Ουσίες, οι οποίες έχουν απαγορευτεί εδώ και δύο δεκαετίες, εξακολουθούν να ανιχνεύονται στα νερά της χώρας μας.
Ειδικότερα, από το σύνολο των θέσεων που παρακολουθήθηκαν το 2007 και το 2008, το 36% και το 45% αντίστοιχα βρέθηκε ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση όσον αφορά την χημική κατάσταση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση των υδάτων όσον αφορά και τους ειδικούς ρύπους (αρσενικό, χλωροβενζόλιο, PCBς κ.ά). Σχετικά με τις συγκεκριμένες τοξικές ουσίες, το 37% (2007) και το 60% (2008) βρέθηκαν σε κακή κατάσταση.
Η αστοχία σε σχέση με τα ποιοτικά πρότυπα περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, σχετίζεται με την αγροτική δραστηριότητα και τη χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατηρήθηκαν υπερβάσεις σε ουσίες οι οποίες είχαν αρχίσει να αποσύρονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και από το 2007 και μετά, έχουν πάψει να κυκλοφορούν στην αγορά.
Τέτοιες είναι η δραστική ουσία methamidofhos την οποία χρησιμοποιούσαν ως εντομοκτόνο καθώς και τα ζιζανιοκτόνα diuron, isoproturon και monolinuron.
Οι υπερβάσεις σε επικίνδυνα τοξικά βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, κάδμιο) σχετίζεται κυρίως με βιομηχανική δραστηριότητα αλλά και με την ύπαρξη παράνομων χωματερών κοντά στις περιοχές ελέγχου. Μάλιστα, σε σχέση με τον υδράργυρο μόνο σε μία θέση η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως καλή, σε 125 ως καλή με χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, και σε 39 ως κακή.
Σχετικά με τα υπόγεια ύδατα οι περισσότερες υπερβάσεις παρατηρούνται εξαιτίας της υφαλμύρινσης (17% των υδάτων), της παρουσίας αργιλίου (13%), νιτρικών αλάτων (11%), μολύβδου και αρσενικού (6%).
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην τεχνική έκθεση με τίτλο «Ποιότητα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της χώρας: περίοδος αναφοράς 2000-2008», η οποία μόλις ολοκληρώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.
Η έκθεση παρουσιάζει την ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της χώρας, όπως αυτή προκύπτει από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων παρακολούθησης του Γενικού Χημείου του Κράτους της περιόδου 2006-2008 και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) της περιόδου 2000-2008.
Ειδικότερα, στα επιφανειακά ύδατα της Ανατολικής Στερεάς σε κακή κατάσταση βρέθηκαν σημεία του Βοιωτικού Κηφισού και του Ασωπού σε σχέση με τις ουσίες προτεραιότητας και κυρίως για τις diuron, εξαχλωροβουταδιένιο, κάδμιο, παράγωγα τριβούτυλο-κασσιτέρου, υδράργυρο, methamidofhos, monolinuron, χαλκό, ψευδάργυρο.
Στα επιφανειακά ύδατα της Θεσσαλίας, σε σχέση με τις ίδιες ουσίες, σε κακή κατάσταση βρέθηκαν θέσεις των ταμιευτήρων Καλαμάκι και Αργυροπουλίου το 2007 και το 2008 στον Παγασητικό (θέσεις ανατολικός, κεντρικός, έξοδος λιμανιού, ανοιχτά ακρωτηρίου Αγκίστρι), στο φράγμα Παναγιώτικο, στον Πηνειό ((θέσεις Μεγάλα Καλύβια, Γέφυρα Πυργετού), στη Λίμνη Αναρρυθμιστική Πλαστήρα, σε ένα σημείο στον Ληθείο (Ανάντη Θεόπετρας), στο Καλαμάκι και στον Ταμιευτήρα Ελευθερίου (θέση Ελευθέριο). Στα υπόγεια ύδατα υπερβάσεις παρατηρήθηκαν στις τιμές αργιλίου και των νιτρικών.