Συνάντηση με τους ελεγκτές της Τρόικας θα έχει την Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Βορίδης στην οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι μνημονιακές υποχρεώσεις του χαρτοφυλακίου του, όπως η απελευθέρωση των φορτηγών, το άνοιγμα των ταξί και η πορεία των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Παράλληλα, αναστάτωση επικρατεί στο υπουργείο Υποδομών, λόγω της παραίτησης του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εγνατίας Οδού ΑΕ, καθηγητή, κ. Α. Μουρατίδη, στον απόηχο της υπαγωγής της εταιρίας στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο υπουργός Υποδομών θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα περάσουν από «μικροσκόπιο» την απελευθέρωση των ταξί και, κυρίως των φορτηγών. Ο λόγος είναι ότι στην προηγούμενη συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου τις Τρόικας με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, κατεγράφη έντονη διαφωνία και σύγκρουση για τα φορτηγά, αφού οι δανειστές θεωρούσαν απαράδεκτη την «φραγή» της Ελληνικής αγοράς σε μεταφορείς τρίτων χωρών.

Τελικώς, ο κ. Βορίδης έβαλε νερό στο κρασί του, προσθέτοντας τον όρο της αμοιβαιότητας για τις τρίτες χώρες στην απελευθέρωση της αγοράς και κύκλοι του υπουργείου θεωρούν την διένεξη με την Τρόικα ως λήξαν θέμα. Ωστόσο, άλλες πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης των ελεγκτών, δεν θεωρούν απίθανο να τεθεί τελικά ζήτημα σχετικά με τα φορτηγά. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η Τρόικα θεωρεί το ζήτημα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών ως μείζον, καθώς είναι αναπτυξιακό και επηρεάζει την αλυσίδα της τιμολόγησης των προϊόντων.

Αντίθετα, οι δανειστές δεν δίνουν το ίδιο βάρος για τα Ταξί, αν και είχαν μάλλον ενθουσιαστεί με την απόπειρα απελευθέρωσής τους από τον κ. Ι. Ραγκούση. Κατά γενικά ομολογία, ωστόσο, δεν αναμένεται να θέσουν εμπόδια στην επιστροφή των ταξί στη «γραμμή Ρέππα», το νομοσχέδιο για τα οποία, θα είναι έτοιμο στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Γρίφος οι συγκοινωνίες

Επίσης, εκκρεμεί από το προηγούμενο ραντεβού Βορίδη – Τρόικας η εξέταση της εξέλιξης του business plan των αστικών συγκοινωνιών, για τις οποίες οι δανειστές είχαν ζητήσει διακαώς και πέτυχαν την ανάληψη νομοθετικής ρύθμισης για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων τους.

Όμως, από τον νόμο των αστικών συγκοινωνιών εκκρεμούν ακόμη δεκάδες πράγματα, αφού η υπόθεση έχει μείνει στα χαρτιά. Οι εταιρίες, καίτοι ενοποιημένες, λειτουργούν ακόμη ξεχωριστά, με διαφορετικά μισθολόγια και ωράρια, κανονισμούς εργασίας. Οργανογράμμα και συλλογικές
συμβάσεις δεν υπάρχουν, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα απέχουν παρασάγγας από τα επιχειρησιακά σχέδια που είχαν εγκριθεί από την διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ και την Τρόικα.

Παραίτηση με αιχμές στην Εγνατία

Παράλληλα, στο υπουργείο Υποδομών επικρατεί έντονη ενόχληση για τη μοίρα της Εγνατίας Οδού, καθώς ο άνθρωπος που την «έτρεξε» για 1,5 χρονο, έφυγε από την εταιρία. Αν και ο κ. Μουρατίδης, είχε καταθέσει την παραίτησή του ήδη από το καλοκαίρι, φαίνεται να ενοχλήθηκε από την μεταβίβαση της εταιρίας στο ΤΑΙΠΕΔ και, κυρίως, από τον τρόπο με τον οποίο έγινε.

Και αυτό διότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπήρχε τροπολογία που έπαυε όλα τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ από την 15η Ιανουαρίου και επέτρεπε στα μέλη τους να χειρίζονται μόνο επείγουσες υποθέσεις. Η αλλαγή της τροπολογίας δεν έγινε δυνατή, διότι συνέπεσε με τη νομική ρύθμιση Λοβέρδου για τα φαρμακεία και απεσύρθη στη συνέχεια.

Η Εγνατία οδός προορίζεται να ιδιωτικοποιηθεί στο σύνολό της, κάτι που θα δημιουργήσει διάφορα «απόνερα», καθώς η εταιρία κουβαλάει χρέη ύψους 650 εκατ. ευρώ. Έτσι, στο υπουργείο Υποδομών σκέφτονται να «σπάσουν» την εταιρία σε δύο κομμάτια, ένα για την εκμετάλλευση κι ένα για την κατασκευή και να πωληθεί το πρώτο. Ωστόσο, είναι άγνωστο ποια από τις δύο θα αναλάβει τα χρέη, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών.

Κύκλοι της εταιρίας θεωρούν ότι οι επενδυτές είναι τουλάχιστον καλοδεχούμενοι, καθώς θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τους ανθρώπους και την δυναμική της εταιρίας. Ωστόσο, σημειώνουν ότι θα ήταν σφάλμα να πωληθεί μία εκ των δύο «νέων» εταιριών κατά 100%, καθώς, όπως επισημαίνουν, η παραμονή του δημοσίου, έστω και με ένα μειοψηφικό ποσοστό, διασφαλίζει ουκ ολίγα πράγματα σε επίπεδο ποιότητας. Ωστόσο, είναι θεμελιώδες να μην αφεθεί η Εγνατία σε διοικητικό κενό, καθώς θα παρουσιάσει συμπτώματα παρακμής, απομειώνοντας την αξία της.