Στοιχεία που σοκάρουν σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης, κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά δικαστήρια, όπου στοιβάζονται χιλιάδες υποθέσεις αναμένοντας να πάρουν τον δρόμο τους προς το ακροατήριο.
Σημειώνεται, ότι παρά τις επανειλημμένες καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια παραμένουν μεγάλες.
Κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, επί του νομοσχεδίου για την δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκειά της, με το οποίο επιχειρείται να μπει τάξη στο δικονομικό χάος που έχει προκληθεί, ο κ. Παπαϊωάννου είπε, σε ότι αφορά τα ποινικά δικαστήρια, ότι αυτή την στιγμή εκκρεμούν στην εισαγγελία Εφετών Αθηνών 5.500 κακουργήματα (!) τα οποία πρέπει να εκδικαστούν, ενώ έκπληξη προκάλεσε η αναφορά του ότι «υπάρχουν φυλακισμένοι οι οποίοι ασκούν έφεση που μέχρι να εκδικαστεί έχει εκτιθεί η ποινή τους»!
Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, «στη χώρα, λοιπόν, υπάρχει αρνησιδικία» και τόνισε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης γίνεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση «η οποία δεν προσφέρεται για λαϊκισμό και επιφανειακές προσεγγίσεις».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, εξάλλου, ότι από το 1997 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για 360 υποθέσεις υπερβολικής καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «οι καταδίκες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς». Όπως είπε χαρακτηριστικό υπάρχει περίπτωση που η Ελλάδα καταδικάστηκε γιατί καθυστέρησε να εκδώσει απόφαση μετά από 27 χρόνια!
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Παπαϊωάννου, πέραν των εκκρεμοτήτων στα ποινικά δικαστήρια, η εικόνα παρουσιάζεται ως εξής:
– στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούν 30.365 υποθέσεις,
– στα διοικητικά δικαστήρια τον Ιούλιο εκκρεμούσαν 466.219, εκ τον οι 165.000 υποθέσεις αφορούν φορολογικά και τελωνειακά ζητήματα,
– στα πολιτικά δικαστήρια την περίοδο 2010-2011 κατατέθηκαν 196.623 αγωγές, ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα προσδιορίζονται για εκδίκαση τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή «κάνουν ένα χρόνο να βγάλουν αποφάσεις», όπως είπε,
– οι εργατικές υποθέσεις προσδιορίζονται να εκδικαστούν το 2014,
– τα συναινετικά διαζύγια προσδιορίζονται για τον Ιανουάριο 2013
– και τα εμπορικά ζητήματα προσδιορίζονται για το Φεβρουάριο του 2015!
Κατά τα λοιπά, η ΝΔ διά του κ. Κ. Τζαβάρα εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά το θέμα της μεταχείρισης των αλλοδαπών που από κακούργημα γίνεται πλημμέλημα για όσους διευκολύνουν την είσοδο τους στη χώρα.
.