012.