Αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδεία τεχνικής έκθεσης μηχανικού για να αποδειχθεί ο χρόνος κατασκευής ενός αυθαιρέτου εφόσον δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες ή ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, τα οποία να το αποδεικνύουν.Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την τακτοποίηση και άλλων αυθαιρέτων.
Αυτή είναι μια από τις αλλαγές που έφεραν οι νέες τροπολογίες που κατέθεσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Για όσα αυθαίρετα βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπου δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή ζώνης, για τον υπολογισμό των προστίμων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στον δήμο. Εάν αυτή δεν έχει καθοριστεί τότε λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην Περιφέρεια με την προϋπόθεση ότι οικεία τοπική ή δημοτική κοινότητα η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
Ακόμη, στις τροπολογίες ορίζεται ότι το ειδικό πρόστιμο για την τακτοποίηση διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Είναι 500 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης και δεν καταβάλλεται παράβολο.Όσον αφορά τη διαφορετική διαρρύθμιση διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτή που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αυτή δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή.
Εκτός από τροποποιήσεις και προσθήκες στον νόμο 4014/11 για τα αυθαίρετα το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρνει και άλλες σημαντικές αλλαγές που αφορούν θέματα πολεοδομικά, χωροταξικά και δασικά. Ειδικότερα προβλέπονται ότι:
– δάση και δασικές εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των χορτολιβαδικών και των βραχωδών εκτάσεων, μπορούν να διατίθενται για τη δημιουργία ορειβατικών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων. Εκεί θα επιτρέπονται επίσης πτηνοτροφεία, ποιμνιοστάσια και συναφείς εγκαταστάσεις.
– στην περίπτωση που επεκταθεί και λειτουργήσει το υφιστάμενο νεκροταφείο του δήμου Αργυρούπολης _ παρανόμως είχε επεκταθεί το 1982_ θα πρέπει να παραχωρήσει τουλάχιστον δύο στρέμματα στο δήμο Γλυφάδας για την κάλυψη των αναγκών του.
– ΧΥΤΑ ή εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων εξαιρούνται της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Αυτή η δυνατότητα, όπως αναφέρεται στις προσθήκες του σχεδίου νόμου, θα δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Για την εξαίρεση θα πρέπει να τηρούνται ορισμένα κριτήρια μεταξύ των οποίων η αδυναμία τήρησης του συνόλου των απαιτήσεων της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων! Επίσης θα εξαιρούνται όταν υπάρχει επείγουσα και ουσιαστική απαίτηση για την υλοποίηση του έργου ή αδυναμία υλοποίησης του έργου σε προγενέστερο χρόνο.
– είναι δυνατό σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), σε περιοχές που δεν είναι προστατευόμενες, να επιτρέπονται οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων. Μάλιστα η πολεοδόμησή τους θα γίνεται με βάση τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
– από τα μισθώματα που εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας ποσοστό 30% θα διατίθεται με απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος στους δήμους στους οποίους διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα.
– τίθεται πλαφόν 60 ευρώ για το τέλος ταφής αποβλήτων των δήμων το οποίο θα ισχύει από το 2014 και μετά. Είναι ένα αποτρεπτικό εργαλείο για την αποφυγή της ταφής σε χωματερές.
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του για τις ρυθμίσεις που αφορούν αυθαίρετα, θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και αστικές αναπλάσεις, θέματα σχετικά με δάση και δασικές εκτάσεις και την εναρμόνιση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών. Όπως δήλωσε δεν θα στηρίξει τα άρθρα 50, 51, 53 και 56 στην Ολομέλεια αν δεν διορθωθούν.
Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ επεσήμανε ότι με τις διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στα συγκεκριμένα άρθρα επεκτείνεται ακόμη περισσότερο αλλά και με λανθασμένο τρόπο το πεδίο εφαρμογής του νόμου για τα αυθαίρετα και ανατρέπεται η διαδικασία του συντεταγμένου περιβαλλοντικού, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού καθώς επιλέγεται η κατά περίπτωση περιβαλλοντική νομοθέτηση ή χωροταξική/πολεοδομική τακτοποίηση.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι με τις τελευταίες προσθήκες δρομολογούνται αλλαγές και στο Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου με την προσθήκη νέων εμπορικών χρήσεων γης που μάλιστα επεκτείνονται και επί των νέων προσχώσεων και ζήτησε να εξηγηθεί η σκοπιμότητα των αλλαγών και να παρουσιασθεί η νέα μελετητική προσέγγιση
.