Από την απογευματινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Ολοκληρώθηκε το πανεργατικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήσε από το πρωί της Κυριακής στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, παρέμειναν μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη 300 περίπου διαδηλωτές.
Περί τις 15.30 οι σταθμοί Μετρό στο Μοναστηράκι, στο Πανεπιστήμιο και στο Σύνταγμα. Στο Μοναστηράκι κλειστός είναι και ο σταθμός ΗΣΑΠ ενώ λίγο αργότερα έκλεισε ξανά και η λεωφόρος Αμαλίας ενόψει των απογευματινών κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα, στις 16.00 από το δίκτυο συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στις 17.00 από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις 6 από τους Αγανακτισμένους.
Λίγο πριν από τις 20.00 έκλεισε και η λεωφόρος Βασ. Σοφίας από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την Ακαδημίας
Μετά τις 17.00 ξεκίνησε επίσης και η προγραμματισμένη μοτοπορεία Αγανακτισμένων από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το Σύνταγμα όπου έχουν συγκεντρωθεί συνολικά περί τα 3500 άτομα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα, η ΕΛΑΣ έχει προβεί σε 60 προσαγωγές από διάφορα σημεία της Αθήνας, για προληπτικούς λόγους.
Αισθητή είναι η παρουσία των ξένων μέσων ενημέρωσης στο κέντρο της Αθήνας, με ευρωπαίους -και όχι μόνο- δημοσιογράφους να καλύπτουν την κινητοποίηση.
Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται και στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στα μέτρα του νέου Μνημονίου.
Το συλλαλητήριο οργανώνει η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και συμμετέχουν δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις, κόμματα και φορείς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.
ΓΣΕΕ: «Οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν το Σύνταγμα, τους νόμους και τη Δημοκρατία»
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο, «για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα τους νόμους και τη Δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου παλλαϊκού κινήματος αντίστοιχου με εκείνο του «1-1-4».
«Εδώ και δυο χρόνια» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και τώρα με τη ψήφιση του δεύτερου, οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν την υπέρτατη πρόκληση. Κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις καταργούν το εργατικό δίκαιο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας το δίκαιο των κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ το Σύνταγμα παραβιάζεται».
«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα, είναι ανάπηρη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να τη βάλει στο γύψο» είπε ο κ.Παναγόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνες «για να διασωθούν οι θεσμοί και τα εργασιακά δικαιώματα».
Για «σκληρές απεργιακές και κάθε λογής κινητοποιήσεις» έκανε λόγο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κ. Θόδωρος Κούτρας και τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους δουλειάς θα πρέπει να αγωνισθούν για να αποτρέψουν την de facto εφαρμογή των νέων μέτρων από τους εργοδότες».
«Σήμερα καταργούνται οι συμβάσεις και οι εργατικοί νόμοι» είπε ο κ.Θάνος Βασιλόπουλος, της Αυτόνομης Παρέμβασης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά ώστε «να μην περάσει η νέα λαίλαπα» όπως τη χαρακτήρισε.
Στο επόμενο διάστημα η ΓΣΣΕ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων με τη συνεργασία συνδικαλιστικών φορέων και καλλιτεχνών οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα πανευρωπαϊκών εργατικών κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.