Ως και 400% ακριβότερα από τα νοσοκοµεία πληρώνουν τα φάρµακα τα ασφαλιστικά ταµεία. Η διαφορά αυτή προκύπτει από δεδοµένα των διοικήσεων των νοσηλευτικών ιδρυµάτων της 4ης και της 5ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, αντίστοιχα) και από την πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυναν για την παροχή εκπτώσεων, πέραν της νοσοκοµειακής τιµής, στο πλαίσιο της πολύχρονης συνεργασίας των νοσοκοµείων µε τις φαρµακευτικές εταιρείες.
Αρκετές είναι πλέον οι εταιρείες που δίνουν εκπτώσεις και τα πρώτα αποτελέσµατα σε ορισµένα νοσοκοµεία, ιδίως της Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη φανεί. Οι διοικήσεις ζητούν εκπτώσεις για όλες τις κατηγορίες των σκευασµάτων (πρωτότυπα, γενόσηµα, off patent φάρµακα). Στις δε δραστικές ουσίες, οι διαφορές που προκύπτουν είναι µεγαλύτερες αφού σε ορισµένες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι τα ασφαλιστικά ταµεία τις πληρώνουν ακριβότερα σε σχέση µε τα νοσοκοµεία κατά 2.000%!
Οι ειδικοί εκτιµούν ότι οι διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισµών µπορούν να µειώσουν τις φαρµακευτικές τους δαπάνες χωρίς να επιβαρύνουν επιπλέον τους ασφαλισµένους, αρκεί να ακολουθήσουν τις ίδιες διαδικασίες µε τα παραπάνω νοσοκοµεία, ζητώντας εκπτώσεις από τις εταιρείες.
Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, µεγαλύτερες διαφορές στις τιµές προκύπτουν σε δραστικές ουσίες για τις οποίες διενεργήθηκαν διαγωνισµοί από τους αρµόδιους της Επιτροπής Προµηθειών Υγείας (ΕΠΥ).
Η πιο προκλητική περίπτωση εντοπίστηκε µε τις τιµές δραστικής ουσίας που χορηγείται για την αντιµετώπιση του έλκους και των συµπτωµάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόµησης. Τα αποτελέσµατα του δεύτερου διαγωνισµού της ΕΠΥ έδωσαν τιµή ανά φαρµακευτική µονάδα €0,029. Αλλά τα ασφαλιστικά ταµεία την πληρώνουν 0,62 ευρώ, ούτε λίγο ούτε πολύ 2.034% ακριβότερα. Τα παραδείγµατα είναι αποκαλυπτικά.
«Η ίδια εικόναυπάρχει µε το σύνολο των δραστικών ουσιών για τις οποίες υπάρχει ανταγωνισµός. ∆εν υπάρχει περιθώριο µείωσης των τιµώντων φαρµάκων και της φαρµακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικώνταµείων;», διερωτάταιη διευθύντρια του Φαρµακείου τουΝοσοκοµείου ΑΧΕΠΑ κυρία Αλίκη Τσακάλου και προσθέτει: «Το ΙΚΑ ζητεί δανεικά 3 δισ. ευρώ για να καταβάλει τις συντάξεις.Η ηγεσία του υπουργείου Υγείαςεισηγήθηκε πριν από τα Χριστούγεννα νέα µείωση των επικουρικών συντάξεων λόγω των µεγάλων οικονοµικών προβληµάτων των ασφαλιστικών ταµείων. Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων διαπίστωσε ότι είναι µικρό το ποσοστό συµµετοχής των ασφαλισµένων στην Ελλάδα και εισηγήθηκε, εν µέσω κρίσης, την αύξηση της οικονοµικής συµµετοχής των ασφαλισµένων στη χορήγηση των φαρµάκων. Αν οι Ασφαλιστικοί Οργανισµοί ζητήσουν εκπτώσεις από εταιρείες,οπωσδήποτε θα έχουν σηµαντικό κέρδος». Πάντως, οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Οργανισµού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχουν ήδη ξεκινήσει διάλογο µε φορείς υπηρεσιών υγείας για την παροχή κλι µακωτών εκπτώσεων. Οπως δηλώνει προς «Το Βήµα» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κυρ. Σουλιώτης, «αυτός είναι και έναςαπό τους βασικούς λόγους σύστασης του Οργανισµού, µε δεδοµένο ότι η δηµιουργία ενός µεγάλου ασφαλιστικού ολιγοψωνίου τους προσδίδει διαπραγµατευτική δύναµη κατά την αγορά υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισµένους του».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ