Κάποτε η παρουσία μιας αρκούδας πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή θα προκαλούσε πανικό. Πλέον, φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την παρουσία του ζώου, μάλιστα στο Τσοτύλι της Κοζάνης η εξοικείωση υπήρξε μάλλον υπερβολική και, σαφώς, παρακινδυνευμένη.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες μια νεαρή θηλυκή αρκούδα με το μικρό της φώλιαζαν σε κατάφυτη θαμνώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 100 μ. από κατοικημένο τμήμα του χωριού.«Το συγκεκριμένο ζώο φώλιαζε και πέρυσι με δυο μικρά στην ίδια περιοχή. Οι κάτοικοι συνήθισαν την παρουσία του, έφθασαν μάλιστα στο σημείο να την ταΐζουν καθημερινά, πολλές φορές αφήνοντας αποφάγια», λέει η κυρία Βάσω Πετρίδου από τον Αρκτούρο.

«Την ίδια στιγμή πολλές φορές τα παιδιά αντιμετώπιζαν το αρκουδάκι σαν κατοικίδιο. Οσο θετικό και αν είναι το γεγονός ότι πλέον η παρουσία της αρκούδας δεν προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους, άλλο τόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρκούδα παραμένει ένα άγριο ζώο. Δεν είναι συνηθισμένη να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους και μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα όταν νιώθει ότι απειλείται αυτή ή το μικρό της».

Ετσι, η ομάδα δράσης του Αρκτούρου σε συνεργασία με το Δασαρχείο Τσοτυλίου, του Δήμου Βοΐου και τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο προχώρησε σε καθαρισμό της περιοχής, ώστε η αρκούδα να σταματήσει να νιώθει εκεί… σαν στο σπίτι της και να επιστρέψει σε μόνιμη βάση στην καθαρά δασική περιοχή.

Ο καθαρισμός είναι το πρώτο από τα στάδια που προτείνει ο Αρκτούρος να ακολουθείται ώστε τέτοια περιστατικά, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση και «εγκατάσταση» αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

«Επιπλέον πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της περιοχής από τους τοπικούς φορείς, συχνή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων, ενημέρωση των κατοίκων για καθημερινές πρακτικές που δεν προσελκύουν την αρκούδα και βέβαια εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Τέτοια είναι η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και η παρουσία καθαρόαιμων ελληνικών ποιμενικών στα κοπάδια», συμπληρώνει η κυρία Πετρίδου.

Πριν από 20 χρόνια ο αριθμός των καταμετρημένων αρκούδων στη χώρα μας – ζούνε κυρίως στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης – δεν ήταν πάνω από 100. Χάρη στις προσπάθειες του Αρκτούρου, αλλά και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας «αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 350, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν 5 – 10 θάνατοι σε ετήσια βάση από λόγους όπως τροχαία ατυχήματα» λέει η κυρία Πετρίδου.

«Ας μην ξεχνάμε πως η αρκούδα είναι ένα ζωο που δεν αναπαράγεται εύκολα, οπότε είναι σημαντικό ο αριθμός τους να παραμείνει σταθερός».

Σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα

Είναι σημαντικό να μην νιώσει ότι απειλείται

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης

Κρατάμε την ψυχραιμία μας

Παραμένουμε ακίνητοι

Δεν ενοχλούμε την αρκούδα με «απειλητικά» αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κτλ.

Προσπαθούμε να οπισθοχωρήσουμε σταδιακά αναγνωρίζοντας την «κυριαρχία» της αρκούδας στον χώρο

Σε άμεση θέα προς την αρκούδα, προσπαθούμε να φανούμε μεγαλύτεροι

Δεν τρέχουμε

Σε περίπτωση στενών χώρων δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της «κόβουμε» το δρόμο

Το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι να σκεφτούμε όλα τα παραπάνω η αρκούδα θα έχει φύγει.

Η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία για το κοινό στο: 6944514288 και 6957834668. Ως στόχο έχει την παροχή συμβουλών αλλά και την επιτόπια επίσκεψη περιοχών με προβλήματα συμβίωσης αρκούδας και ανθρώπου.

Δείτε το βίντεο με την αρκούδα στο Τσοτύλι