Αντίστροφη μέτρηση για την δημιουργία ιδιωτικών σχολών και στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς την επόμενη Τετάρτη η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, θα παρουσιάσουν τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις και τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων.
Δίπλα σε αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν, πάντως, και οι δημόσιες σχολές, δηλαδή οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).

Την επόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Ναυτιλίας θα μεταβεί στη Μυτιλήνη, όπου θα πραγματοποιηθούν η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αλλά και ημερίδα για τα ζητήματα της ακτοπλοΐας στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ακτοπλοϊκών εταιρειών κ.α.

Ακόμη αύριο Παρασκευή στο πλαίσιο των συναντήσεων των εκπροσώπων της διακομματικής επιτροπής για την ακτοπλοΐα (συμμετέχουν το ΠαΣοΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ) θα υπάρξει συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Οπως ανέφερε, σήμερα Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας θα επιχειρηθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχουν συμφωνηθεί οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για την σωτηρία του κλάδου, καθώς «κοινή πεποίθηση όλων των εκπροσώπων είναι πως δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο στην ακτοπλοΐα».
.
Ωστόσο, με ανακοίνωσή της, ΠΝΟ εκφράζει «την πλήρη εναντίωσή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, με σκοπό την κατάργηση του υφισταμένου και παγιωμένου από δεκαετίες, θεσμικού πλαισίου που διέπει την Ακτοπλοΐα, ειδικότερα δε το Π.Δ. 177/74, που αφορά την στελέχωση των πλοίων της κατηγορίας αυτής, την δεκάμηνη απασχόληση, το πιστοποιητικό ελληνομάθειας, το ωράριο εργασίας των ναυτεργατών και άλλα συναφή θέματα της ακτοπλοΐας».
Μάλιστα δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στην ακολουθούμενη πρακτική έκδοσης ειδικών συνθέσεων στα πλοία και ζητά να σταματήσει η παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών από μεγάλη μερίδα εφοπλιστικών εταιρειών.
Εν τω μεταξύ για τα ζητήματα της κρουαζιέρας ο κ. Γεωργιάδης είπε, μεταξύ άλλων: «Είχαμε πολλά πλοία με ελληνική σημαία που έκαναν κρουαζιέρες. Η αγορά άλλαξε και οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν. Σκοτώσαμε τις ελληνικές εταιρείες κρουαζιέρας γιατί αργήσαμε να κάνουμε αυτό που έπρεπε. Το ίδιο θα συμβεί και στην ακτοπλοΐα αν δεν πάρουμε μέτρα».

Για την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων των ναυπηγοεπισκευαστών και του συνδικάτου των εργαζομένων παρουσία του ιδίου και του υφυπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Κουτσούκου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των συμβάσεων εργασίας.

Ο υφυπουργός προειδοποίησε ότι όποιος (αναφερόμενος σε εργοδότες και εργαζόμενους εξίσου) τορπιλίσει αυτή την προσπάθεια για την επίτευξη λύσης θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την ανεργία στη Ζώνη.

Παρατήρησε μάλιστα ότι εάν κάποιοι προτιμούν να είναι η Ζώνη χωρίς πλοία και οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά τότε το κράτος θα πρέπει να επανεξετάσει την θέση του και θα πρέπει να δράσει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για ιδιωτικοποίηση.

Τέλος, σχετικά με τον Οίκο Ναύτου υποστήριξε ότι δεν προτίθεται να βάλει την υπογραφή του σε έγγραφο που να τον εντάσσει στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, επιτυχάνοντας σημαντική μείωση των δαπανών του.