Το μήνυμα ότι η υγεία δεν είναι πολυτέλεια έστειλαν εκπρόσωποι και εθελοντές της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας. «Μαζευτήκαμε πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι αντιπρόσωποι του δικτύου από 14 χώρες γιατί θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς μια χώρα κι ένα λαό που δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική και κοινωνική κρίση», τόνισε ο Δρ. Ολιβιέ Μπερνάρ, Πρόεδρος των ΓτΚ Γαλλίας.

Η φετινή συνάντηση των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα βρίσκει την Ευρώπη αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση, η οποία αποδυναμώνει συνεχώς το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία, όπως επισήμαναν οι Πρόεδροι των Οργανώσεων Γαλλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σε συνέντευξη τύπου. «Η οικονομική κρίση όμως, δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για όλα. Το κόστος της μη παρέμβασης είναι τεράστιο για την κοινωνία», σχολίασε ο Δρ. Μπερνάρ αναφερόμενος στις συνεχείς περικοπές κονδυλίων για την υγεία στην Ευρώπη.

Το 34% των ασθενών που επισκέπτονται τις δομές των ΓτΚ στην Ευρώπη, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, παρά το νεαρό της ηλικίας που αγγίζει τα 35 έτη κατά μέσο όρο. Ποσοστό 44% δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης στη δημόσια υγεία και δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τα προβλήματα που έχουν. Οι έγκυες που επισκέπτονται τους ΓτΚ στο συντριπτικό ποσοστό του 79% δεν έχουν πρόσβαση σε προγενετική παρακολούθηση, με όσα προβλήματα μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τις ίδιες και τα μωρά τους.

Αυξάνονται οι Έλληνες που ζητούν βοήθεια στα Πολυϊατρεία

«Πέρσι επισκέφθηκαν τα Πολυϊατρεία μας 30.000 άνθρωποι, για φέτος οι προβλέψεις λένε ότι θα ανέλθουν στις 40.000. Από αυτούς ποσοστό πάνω από 40% είναι Έλληνες», είπε ο Δρ. Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος της Οργάνωσης στην Ελλάδα. Η δραστική μείωση της χρηματοδότησης του συστήματος δημόσιας υγείας σε ποσοστό περί το 40%, οδηγεί τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στα Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, όπως εξήγησε.

Χαρτογραφώντας αυτό το ποσοστό, οι Έλληνες που ζητούν βοήθεια από τα τέσσερα κέντρα των ΓτΚ σε Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη και Χανιά, είναι μικροσυνταξιούχοι, άνεργοι, οικογένειες με παιδιά που δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης ούτε στα στοιχειώδη εμβόλια, καθώς και άνθρωποι που έχουν ανάγκη από τρόφιμα.

«Αν και συνήθως λέμε ότι η Ελλάδα είναι πίσω σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σήμερα βρισκόμαστε 10 χρόνια μπροστά. Η ανθρωπιστική κρίση που ζει η Ελλάδα, είναι η κατάσταση που θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Κανάκης.

Μοντέλο λιτότητας στην υγεία σε όλη την Ευρώπη

Ο Ισπανός ομόλογός του κ. Κανάκη, ο Δρ. Άλβαρο Γκονζάλες εξέφρασε την ανησυχία του για τις νέες περικοπές των κονδυλίων για την υγεία κατά 7 δις ευρώ στην Ισπανία. Επίσης, ο αποκλεισμός από το σύστημα υγείας των ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, «έχει ως αποτέλεσμα η παρέμβαση σε ασθένειες όπως η ιλαρά ή η φυματίωση, να γίνεται με καθυστέρηση, γεγονός που τελικά αυξάνει το κόστος νοσηλείας κι έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην κοινωνία», επισήμανε.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν κι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, η οποία το 2000 διέθετε το καλύτερο σύστημα υγείας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σήμερα, μόνο το 55% του κόστους ιατρικής περίθαλψης καλύπτεται από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι περιπτώσεις των ασθενών που έχουν αναβάλει την χρήση υγειονομικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την περίοδο 2009 – 2011, με τους αριθμούς σε Γαλλία και Πολωνία να έχουν διπλασιαστεί. Στην Ιταλία, η αύξηση αυτή αγγίζει το 46%, με αυτούς που δεν έχουν πλήρη κάλυψη να θυσιάζονται πρώτοι. Αυτοί οι αριθμοί εξηγούν και τα πρόσφατα ευρήματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010 που έδειχνε ότι η υγεία αναφέρεται ως προτεραιότητα μόνο από το 35% των Ευρωπαίων.