Νέο μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση με επιδοτούμενες επενδύσεις αρχίζουν να ερευνούν η ΕΛ.ΑΣ και οι δικαστικές αρχές ύστερα από τη σύλληψη δύο υπαλλήλων του Τμήματος Ιδιωτικών Επενδύσεων με την κατηγορία ότι ζήτησαν 120.000 ευρώ, προκειμένου να προωθήσουν τον φάκελο για επιχορήγηση σε επενδυτική δραστηριότητα, ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στο Ναύπλιο.
Η νέα έρευνα των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ βασίζεται σε προσωπικές καταγγελίες του ίδιου ξενοδόχου ότι παλαιότερα του είχαν ζητηθεί, από υπαλλήλους άλλου τμήματος του Υπουργείου Ανάπτυξης, περίπου 700.000 ευρώ για να επιτρέψουν την επιδότησή του. Επιπλέον τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ εντυπωσίασε το γεγονός ότι οι δύο συλληφθέντες υπάλληλοι του Τμήματος Ιδιωτικών Επενδύσεων του ζήτησαν προκαθορισμένη μίζα ύψους 2,5% επί του ποσοστού επιδότησης του ξενοδόχου ενώ οι κινήσεις τους για την παραλαβή της μίζας είχαν χαρακτηριστική άνεση ενώ οι ίδιοι δεν λάμβαναν κανένα μέτρο ασφαλείας. Ο προβληματισμός των αστυνομικών πολλαπλασιάζεται γιατί το συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου εργάζονται δέκα υπάλληλοι, χειρίζεται εκατοντάδες φακέλους επιδοτήσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για ξενοδοχειακές μονάδες, φωτοβολταϊκά πάρκα, εργοστάσια κλπ.
Σύμφωνα με την Αστυνομία ο συνιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας, κατήγγειλε ότι, ενώ έχει εγκριθεί επιχορήγηση για επένδυση στην επιχείρηση που διατηρεί με τον αδερφό του στο νομό Αργολίδας, ύψους περίπου 4,7 εκατομμυρίων ευρώ, οι δύο υπάλληλοι με συνεχείς δικαιολογίες απαιτούσαν το ποσό των 120.000 ευρώ προκειμένου να προωθήσουν τον φάκελο της επιχορήγησης.
Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να συναντηθεί με τους υπαλλήλους στο σταθμό του Μετρό, «Κεραμικός». Στο ραντεβού εμφανίστηκε ο πρώτος εκ των υπαλλήλων, ο οποίος – έφτασε επί τόπου με το… Μετρό – και αφού παρέλαβε τα χαρτονομίσματα, που είχαν προσημειωθεί από τους αστυνομικούς, συνελήφθη. Μετά από λίγο στο συγκεκριμένο σημείο συνελήφθη και ο συνεργός του, με εισαγγελική διάταξη. Η ΕΛ.ΑΣ έδωσε τα στοιχεία τους στην δημοσιότητα «προκειμένου να εξακριβωθεί η τυχόν τέλεση και άλλων παρόμοιων αδικημάτων από τους ίδιους», ζητώντας την συνδρομή πολιτών που μπορεί να έχουν πέσει θύματά τους. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Η. Λιάκο 61 ετών και τον συνομήλικό του Κωνσταντίνο Ι. Καζαζάκη. Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια τους παρουσία εισαγγελέα. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, στο σπίτι του Κ. Λιάκου βρέθηκαν 70.000 ευρώ, βιβλιάρια διαφόρων τραπεζών και αποδείξεις τραπεζικών συναλλαγών και στο σπίτι του Κ. Καζαζάκη βρέθηκαν 85.000 ευρώ, τραπεζικά βιβλιάρια και μια κυνηγετική καραμπίνα.
Οι υποψίες των αστυνομικών μεγεθύνονται από την εξέταση του φακέλου της επιχορήγησης του ξενοδόχου από το Ναύπλιο. Σύμφωνα με αυτόν, είχε προχωρήσει την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, σε ανακαίνιση της ξενοδοχειακής μονάδας ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ και είχε προσυμφωνηθεί να επιδοτηθεί γι’ αυτό με 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2005 είχε υποβάλει τα σχετικά έγγραφα του στο Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά τα χρήματα δεν του δίνονταν μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς ότι πριν μερικά χρόνια του είχαν ζητήσει μίζα 700.000 και επειδή δεν την έδωσε ο φάκελός του παρέμενε εκκρεμής και σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Οι αστυνομικοί υπέβαλαν ερωτήσεις σε άλλους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που ανέφεραν ότι «ο φάκελος του ξενοδόχου και ο απεγκλωβισμός των κονδυλίων έπρεπε να είχε υπάρξει κανονικά σε διάρκεια δύο έως τριών χρόνων, και όχι σε περισσότερα από επτά που παραμένει περιέργως εκκρεμής».
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο ξενοδόχος ανέφερε στους αστυνομικούς ότι θα δώσει αναλυτικότερες πληροφορίες για ύποπτες προσεγγίσεις από επίορκους υπάλληλους, στην διάρκεια της τακτικής ανάκρισης.