Aπό 18 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου και με ηλεκτρονικό τρόπο θα υποβάλλουν εφέτος οι υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τα μηχανογραφικά τους δελτία. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη, ήδη από τώρα και το αργότερο μέχρι τις 22 του μήνα, μπορούν να προσέλθουν στα λύκεια οι υποψήφιοι για να πάρουν τον κωδικό ασφαλείας (password), για τα μηχανογραφικά τους δελτία, όπως επίσης και τα παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων κτλ., που δεν τα προμηθεύτηκαν τον Μάιο.
Αυτοκτονία μαθήτριας μετά τις εξετάσεις
Εν τω μεταξύ, με αφορμή την αυτοκτονία μαθήτριας σε σχολείο των Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας κυρία Ευφροσύνη Κιάου είπε ότι θα εισηγηθεί στην επόμενη κυβέρνηση και τον επόμενο υπουργό Παιδείας, να προσληφθούν παιδοψυχολόγοι στα σχολεία, καθώς, όπως τόνισε, το βάρος της οικονομικής κρίσης αλλά και η ψυχολογική πίεση των εξετάσεων είναι δυσβάσταχτο για τους ώμους των παιδιών. Στην κηδεία θα παραστεί εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας.
Απελευθέρωση χρηματοδότησης ΑΕΙ
Σε σχέση με την ανώτατη εκπαίδευση αναφέρθηκε απο την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, με την απελευθέρωση των προϋπολογισμών τους από την εκλογή των νέων διοικήσεων τους, κάτι που θα εισηγηθεί η ίδια στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο.
Οπως είπε η ίδια σε σημερινή συνέντευξη Τύπου πρέπει έστω για τον Ιούλιο να ξεμπλοκαριστεί το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και στην συνέχεια το πρόβλημα να αναλάβει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την χρηματοδότηση των φοιτητικών εστιών και δεν μπορούν να αφεθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ χωρίς επαρκείς παροχές στη στέγαση ή την σίτιση των φοιτητών τους.
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ακόμη ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το θέμα της παράτασης της θητείας των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων και ΤΕΙ που μένουν «ακέφαλα» τον Σεπτέμβριο. Οπως είναι γνωστό, ο νέος Νόμος Πλαίσιο «καταργούσε» τις νυν εκλεγμένες διοικήσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ στο μέσος της θητείας τους, προκειμένου να εκλεγούν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης τους, κάτι που τελικά δεν έγινε σε κανένα πανεπιστήμιο της χώρας.
Και επειδή οι χιλιάδες υποψήφιοι των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων σε αυτά ακριβώς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιδιώκουν να εισαχθούν, τις αναφορές της κυρίας Κιάου ακολούθησε, όπως αναμενόταν τέτοιες μέρες, βροχή ερωτήσεων για εξετάσεις και ειδικά το πρόβλημα με την Φυσική αλλά και τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας στα μαθήματα της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Σε αντίθεση, μάλιστα, με τους υποψήφιους της Θεωρητικής που κλήθηκαν φέτος να απαντήσουν σε βατά και κατανοητά θέματα.
Βεβιασμένη η ακύρωση στη Φυσική
Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «βεβιασμένη» την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων να ακυρώσει το επίμαχο θέμα της Φυσικής που καταγγέλθηκε ως «επιστημονικά λανθασμένο» από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Όπως είπε, υπήρξε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος μέσα στο προεκλογικό κλίμα των ημερών. Η υπουργός μίλησε με πικρία αλλά και αγανάκτηση για όσους την χαρακτήρισαν άπειρη και πρόσθεσε ότι «την επιτροπή των εξετάσεων δεν την όρισα εγώ».
Πάντως, έκανε λόγο για «μιντιακό πανικό» σχετικά με το θέμα και πρόσθεσε ότι μόνη αρμόδια για τα θέματα αλλά και τις οδηγίες είναι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
Πρόσθεσε ότι η Κεντρική Επιτροπή ενήργησε υπό το κράτος πίεσης και μάλιστα χρησιμοποίησε την φράση «βρέθηκε εν ύπνω» από την ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών που επεσήμαινε το λάθος. Ετσι οδηγήθηκε στην πρώτη οδηγία της ακύρωσης του ερωτήματος μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Φυσικών, που δεν ήταν σωστή, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός για να προσθέσει: τα μηνύματα που ελήφθησαν μετά από τα βαθμολογικά κέντρα οδήγησαν στη δεύτερη οδηγία που έπαιρνε πίσω την πρώτη, η οποία μιλούσε για κατάργηση του ερωτήματος.
Να σημειωθεί ότι η επιτροπή εξετάσεων είχε και εφέτος τα ίδια σχεδόν μέλη με πέρυσι (εκτός από όσους είχαν κώλυμα να συμμετάσχουν), καθώς ούτε οι προκάτοχοι της κυρίας Κιάου τους είχαν αλλάξει, ενώ είχε και τον ίδιο πρόεδρο.
Όλα ήταν δρομολογημένα και δεν υπήρχε καμία δυνατότητα για αλλαγή εκ των υστέρων είπε η κυρία Κιάου αναφερόμενη στα μέλη της επιτροπής εξετάσεων ή τις διαδικασίες διεξαγωγής τους.
Κρίμα… που ήταν δύσκολα
Σε ερώτηση που δέχτηκε η κυρία Κιάου σχετικά με το μεγάλο βαθμό δυσκολίας των εφετινών θεμάτων στα μαθήματα της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης (φυσική, μαθηματικά, βιολογία κλπ.), απάντησε ότι ήταν πράγματι δύσκολα και είναι κρίμα που σε περιόδους κρίσης οι γονείς των παιδιών καλούνται να πληρώσουν για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών εκπαιδευτικής στήριξης των παιδιών τους, εκτός των δημοσίων σχολείων!
Η υπουργός παρατήρησε, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ποσοστό αποτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις και στα μαθήματα Φυσικής και Μαθηματικών, που κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80%.
Οσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν με τα τετράδια των υποψηφίων, τα οποία ανακαλύφθηκε την τελευταία στιγμή ότι ήταν διάφανα και φαινόταν το όνομα, τόνισε ότι «το χαρτί το προμηθευθήκαμε φέτος αργά από την Γερμανία η οποία απαίτησε και την προπληρωμή του. Άλλαξε η ποιότητα του χαρτιού, ήταν γυαλιστερό και «βελουτέ», ωστόσο στον χρωματισμό του αποκαλύφθηκαν τα προβλήματά του, τα οποία λύθηκαν προσθέτοντας πολλά αυτοκόλλητα»!
Η υπουργός, ρωτήθηκε ακόμη αν θα επιθυμούσε να παραμείνει στο υπουργείο στην περίπτωση που μετά τις εκλογές της ζητούσαν να συνεχίσει. Σ´αυτή την περίπτωση είπε θα ρωτούσα το «μαξιλάρι» μου, και φυσικά θα μετρούσα και τις σωματικές μου δυνάμεις διότι ανήκω στην τρίτη ηλικία.