Εναντι του ποσού των 544.000 ευρώ απέκτησε το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» το ασημένιο κύπελλο που κέρδισε ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Συνυπολογίζοντας, μάλιστα, την προμήθεια του οίκου Κρίστι που αγγίζει τα 100.000 ευρώ και το ΦΠΑ, η τελική τιμή που κατέβαλε το Ιδρυμα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 600.000 ευρώ, τη στιγμή που η αρχική τιμή είχε υπολογιστεί από τον γνωστό οίκο δημοπρασιών στα 146.000-195.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος, το κύπελλο θα τοποθετηθεί σε μόνιμη έκθεση στο «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», μετά την ολοκλήρωση του το 2015. Στο μεταξύ, το Ιδρυμα θα προχωρήσει στην εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό.
«Η σημασία και η αξία του ασημένιου κυπέλλου που κέρδισε ο έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημασία οποιουδήποτε άλλου αναμνηστικού των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896», ανέφερε σχετικά ο κ. Αλεξάντερ Κιτρόεφ, καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Haverford και διακεκριμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το γεγονός ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη κατάφερε να διατηρήσει το κύπελλο για παραπάνω από έναν αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ταραχώδη γεγονότα, πολυάριθμους πολέμους, καθώς και την Κατοχή της Ελλάδας, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Ελληνες στην αρχαία κληρονομιά τους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες», προσέθεσε ο ίδιος.
«Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Μισέλ Μπραελ με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», τόνισε ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Το θρίλερ της δημοπρασίας
Η διεξαγωγή της δημοπρασίας εξελίχθηκε σε καθεστώς έντονης αγωνίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη και κυρίως για την αντιπροσωπεία του Δήμου Αμαρουσίου που βρέθηκε στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό ως ύστατη προσπάθεια να επανακτήσει το κειμήλιο του διάσημου Μαραθωνοδρόμου. Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας κι ενόσω η ταυτότητα του αγοραστή παρέμενε μυστική, ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, μίλησε στο «Βήμα» από το Λονδίνο και εξέφρασε την έντονη απογοήτευση του. «Νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση γιατί ο Δήμος Αμαρουσίου δεν κατόρθωσε να αποκτήσει το κύπελλο. Ολα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν το υπουργείο Πολιτισμού είχε δεχτεί την αίτηση μας να χαρακτηριστεί το κύπελλο ως εθνικό κειμήλιο», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Τις προηγούμενες ημέρες, με πρωτοβουλία του δήμου και με την υποστήριξη χορηγών, κυρίως του Ομίλου Λάτση, συγκεντρώθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ σε ειδικό λογαριασμό που ο φορέας άνοιξε για αυτόν τον σκοπό και στον οποίο συνεισέφεραν σύλλογοι, επιχειρήσεις και πολίτες. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Πατούλης, «λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του πλειστηριασμού ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ μου τηλεφώνησε και μου εξέφρασε την επιθυμία του οργανισμού να συνεισφέρει οικονομικά. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά διότι έπρεπε να κατατεθούν γραπτές εγγυήσεις για να γίνει δεκτή επιπλέον προσφορά μας».
Τις προηγούμενες ημέρες, ο δήμαρχος Αμαρουσίου προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, ζητώντας του να προχωρήσει σε κατεπείγουσα ανάκληση της απόφασης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ, σύμφωνα με την οποία το κύπελλο δεν χαρακτηρίστηκε εθνικό κειμήλιο, ώστε αυτό να αποσυρθεί από τον πλειστηριασμό. «Δεν λάβαμε καμία απάντηση στο αίτημα μας, με αποτέλεσμα να ζήσουμε σήμερα το θρίλερ της δημοπρασίας», κατέληξε ο κ. Πατούλης.
Εν τέλει, παρότι ο Δήμος από τον οποίο κατάγεται ο διάσημος Μαραθωνοδρόμος δεν κατόρθωσε να αγοράσει το κύπελλο, η απόκτηση του από Ελληνα – φυσικό ή νομικό πρόσωπο – ήταν εξαρχής ανάμεσα στις ελπίδες του. «Μόνη ελπίδα μας ήταν να πρόκειται για Ελληνα ή τουλάχιστον για φιλέλληνα», δήλωσε σχετικά ο κ. Πατούλης ενόσω το όνομα του πλειοδότη παρέμενε ακόμα κρυφό. Από την πλευρά του ο κ. Δρακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ότι το κύπελλο «θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».
«Μακάρι να μπορούσα να κρατήσω το κύπελλο»
Τον περασμένο Μάρτιο, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «Βήμα» ο εγγονός και συνονόματος του Μαραθωνοδρόμου κ. Σπύρος Λούης εξέφρασε την απογοήτευση του για τις άκαρπες προσπάθειες να περισώσει το κύπελλο σε ελληνικό έδαφος και να μην αναγκαστεί να το πουλήσει. «Απευθύνθηκα στους επίσημους φορείς, υπουργεία, Γενικές Γραμματείες. Μόνο στον Δήμο Αμαρουσίου δεν απευθύνθηκα γιατί ως τώρα έχουν τιμήσει τον Σπύρο Λούη και με το παραπάνω, οπότε το θεώρησα υπερβολικό να τους ξαναπασχολήσω. Ολοι επικαλέστηκαν έλλειψη χρημάτων. Ισως και να ισχύει αυτό. Ούτε εγώ θα το έκανα αν η συγκυρία ήταν διαφορετική. Ηταν το τελευταίο δίχτυ ασφάλειας», δήλωσε σχετικά.